Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Čad
Osnovni podatki

Čad

Uradna jezika:
francoščina, arabščina
Državna himna: La Tchadienne
Glavno mesto: N'Djamena
Površina: 1.284.000 km²
Prebivalstvo: 10.329.208
Gostota: 8/km²
Valuta: CFA Frank (XAF)
Časovni pas: UTC+1
Vrhnja internetna domena: .td
Nacionalna klicna koda: ++ 235

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Meningokokni meningitis
Tifus
Tetanus
Otroška paraliza (poliomelitis)
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Čad je celinska država v zahodni Srednji Afriki, ki na severu meji na Libijo, na vzhodu na Sudan, na jugu na Srednjeafriško republiko, na jugozahodu na Kamerun in Nigerijo, ter na zahodu na Niger.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno za vse potnike, ki prihajajo iz držav z visokim tveganjem za prenos.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev, ki potujejo v južni del puščave Sahara.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju centralne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Meningitis: Cepljenje proti meningitisu je priporočljivo, v kolikor nameravate obiskati dežele, kjer poročajo o epidemijah meningokokne bolezni med decembrom in junijem.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Čada z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Čad svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo:
Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Čadu in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti


FAQ

Januarja potujem v Čad. Zadrževal se bom predvsem v glavnem mestu N\'Djamena in mogoče malo naokrog. Zanima me, katera cepljenja se svetujejo ljudem, ki potujejo v Čad ali ta del Afrike?
Za potovanje v Čad je predpisano obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu in meningokoknemu meningitisu, odvisno od vrste, časa in načina potovanja. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo od zadnjega cepljenja več kot 10 let, priporočamo poživitveni odmerek, kar lahko opravite pri izbranem zdravniku. Tveganje za malarijo je v Čadu prisotno skozi celo leto, vključno z mestnimi predeli. Malarija se pogosteje pojavlja v južnih in jugozahodnih delih Čada, v času in tik po sezoni dežja (od junija do novembra). Nizko tveganje je samo suhem severnem puščavskem predelu Čada. Cepljenja lahko opravite v naši ambulanti za potnike, kjer dobite tudi vsa navodila in nasvete glede ostalih preventivnih mer, priporočil glede uživanja hrane in pijače ter zdravil, ki naj bi jih vzeli s seboj, prav tako pa tudi antimalarike, ki v lekarnah niso na voljo. Dobro je, da imate izdelan točen plan poti, ker so od tega odvisna priporočila. Pričetek cepljenja naj bi bil vsaj 5 tednov pred odhodom najmanj pa 2-3 tedne, da se razvije imunost, nekatera cepljenja pa je potrebno po 1 mesecu ponoviti.

hepatitis

 
Osebna orodja