Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Južnoafriška republika
Osnovni podatki

Južnoafriška republika

Uradni jeziki: afrikanščina, angleščina, zulujščina, koščina, svazijščina, ndebelščina, južni sotho, severni sotho, tsonga, tsvana in venda
Državni himni: Nkosi Sikelel iAfrica (Bog blagoslovi Afriko), Die Stem van Suid Afrika (Klic Južne Afrike)
Glavna mesta: Cape Town (zakonodajno), Pretoria (administrativno), Bloemfontein (sodno)
Površina: 1.221.037 km²
Prebivalstvo:
51.770.560
Gostota: 42,4/km²
Valuta: južnoafriški rand (ZAR)
Časovni pas: UTC+2
Vrhnja internetna domena: .za
Nacionalna klicna koda: ++ 27

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Južna Afrika je republika na skrajni južni konici Afrike. Na severu meji na Namibijo, Bocvano in Zimbabve, ter na severovzhodu na Mozambik in Svazi, medtem ko je kraljevina Lesoto v celoti vsebovana znotraj meja Južne Afrike. Južno Afriko na zahodu obliva Atlantski ocean, na vzhodu pa Indijski ocean.

Druga imena
Južna Afrika ima 11 uradnih jezikov, kar jo uvršča takoj za Indijo. Posledično obstaja več uradnih nazivov države: IRiphabliki yeSewula Afrika (ndebelščina), Rephaboliki ya Afrika-Borwa (pedi), Rephaboliki ya Afrika Borwa (sotho),IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika (svati), Riphabliki ra Afrika Dzonga (tsonga), Rephaboliki ya Aforika Borwa (tsvana), Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe (venda), and IRiphabliki yaseMzantsi Afrika (koščina), Republic of South Africa (angleščina) in Republiek van Suid-Afrika (afrikanščina).

Zgodovina
Južna Afrika je ena najstarejših nacij v Afriki. Območje Južne Afrike je bilo naseljeno s plemeni Khoi, San, Xhosa, Zulu in drugimi, ko so tja leta 1652 prispeli nizozemski kolonisti. Pritisk Velike Britanije, ki je želela utrditi svoj vpliv na tem območju, je botroval angleško-nizozemski vojni in burskima vojnama. Leta 1910 se štiri glavne republike v regiji združijo v Južnoafriško unijo. Leta 1931 postane Južna Afrika suveren dominion pod britansko krono, leta 1961 pa se osamosvoji kot republika.
Potomci belih kolonistov so ostali manjšina med izvornimi Afričani. Kljub temu so belci dolgo ohranjali svojo nadvlado z vrsto surovih apartheidskih zakonov, ki so deželo delili na rasni osnovi. Sistem apartheida je v drugi polovici 20. stoletja naletel na vse večje nasprotovanje tujine, kar je vodilo v širše sankcije, naraščajoči nemir in zatiranje s strani vlade, ki jo je vodila Nacionalna stranka. Vlada je leta 1990 začela pogajanja o mirnem prenosu oblasti na črnsko večino, ko je dovolila delovanje Afriškega narodnega kongresa (ANC) in drugih levičarskih organizacij ter po 27 letih izpustila Rolihlahlo »Nelsona« Mandelo iz zapora. Apartheidsko zakonodajo so postopno umaknili iz ustavnih listin, in leta 1994 so bile razpisane prve večrasne volitve. Te je prepričljivo dobil ANC, ki je od takrat dalje na oblasti. Nadzor države je zdaj pretežno v rokah črnske večine, bela manjšina pa ostaja vplivna v poslovnem sektorju.

Upravna delitev
Južna Afrika je upravno razdeljena na devet provinc (imenu province v seznamu sledi še njeno upravnos središče):
1. Zahodna Kaplandija - Cape Town
2. Severna Kaplandija - Kimberley
3. Vzhodna Kaplandija - Bisho
4. KwaZulu-Natal - Ulundi
5. Provinca Svobodna država - Bloemfontein
6. Severozahodna provinca - Mafikeng
7. Gauteng - Johannesburg
8. Mpumalanga - Nelspruit
9. Limpopo - Polokwane

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Hepatitis A:
Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:
Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija: Področja JAR z malarijo: prisotna je v provincah: Mpumalanga, Limpopo (severni del), severnovzhodni KwaZulu-Natal, južni del reke Tugela. Prisotna v nacionalnem parku Kruger.

V kolikor potujete v predele JAR z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v JAR in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti
FAQ
Konec meseca februarja se odpravljam na 5 tedensko potovanje v Južno Afriko - Capetown in okolica. Pred potovanjem bi se rad cepil (hepatitis A, B, tifus, rumena mrzlica) in me zanima, a se je potrebno predhodno naročiti in približen strošek cepljenja.
Za Južno Afriko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen, prenaša se z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom priporočamo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čer 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Za rumeno mrzlico ni potrebe po cepljenju, ker ni endemska.Področja rizična za malarijo so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province, ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve pod 1500 m n.m. in severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z zdravili. Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, saj s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji različnih vrst hemoraških mrzlic in parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes. Podrobnješe nasvete in cepljenja dobite/opravite v naši ambulanti za potnike. Za datum in uro obiska vas prosimo, da se naročite po telefonu. Termine imamo zaseden za 10-14 dni vnaprej, vseeno pa pokličite, včasih kdo odpove obisk. Za cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B ni zadosti časa, dobro pa bi bilo, da se pocepite proti hepatitisu A.
Ali priporočate jemanje tablet (in katerih)proti malariji z potovanje po Južno afriški republiki od Capetowna do Kruger national parka?
Področja rizična za malarijo v JAR so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province, ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve pod 1500 m n.m. in severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z animalariki, sicer pa.Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, primerno obleko, insekticidi za prostor, s tem lahko zmanjšamo možnost okužbo ne samo s povzročitelji malarije, pač pa tudi s povzročitelji različnih vrst hemoraških mrzlic in parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes.
Zanima me katera ceplenja priporočate za potovaje v Afriko (JAR, Bocvana, Zambija) Potovanje bo konec septembra kako je z naročanjem?
Za področje vašega potovanja ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen, prenaša se z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom priporočamo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čer 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.V JAR so omejena področja, rizična za malarijo. To so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province pod 1500 m n.m., ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve ter severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z zdravili. V Botsvani je malarija zmerno endemska od oktobra do srede aprila v severnih predelih, vključno z Boteti, Chobe, Ngamiland, Okavango in Tutume regijami. Občasno se pojavlja tudi ob reki Molopo v času dežja in poplav. Zambija je malarična skozi celo leto v dolini reke Zambezi, vključno z mestnimi predeli, v ostalih predelih države pa sezonsko v času dežja od novembra do vključno junija.Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji malarije in različnih vrst hemoraških mrzlic ter parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes. Za malarična področja Afrike je potrebo tudi preventivno jamanje antimalarikov.Podrobnješe nasvete in cepljenja dobite/opravite v naši ambulanti za potnike. Za datum in uro obiska vas prosimo, da se naročite po telefonu med 8:00 in 11:00 uro vsak delovnik (tel: 01/586 39 20). Termine imamo zaseden za 10-14 dni vnaprej.
V mescu septembru odhajamo na potovanje v Afriko in sicer v JAR, Svazi, Bocvana, Zambija (do Viktorijinega jezera). Zanima me katera ceplejnja priporočate ob potovanju na to območje?
Za področje vašega potovanja ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen, prenaša se z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom priporočamo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čer 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.V JAR so omejena področja, rizična za malarijo. To so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province pod 1500 m n.m., ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve ter severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z zdravili. Svazi ima le nekaj omejenih področij, rizičnih za malarijo in sicer v severnih in vzhodnih nižinskih travnatih predelih Bordergate, Lomahasha, Mhlume in Tshaneni. V Botsvani je malarija zmerno endemska od oktobra do srede aprila v severnih predelih, vključno z Boteti, Chobe, Ngamiland, Okavango in Tutume regijami. Občasno se pojavlja tudi ob reki Molopo v času dežja in poplav. Zambija je malarična skozi celo leto v dolini reke Zambezi, vključno z mestnimi predeli, v ostalih predelih države pa sezonsko v času dežja od novembra do vključno junija.Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji malarije in različnih vrst hemoraških mrzlic ter parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes. Za malarična področja Afrike je potrebo tudi preventivno jamanje antimalarikov.Podrobnješe nasvete in cepljenja dobite/opravite v naši ambulanti za potnike. Za datum in uro obiska vas prosimo, da se naročite po telefonu med 8:00 in 11:00 uro vsak delovnik (tel: 01/586 39 20). Termine imamo zaseden za 10-14 dni vnaprej.
Jeseni potujem v Južnoafriško republiko. Ali je priporočljivo vzeti tablete proti malariji: katere, koliko pred potovanjem se prične jemati, kje se jih lahko kupi in kako (recept?)?
Za Južno Afriko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen, prenaša se z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom priporočamo 2-3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čez 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa sledi čez 6 mesecev. Če opravite cepljenje po programu z vsemi odmerki, traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.V mestnih predelih JAR je rizik za t.i. potovalno drisko, ki je najpogostejša težava potnikov, nizek do zmeren, voda iz vodovodnega sistema v mestnih predelih ni vedno in ni povsod neoporečna, zato se je potrebno držati navodil glede uživanja varne hrane in vode. Področja rizična za malarijo so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province, ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve pod 1500 m n.m. in severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z zdravili. Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, saj s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji različnih vrst hemoraških mrzlic in parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes.
Aprila se odpravljamo na potovanje v JAR, pa nas zanima katera cepljenja je potrebno opraviti pred odhodom? Opis poti: 1. let Ljubljana --> Capetown; Johanesburg-->Ljubljana 2. notranji let Capetown--> Johanesburg 3. Transfer, CAPE GRACE HOTEL waterfront 4. PRETORIA nočitev in transferji 5. ROVOS RAIL 9 dnevna tura 6. PALACE HOTEL SUN CITY LOST CITY transferji Sun city-->Johanesburg 9 dnevna pot, ki jo bomo opravili z vlakom www.rovos.si. PRETORIA TO CAPE TOWN Tuesday/Wednesday/Friday 15h00 Depart Rovos Rail\'s private Capital Park Station aboard the Pride of Africa. Wednesday/Thursday/Saturday 10h00 Arrive in Kimberley.Passengers visit the Big Hole, the Diamond Museum and take a tram ride. 12h30 Depart from Kimberley and proceed overnight via De Aar and Beaufort West for Matjiesfontein. Thursday/Friday/Sunday 08h15 Visit the historic village of Matjiesfontein. 10h30 Depart Matjiesfontein and proceed via Touws River, De Doorns and Worcester to Cape Town. 18h00 Arrive Cape Town Station, Platform.
Za Južno Afriko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen, prenaša se z okuženo hrano, vodo in preko rok. Začetek cepljenja s prvim odmerkom priporočamo vsaj 3 tedne pred potovanjem. Z drugi odmerkom cepimo čer 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.V mestnih predelih JAR je rizik za t.i. potovalno drisko, ki je najpogostejša težava potnikov, nizek do zmeren, voda iz vodovodnega sistema v mestnih predelih ni vedno in ni povsod neoporečna, zato se je potrebno držati navodil glede uživanja varne hrane in vode. Področja rizična za malarijo so Mpumalanga, vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom-predvsem severni del, severne province, ki mejijo na Botsvano, Mozambik in Zimbabve pod 1500 m n.m. in severno vzhodni predel Kwazulu ob reki Tugela ter tudi ob reki Orange in Molopo v času dežja in poplav. Če v ta področja ne boste potovali, ne potrebujete zaščite z zdravili. Pred piki insektov se zaščitimo z repelenti in mrežami, saj s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji različnih vrst hemoraških mrzlic in parazitarnih obolenj, ki jih prenaša mrčes.

hepatitis

 
Osebna orodja