Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Mali
Osnovni podatki

Mali

Uradni jezik: francoščina
Državna himna: Pour l'Afrique et pour toi, Mali (Za Afriko in zate, Mali)
Glavno mesto: Bamako
Površina: 1.240.000 km²
Prebivalstvo: 14.517.176
Gostota: 11,7/km²
Valuta: CFA frank
Časovni pas: UTC 0
Vrhnja internetna domena: .ml
Nacionalna klicna koda: ++ 223

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Meningokokni meningitis
Tifus
Tetanus
Otroška paraliza (poliomelitis)
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Mali je celinska država v Zahodni Afriki, ki na severu meji na Alžirijo, na vzhodu na Niger, na jugovzhodu na Burkino Faso, na jugu na Slonokoščeno obalo in Gvinejo, ter na zahodu na Senegal in Mavretanijo.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Liberija  zahteva cepljenje proti rumeni mrzlici za vse potnike, starejše od 1 leta.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev, ki potujejo na področja južno od puščave Sahara.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju zahodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Meningitis: Cepljenje proti meningitisu je priporočljivo, v kolikor nameravate obiskati dežele, kjer poročajo o epidemijah meningokokne bolezni med decembrom in junijem.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Malija z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Mali svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Maliju  in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti
FAQ
V začetku januarja planiram potovanje v Afriko in sicer v državo Mali. Mislim, da je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici in jemanje zdravil proti malariji; nisem pa gotova. Nazadnje sem se cepila proti rumeni mrzlici 23 Junija 1989 - verjetno je veljavnost že potekla - je 10 let? Mi lahko prosim, svetujete, kaj vse potrebujem za Mali? In koliko preje moram urediti cepljenje oz začeti s morebitnimi preventivnimi terapijami?
Za potovanje v Mali je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, priporočeno pa je cepljenje proti hepatitisu A in B ter tudi proti tifusu in meningkoknemu meningitisu. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnega cepljenja priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom.Proti rumeni mrzlici cepimo enkrat, velja 10 let. Proti hepatitisu B oziroma proti hepatitisu A in B (s kombiniranim cepivom) se je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred odhodom v razmiku 1 meseca in tetjič 6 mesecev po prvem cepljenju, zato začetek te vrste cepljenja priporočamo vsaj 5 tednov pred odhodom.Cepljenje proti meningokoknemu menigitisu priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za 1 mesec ali več v južno polovico države od decembra do junija (sušni meseci). Cepimo z enim odmerkom, zaščita traja 3-5 let. Mali spada med malarična področja, zato je potrebna ustrezna antimalarična zaščita. Tveganje za okužbo z malarijo je večje v času in takoj po sezoni dežja (junij do oktober), največji rizik obstaja v južnem delu Malija, južni del savanskega predela in predel Sahel, manjši rizik pa obstaja v severnem saharskem delu. Zaščita pred malarijo sestoji iz uporabe repelenta in primerne obleke ter uporabe mrež, s čimer preprečujemo pike insektov, dopolnjuje jo uporaba insekticidov za prostor ter preventivno jemanje antimalarikov. Po našem imunizacijskem programu je zaščita pred malarijo z antimalariki za področja, kjer obstaja rizik okužbe, obvezna. Antimalariki se začno jemati en teden ali 1-2 dni pred vstopom na malarično območje, odvisno od vrste tablet. V ambulanti za potnike se v okviru posveta dogovorimo za najoptimalnejši izbor antimalarika glede na vaše zdravstveno stanje, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd...

hepatitis

 
Osebna orodja