Nahajate se tu: Domov Destinacije Afrika Ruanda
Osnovni podatki

Ruanda

Uradna jezika: francoščina, kinyarwanda, angleščina
Državna himna: Rwanda rwacu
Glavno mesto: Kigali
Površina: 26.338 km²
Prebivalstvo: 12.012.589
Gostota: 419,8/km²
Valuta: ruandski frank
Časovni pas: UTC +2
Vrhnja internetna domena: .rw
Nacionalna klicna koda: ++ 250

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Ruanda je celinska država v Vzhodni Afriki. Na severu meji na Ugando, na vzhodu na Tanzanijo, na jugu na Burundi, ter na zahodu na Demokratično republiko Kongo.

Zgodovina
Najstarejši znani prebivalci te regije so pigmejsko ljudstvo Twa. Izpodrinili so jih Hutuji, bantujsko ljudstvo, te pa so v 16. stoletju pokorili od severa doseljeni Tutsiji, ki osnujejo fevdalno monarhijo, na čelo katere postavijo kralja - mwamija.
Kolonialisti pridejo na to ozemlje v drugi polovici 19. stoletja. Po sporazumu na Berlinski konferenci leta 1885 Ruanda skupaj s sosednjim Burundijem preide leta 1890 pod upravo Nemške Vzhodne Afrike, ki obvladuje območje preko ruandskega kralja. V I. svetovni vojni območje okupira Belgija in ga obdrži tudi po njej kot mandatno ozemlje Lige narodov, imenovano Ruanda - Urundi. Po koncu II. svetovne vojne ga Združeni narodi razglasijo za skrbniško ozemlje pod belgijsko upravo.
Z ohranitvijo domače dinastije Belgija obvladuje položaj vse do leta 1959, ko kralj Kigeri V. zahteva na osnovi programa Ruandske narodne zveze (UNAR) neodvisnost države. Z odvzemom podpore njemu in večinskim Tutsijem uprava da proste roke večinskim Hutujem, ki na parlamentarnih volitvah decembra 1960 zmagajo in prevzamejo oblast. Skupščina januarja 1961 strmoglavi kralja Kigerija V. in razglasi republiko. 1. julija 1962 po odločitvi Združenih narodov o ukinitvi skrbniškega ozemlja Ruanda postane neodvisna država.

Demografija
Domorodno prebivalstvo sestavljajo tri etnične skupine: Hutuji, ki predstavljajo večino prebivalstva, so kmetje iz skupine Bantu; Tutsiji so živinorejci, ki so na to področje prišli v 15. stoletju in so do leta 1959 predstavljali v fevdalnem sistemu, ki je temeljil na živinoreji, vladajočo kasto. Tretje ljudsvo, Twa, so ostanki najzgodnejših, pigmejskih, naseljencev na tem področju.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja: Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica: Cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno za vse potnike, ki potujejo iz držav z visokim tveganjem za prenos.
Priporočila CDC: za vse potnike, starejše od 9 mesecev.
Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, če je nadaljevanje tveganja.

Hepatitis A: Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B: Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih s srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus: Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju vzhodne Afrike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi s tifusom preko hrane in vode.

Steklina: Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je cepljenje proti steklini priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Polio: Priporočeno za odrasle potnike, ki so prejeli primarno serijo ali inaktiviranih poliovirusov (IPV) ali oralno polio cepivo (OPV). Priporočamo dodatni odmerek IPV pred odhodom.

Malarija: Področja Ruande z malarijo: vsa

V kolikor potujete v Ruando, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:
·    predpisana antimalarična zdravila
·    uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
·    prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Ruandi in naj ga ne bi uporabljali.

Dobro je vedeti
FAQ
Konec decembr potujem v Ruando, zanima me kdaj se moram cepiti (upam da še ni prepozno), proti čemu in katere so še priporočene zaščite proti različnim boleznimi?
Za potovanje v Ruando je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A. Cepljenje priporočamo vsaj 2-3 tedne pred potovanjem. Če še niste bili cepljeni proti hepatitisu B, bi priporočili kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. V tem primeru je potrebno planirati prvi odmerek cepljenja vsaj 5 tednov pred potovanjem, da lahko potnik dobi tudi drugi odmerek (mesec dni po prvem in še pred odhodom na pot).Pri osebnem zdravniku je potrebno preveriti cepilni status proti tetanusu in otroški paralizi in po potrebi obnoviti cepljenje z enim omerkom cepljenja. Prav tako je priporočeno cepljenje proti menigokoknemu meningitisu in tifusu za vse potike.Rizik za okužbo z malarijo je prisoten po celi državi, vključno z mestnimi predeli. Manj rizična je severozahodna prefektura Ruhengeri. Potrebna je torej tudi zaščita pred malarijo, ki se sestoji iz uporabe repelentov, zaščitne mreže za spanje in jemanja antimalarikov. Poleg vseh ostalih splošnih nasvetov se v ambulanti za potnike dogovorimo tudi za najoptimalnejši izbor antimalarika, z ozirom na destinacijo, zdravstveno stanje potnika, predhodne izkušnje z jemanjem antimalatikov, ustreznosti določenih antimalarikov itd... Z repelenti se zaščitimo pred piki komarjev in drugih insektov in s tem pred drugimi vrstami okužb (filariaza, lešmaniaza, razne vrste tropskih hemoragičnih vročic). Zaradi možnosti okužbe s paraziti (šistosomiaza) ne priporočamo plavanja, kopanja v jezerih, ribnikih in brodenja po rekah (jezero Kivu, seevrozahodni del jezera Bulera and Ruhondu, enako tudi v sladkih vodah prefektur Byumba, Kigali, and Butare)

hepatitis

 
Osebna orodja