Nahajate se tu: Domov Destinacije Evropa Finska
Osnovni podatki

Finska


Uradna jezika:
finščina in švedščina
Državna himna: Finlandia Hymni
Glavno mesto:
Helsinki
Površina:
337.030 km²
Prebivalstvo:
5.477.359
Gostota:
16/km²
Valuta:
evro, finski kovanci za evro
Časovni pas
: UTC+2 (+3 poletni čas)
Vrhnja internetna domena:
.FI
Nacionalna klicna koda:
++ 358

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tetanus
Hepatitis B

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Finska (finsko: Suomi, švedsko: Finland) je obmorska Nordijska država, ki na jugozahodu meji na Baltsko morje, na jugovzhodu na Finski zaliv, na zahodu na Botniški zaliv. Po kopnem Finska na zahodu meji na Švedsko, na severu na Norveško, ter na vzhodu na Rusijo (morska meja z Estonijo). Otoki Åland v Baltskem morju so pod finsko suverenostjo, vendar uživajo znatno samoupravo.
Po površini je na 63., po številu prebivalcev pa na 110. mestu.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Dobro je vedeti

Finska je geološko del starega Baltskega ščita, ki je bil med pleistocensko poledenitvijo pokrit z ledom. Še danes 4/5 površja pokrivajo ledeniški nanosti (morene), ki se ponekod dvignejo v manjše vzpetine sredi nižavij. Višje hribovje je le na severu države, kjer je najvišji vrh visok 1324 m. Obala je precej razčlenjena s številnimi zalivi in otočki.

JezeraPodnebje je celinsko, na jugu je čutiti vpliv jugozahodnih oceanskih vetrov, v notranjosti in na severu je zelo mrzlo z veliko snega, ki se zadrži 4-6 mesecev. Na Finskem je približno 60.000 jezer ("država tisočerih jezer"), največ jih je na jugu in jugovzhodu. Jezerske kotanje so ledeniškega nastanka. Ko se je led umaknil, so se napolnile z vodo. Reke so pomembne prometne poti, uporabljajo jih za splavljanje lesa ter električno energijo. Gozdovi poraščajo 76% površja. Prevladuje iglasti gozd, ki na severu prehaja v tundro (lišaji in mah).

Fincev je 92%, pripadajo pa ugrofinski jezikovni skupini. Po veroizpovedi prevladujejo protestanti. Naravni prirastek je majhen. Dve tretjini prebivalstva živi na jugu države, drugi predeli so redko poseljeni ali celo neposeljeni. Finska je visoko razvita država, industrija je usmerjena v izvoz, razvoj kmetijstva pa omejujejo neugodne podnebne razmere in malo rodovitne prsti.
(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja