Nahajate se tu: Domov Destinacije Evropa Irska
Osnovni podatki

Irska


Uradna jezika:
irščina, angleščina sekundarni
Državna himna: Amhrán na bhFiann (Vojakova pesem)
Glavno mesto: Dublin
Površina: 70.273 km²
Prebivalstvo: 4.609.600
Gostota: 65,6/km²
Valuta: evro (€), irski kovanci za evro
Časovni pas: WET (UTC; UTC+1 poleti)
Vrhnja internetna domena: .ie
Nacionalna klicna koda: ++ 353

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Steklina
Hepatitis B

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Republika Irska (irsko Poblacht na hÉireann) je otoška država, Irska lokacijaki pokriva približno pet šestin otoka Irske, poleg Velike Britanije ob severozahodni obali Evrope. Preostala šestina irskega otoka je znana kot Severna Irska in je del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Državno ustavno ime je Éire, ali slovensko Irska. Po površini je na 118., po številu prebivalcev pa na 117. mestu.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Dobro je vedeti

Republiki Irski pripada 84% površja in 70% prebivalstva na istoimenskem otoku. Manjši del otoka na severovzhodu (Ulster) je del Združenega kraljevstva. Osrednji del otoka obsega planotaste uravnave, visoke približno 150 m, ki se dvigujejo v posamezna hribovja (najvišji vrh na jugovzhodu, 926 m). Obala je malo razčlenjena, vendar je veliko zalivov. Najbolj očitni sledovi pleistocenske poledenitve so številna ledeniška jezera.

Vlažno oceanskIrsko podeželjeo podnebje omogoča rast travnatega rastlinstva ("zeleni otok"). Zahodni del otoka dobi znatno več padavin kot vzhodni. Največja reka je Shannon.

Prebivalci so povečini Irci (89%), po veroizpovedi so katoliki. Naravni prirastek je zmeren. Irska je v primerjavi z Veliko Britanijo veliko redkeje poseljena. Skoraj tretjina prebivalstva živi v Dublinu in širši okolici. Irska se je iz nerazvite zahodnoevropske države v zadnjih desetletjih 20. stoletja razvila v eno najbolj razvitih držav na svetu. Nekoč tradicionalna kmetijska država s prevladujočo živinorejo (pašniki obsegajo 2/3 površja) je s pomočjo tujega kapitala postala industrijsko razvita, večina proizvodnje je namenjena izvozu (pozitivna zunanjetrgovinska bilanca).

(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

 

FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja