Nahajate se tu: Domov Destinacije Evropa Srbija
Osnovni podatki

null

Srbija

Uradni jezik: srbščina
Državna himna: Bože pravde
Glavno mesto:
Beograd

Površina: 88.361 km²
Prebivalstvo:
7.209.764
Gostota: 92,8  km²

Valuta: srbski dinar v Srbiji
Časovni pas:
UTC+1 (poletni čas + 2))
Vrhnja internetna domena:
.rs
Nacionalna klicna koda:
++ 381

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Srbija je celinska republika, nekdanja največja jugoslovanska socialistična republika. Z osamosvojitvijo Črne Gore 3. junija 2006 je prenehala obstajati državna skupnost Srbije in Črne gore. S tem je Srbija postala samostojna republika. Na jugozahodu meji na Črno goro, na zahodu na Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, na severu na Madžarsko, na severovzhodu na Romunijo, na jugovzhodu na Bolgarijo, na jugu na Makedonijo, ter na jugo-jugozahodu na Albanijo.

Srbija leži na Balkanskem polotoku – jugovzhodna Evropa (približno 80% ozemlja) in v Panonski nižini - osrednja Evropa (približno 20% ozemlja). Glede na podnebne in geografske značilnosti se jo uvršča tudi med sredozemske države. Skupna dolžina državnih meja z državami sosedami je 2.027 km. Dolžina meja s posamezno državo sosedo pa je: Albanija 115 km, Bosna in Hercegovina 302 km, Bolgarija 318 km, Hrvaška 241 km, Madžarska 151 km, Republika Makedonija 221 km, Črna Gora 203 km, Romunija 476 km.

Severni del Republike prekriva ravnina, južni deli pa so bolj razgibani in gorati. Na tem delu države leži tudi 15 gorskih vrhov ki so višji od 2000 metrov, najvišji vrh pa je Đeravica (na Prokletijama) z višino 2656 metrov.

Gorski relief Srbije ima veliko kanjonov in pečin (Resavska pečina, Ceremošnja, Risovača), lepoto te narave pa še povečujejo zaščiteni in ohranjeni gozdovi, v njih pa prebiva veliko endemitskih živali, veliko je tudi voda, potokov, pašnikov itd.

Srbija ima 5 narodnih parkov: Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar in Fruška gora. Vsi narodni parki imajo zelo visoke klimatske in zdravstveno-rekreativne vrednosti.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Dobro je vedeti
FAQ
Hčerka je stara 17,5 let in gre za novo leto v Beograd. Zanima ali naj se cepi proti hepatitisu A in tudi ali je sploh še čas za to oz. kaj menite glede tega. Zanima me kakšna je reakcija po cepljenju in ali so lahko kakšne komplikacije v zvezi samim cepljenjem, ali mora biti zdrava, ali opravite kakšen pregled. In tudi ali je še kaj informaccij v zvzei s tem virusom v Srbiji (RAZEN V Nišu in Leskovcu).
Ker je cepljenje najbolj učinkovita zaščita pred hepatitisom A, ga priporočamo in če je le mogoče vsaj 14 dni pred odhodom na pot, da se razvije zadostna zaščita. Po cepljenju so reakcije izjemno redke in blage (utrujenost, slabše počutje, slabost, rahlo zvišana telesna tempertura). Edini zadržek za cepljenje je alergija na cepivo, ali pri preobčutljivosti pri prvem odmerku cepljenja proti hepatitisu A. Pri akutnem prebolevanju kakšne bolezni pa je potrebno cepljenje odložiti. Pred cepljenjem izpolnete obrazec o zdravstvenem stanju in se posvetujete z zdravnikom.Novih informacij za hepatitis A v Srbiji ni. Po objavljenih podatkih Inštituta za javno zdravje Srbije so do 10.decembra 2007 zabeležili 912 zbolelih.
V začetku julija se odpravljam na delovni tabor v Subotico, v okolico jezera Ludaš. Na vaši strani sem opazila priporočilo za dodatno posvetovanje o cepljenju proti hepatitisu A in B. Zanima me ali mi priporočate cepljenje?
Priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in B, v kolikor še niste bila cepljenja oz. niste prebolela enega ali drugega hepatitisa. Cepljneje ni obvezno, je pa priporočljivo za potnike. Proti hepatitisu A+B cepimo trikrat. Dobro je, da ste cepljeni dvakrat pred odhodom na pot. Prva in druga doza morata imeti razmika vsaj 1 meseec, zato pričnemo cepiti 5 - 6 tednov pred potovanjem. Tretjo dozo cepljenja prejmete čez 6 mesecev po prvi. Lahko se cepite tudi samo proti hepatitisu A, v tem primeru cepimo dvakrat v razmiku 6-12 mesecev.

hepatitis

 
Osebna orodja