Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Brazilija
Osnovni podatki

Brazilija

Uradni jezik: portugalščina
Državna himna: Hino Nacional Brasileiro
Glavno mesto:
Brasília
Površina:
8.511.965 km²
Prebivalstvo:
202.768.562
Gostota:
23,8/km²
Valuta:
brazilski real
Časovni pas:
UTC -2 do -5
Vrhnja internetna domena:
.br
Nacionalna klicna koda:
++ 55

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Federativna republika Brazilija je največja in najbolj naseljena država v Južni Ameriki. Širi se prek ogromnega področja med Andi na zahodu in Atlantikom na vzhodu, meji pa na Urugvaj, Argentino, Paragvaj in Bolivijo na jugu, Peru in Kolumbijo na zahodu, Venezuelo, ter Gvajano, Surinam in Francosko Gvajano na severu. Brazilija je dobila ime po bražiljki (Caesalpinia brasiliensis), krajevnem listnatem drevesu, ki daje les za rdeče barvilo, v njej pa najdemo tako ekstenzivno kmetijska področja kot deževne pragozdove.

Brazilija je razdeljena na 26 zveznih držav (portugalsko estado, množina estados) in en zvezni okraj (portugalsko distrito federal), ki so združeni v pet večjih pokrajin:

Srednje-vzhodna pokrajina (Região Centro-Oeste)
• Distrito Federal (DF)
• Goiás (GO)
• Mato Grosso (MT)
• Mato Grosso do Sul (MS)

• Severovzhodna pokrajina (Região Nordeste)
• Alagoas (AL)
• Bahia (BA)
• Ceará (CE)
• Maranhão (MA)
• Paraíba (PB)
• Pernambuco (PE)
• Piauí (PI)
• Rio Grande do Norte (RN)
• Sergipe (SE)

• Severna pokrajina (Região Norte)
• Acre (AC)
• Amapá (AP)
• Amazonas (AM)
• Pará (PA)
• Rondônia (RO)
• Roraima (RR)
• Tocantins (TO)

• Jugovzhodna pokrajina (Região Sudeste)
• Espírito Santo (ES)
• Minas Gerais (MG)
• Rio de Janeiro (RJ)
• São Paulo (SP)

• Južna pokrajina (Região Sul)
• Paraná (PR)
• Rio Grande do Sul (RS)
• Santa Catarina (SC)

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Brazilija ne zahteva potrdila o cepljenju pred vstopom v državo.

Priporočila CDC: Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo za vse potnike, starejše od 9 mesecev, ki potujejo v naslednja področja, kjer obstoja nevarnost prenosa:celotni predeli  Acre, Amapa, Amazones, Distrito Federal (vključno z glavnim mestom Brazilije), Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Randonia, Roraime, Tocantins. Prav tako v določene predele naslednjih dežel: Severozahodna in zahodna Bahia, centralni in zahodni Parana, jugozahodni Piaui, severozahodni in centralno zahodni Rio Grando do Sul, zahodna Santa Catarina in severni ter zahodni Sao Paolo. Cepljenje je priporočljivo za potnike, ki obiščejo ter Iguassu Falls.

Cepljenje se ne priporoča za potovanja v obmorska mesta: Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Recife in Fortaleza.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Brazilije z malarijo: Področja Acre, Rondonia, Amapa, Amazonas, Roraima,  Tocantins. Deli dežele Maranhao (zahodni del), Mato Grosso (severni del), Para (razen Belem City). Prav tako je prisotna v urbanih predelih, vključno u velikimi mesti Porto Velho, Boa Vista, Macapa, Manaus, Santarem in Maraba, kjer prenos poteka na obrobju mest.
Malaria je v Iguassu Falls.

V kolikor potujete v predele Brazilije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Braziliji 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
Brazilijo geografsko sestavljajo tri naravne celote. Severni del države tvorijo obronki starega nizkega Gvajanskega višavja, nekaj južneje pa se širi velika nižina Amazonke, na jugu je Brazilsko višavje. Nižina Amazonke se razteza od podnožja Andov do Atlantskega oceana. Stara osnova je grajena iz starejših kristaliničnih in paleozojskih skrilavcev, pokrita pa je z mladimi in starimi nanosi Amazonke. Brazilsko višavje je z rečnimi dolinami razčlenjena enolična ravnina, ki se postopno znižuje od visokega roba ob Atlantski obali proti zahodo in severozahodu. Gorski greben Sera je grajen iz odpornih, pretežno eruptivnih kamenin (Sera Domar, Sera da Mantiqueira, Sera do Espinbaco). Najvišji vrh je Bandiera (2950 m). Strmi robovi primorskih Sera so močno erodirani. V severovzhodnem delu višavja so se razvile visoke ravnine Chapados, ki proti obali Atlantskega oceana prehajajo v nizke ravnine Sertao. Obala Brazilije je pretežno slabo razčlenjena. Prodišča zapirajo obalne lagune in jezera, najbolj sta poznani Lagoa Mirim in Lagoa dos Patos.

 

Podnebje, vode, rastlinstvo

 

Zaradi ogromnega prostora je podnebje Brazilije različno. Jugovzhodna obala in primorje imajo vlažno in vročo podnebje. Na Brazilskem višavju so poletja hladnejša in letna količina padavin je manjša, samo na skrajnem severovzhodu višavja je letna količina padavin zelo majhna-400 do 500mm. Nižavje Amazonke ima pretežno ekvatorialno podnebje z enolično razporeditvijo padavin čez celo leto-okoli 1000 mm ob morski obali in približno 2000 mm v najzahodnejših področjih. Nobenih izmenjavanj letnih časov ni. Najjužnejši del Brazilskega višavja doseže subtropsko cono in prehaja na skrajnem jugu v zmerni pas.
Hidrografsko se Brazilija deli na tri področja, od katerih porečje Amazonke obsega okoli 60% področja, porečje La Plata okoli 17% področja, ostanek pa pripada porečjem vzhodne Brazilije. V vzhodni Braziliji se je razvilo nekaj samostojnih rečnih sistemov. V področju Amazonke so nizka razvodja povzročila spajanje rečnih voda. Poznamo bifurkacijo reke Casiquiare, ki spaja porečji Amazonke in Orinoka. Brzice in slapovi ustvarjajo ovire za plovbo po velikih rekah.

Rastlinstvo-gozd

 

Gozd pokriva velik del nižine Amazonke, žal ga uničujejo z nesmiselnim požiganjem. Gozd je različen glede na količino dežja, kjer ga je dovolj raste igapo-džungla, kjer je bolj suho raste ete-džungla. Višje ravnine Brazilskega višavja so savanska področja z redkimi in svetlimi gozdovi araukarija. Ob rekah najdemo vlažne galerijske gozdove.
FAQ
Brazilija, država Ceara na SV, mesto Fortaleza, ali je kako obvezno cepljenje in ali se priporoča kako preventivo, npr. rumena mrzlica,denga,malarija,...?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potovanje v Brazilijo obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC. S cepljenjem smo zaščiteni proti bolezni, ki se v Braziliji pojavlja v področju porečja Amazonke v državah Amapá, Amazonas, Bahia, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pará, Roraima, São Paulo, Tocantins, severni del Espirito santo ter tudi za področje Iguassu slapov (tromeja Argentina, Brazilija, Paragvaj). Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, zaščita traja 10 let. Cepljenje proti hepatitisu A priporočamo vsem neimunim za to bolezen (če bolezni v otroštvu ali kasneje niste preboleli). Hepatitis A se prenaša preko okužene hrane, pijače in rok-kontaktno. Cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev. Imunost traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom, tretjič pa 6 mesecev po prvem odmerku. Tudi po tem cepljenju traja odpornost 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je mininilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva proti tetanusu. Porečje Amazonke v Braziliji je tudi malarično, zato se je potrebno v ambulanti za potnike dogovoriti o zaščiti, ki jo sestavljajo repelenti, mreža in antimalariki. Pred piki insektov se torej zaščitimo z repelenti in mrežami, primerno obleko itd., s tem preprečimo prenos oz. okužbo s povzročitelji različnih vrst hemoraških mrzlic kot je denga in parazitarnih obolenj , ki jih prenaša mrčes.
Mož v septembru odhaja v ožje področje Amazonke. Vljudno vas prosim za informacijo proti katerim boleznim se mora cepiti ter kje in kdaj, da lahko cepivo učinkuje. Hkrati vas prosim tudi za informacijo proti katerim boleznim se mora zaščititi z zdravili in katera so ta zdravila?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potovanje v Brazilijo obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC. S cepljenjem smo zaščiteni proti bolezni, ki se v Braziliji pojavlja v področju porečja Amazonke (Amapá, Amazonas, Bahia, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pará, Roraima, São Paulo, Tocantins States ter tudi za področje Iguassu slapov (tromeja Argentina, Brazilija, Paragvaj). Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, zaščita traja 10 let. Cepljenje proti hepatitisu A priporočamo vsem neimunim za to bolezen (če bolezni v otroštvu ali kasneje niste preboleli). Hepatitis A se prenaša preko okužene hrane, pijače in rok-kontaktno. Cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev. Imunost traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom, tretjič pa 6 mesecev po prvem odmerku. Tudi po tem cepljenju traja odpornost 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je mininilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva proti tetanusu, kar lahko opravite v splošni ambulanti.Porečje Amazonke v Braziliji je tudi malarično, zato se je potrebno v ambulanti za potnike dogovoriti o zaščiti, ki jo sestavljajo repelenti, mreža in antimalariki. Dogovorimo se tudi za ukrepe ob potovalni driski, ki je najpogostejša težava potnikov.Za podrobnejši posvet, navodila in vsa cepljenja v naši potniški ambulanti vas prosimo, da se naročite po telefonu 01/586 39 20 med 8.00 in 11.00 uro vsak delovnik vsaj 5 tednov pred potovanjem, pri tem pa upoštevajte, da imamo termine zasedene za 14 dni vnaprej. Proti rumeni mrzlici se lahko cepite samo v potniških ambulantah na Zavodih za zdravstveno varstvo po Sloveniji.
Zanima me zaščita za Brazilijo (področje Amazonije) ter morebitno cepljenje proti rumeni mrzlici. Ali zaradi stranskih učinkov jemanje tablet ni priporočljivo?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potovanje v Brazilijo obvezno po našem imunizacijskem programu. S cepljenjem smo zaščiteni pred boleznijo, ki se v Braziliji pojavlja v področju porečja Amazonke (Amapá, Amazonas, Bahia, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pará, Roraima, São Paulo, and Tocantins States ter tudi za področje Iguassu slapov (tromeja Argentina, Brazilija, Paragvaj). Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, zaščita traja 10 let. Porečje Amazonke v Braziliji je tudi malarično, zato se je potrebno v ambulanti za potnike dogovoriti o zaščiti, ki jo sestavljajo repelenti, mreža in antimalariki. /dd>
Septembra potujem v Argentino in verjetno tudi v Brazilijo. Zanima me ali je za to destinacijo potrebno cepljenje proti kateri od bolezni in kako nujno je?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC za Brazilijo. V Amazonskem porečju, na manjšem delu vhodne obale ter na tromeji Argentina, Brazilija, Paragvaj (področje Iguassu slapov), se rumena mrzlica še vedno pojavlja. Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, vsaj 14 dni pred odhodom na pot, zaščita traja 10 let. Za potovanje v Argentino in Brazilijo se priporoča cepljenje proti hepatitisu A. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, če bi se želeli zaščititi tudi proti hepatitisu B. Hepatitis B se prenaša s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem, če je le mogoče. Zaščita je po treh odmerkih dolgotrajna, 15 do 20 let. Pri izbranem osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje, kar lahko opravite tam.Rizik za malarijo v Argentini obstaja le v podeželskih predelih pod 1200 m nadmorske višine v provincah Salta, Jujuy, Misiones in Corrientes (skrajno severni deli). Za zaščito zadostuje repelent, mreža in insekticid za prostor. V Braziliji obstaja tveganaje za malarijo v področju Amazonke in njenega porečja.
V začetku februarja odpotujem v Brazilijo za en mesec. Obiskala bom področja: Rio de Janeiro, Espirito Santo in južni del Bahie. Katera zaščita je nujna in katero priporočate?
Cepljenje proti rumeni mrzlici je za potovanje v Brazilijo obvezno po našem imunizacijskem programu in priporočeno s strani SZO in CDC. S cepljenjem smo zaščiteni proti bolezni, ki se v Braziliji pojavlja v področju porečja Amazonke (Amapá, Amazonas, Bahia, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pará, Roraima, São Paulo, and Tocantins States ter tudi za področje Iguassu slapov (tromeja Argentina, Brazilija, Paragvaj). Bolezen prenaša komar. Cepimo enkrat, zaščita traja 10 let. Cepljenje proti hepatitisu A priporočamo vsem neimunim za to bolezen (če bolezni v otroštvu ali kasneje niste preboleli). Hepatitis A se prenaša preko okužene hrane, pijače in rok-kontaktno. Cepimo dvakrat, v razmiku 6 do 12 mesecev. Imunost traja 15 do 20 let. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (s krvjo in telesnimi tekočinami). S kombiniranim cepivom je potrebno cepiti trikrat, dvakrat pred potovanjem v razmaku enega meseca, tako da je dobro prejeti prvi odmerek vsaj 5 tednov pred odhodom, tretjič pa 6 mesecev po prvem odmerku. Tudi po tem cepljenju traja odpornost 15 do 20 let. Pri osebnem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je mininilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom cepiva proti tetanusu. Porečje Amazonke v Braziliji je tudi malarično, zato se je potrebno v ambulanti za potnike dogovoriti o zaščiti, ki jo sestavljajo repelenti, mreža in antimalariki.  

hepatitis

 
Osebna orodja