Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Ekvador
Osnovni podatki

Ekvador

Uradni jezik: španščina
Glavno mesto: Quito
Površina: 283.560 km²
Prebivalstvo:15.223.680
Gostota: 59/km²
Valuta: ameriški dolar
Časovni pas: UTC-5
Državna himna: Salve, Oh Patria
Vrhnja internetna domena: .ec
Nacionalna klicna koda: ++ 593

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Ekvador je država v Južni Ameriki. Na severovzhodu meji na Kolumbijo, na vzhodu in jugu na Peru, na zahodu pa na Tihi ocean. Približno tisoč kilometrov zahodno od celinske obale leži Galapaško otočje, ki je prav tako del države Ekvador.

Ekvador je razdeljen na 22 provinc: Azuay, Bolivar, Canar, Carchi, Chimborazo, Cotopaxi, El Oro, Esmeraldas, Galapagos, Guayas, Imbabura, Loja, Los Rios, Manabi, Morona-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Pichincha, Sucumbios, Tungurahua in Zamora-Chinchipe.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

 Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici se zahteva za vse potnike, starejše od 1 leta, ki prihajajo iz držav z velikim rizikom prenosa rumene mrzlice. Prebivalci Ekvadorja morajo imeti certifikat o cepljenju ob odhodu na področja visoke rizičnosti prenosa rumene mrzlice.
Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo na naslednje province v Amazon Basin: Moronsa-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Sucumbios, Zamora-Chinchipe in vsa ostala področja vzhodnega predela Andov. Ne vključujejo mest Quito in Guayaquil ali otokov Galapagos.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa  hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Ni potrebno za potnike, ki obiščejo otoke Galapagos.

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Ekvadorja z malarijo:  vsa področja pod 1500 m (<4921 ft). Ni prisotna v mestih Guayaquil, Quito, otoki Galapagos

V kolikor potujete v predele Ekvadorja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Ekvadorju 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
Zemljepis

 

Ekvador se nahaja v zahodni Južni Ameriki, med Perujem in Kolumbijo. Skupne površine je 283.560 km², od česar 6.720 km² pokriva voda. Del Ekvadorja je tudi slavno otočje Galapagos.

Ekvadorjev tihooceanska obala je dolga 2.237 kilometrov. Meja s Kolumbijo je dolga 590 km, s Perujem pa 1.420 km. Najvišja gora je Chimborazo, del Andov z nadmorsko višino 6.267 m. Prav tako tu najdemo Cotopaxi, najvišji dejavni ognjenik na svetu.

Ekvador se deli na štiri različna področja, to so:

• otočje Galapagos,

• zahodni primorski del (la costa),

• osrednji planinski del (la sierra),

• vzhodni del (el oriente), kjer je tudi Amazonski pragozd.

 

Gospodarstvo

 

Središče ekvadorskega gospodarstva 20. stoletja je predstavljala nafta, ki je je v izobilju. Poleg nafte so pomembni izdelki tudi banane in sladkor. Leta 2000 so kot valuto uvedli ameriški dolar, z namenom da bi zmanjšali takratno gospodarsko krizo. Od takrat gospodarstvo okreva, vendar počasi. Gospodarske težave so imele velik vpliv na ekvadorsko politiko v zadnjih petih letih.

 

Prebivalstvo

 

V Ekvadorju živi približno 13.710.234 ljudi (2003). Največja etnična skupina so mestici (mešanci belcev in staroselcev), ki predstavljajo 65 % prebivalstva. Sledijo jim staroselci s 25 %, nato pa belci s 7 %. Leta 2003 je bilo celo 35 % prebivalstva mlajšega od 14 let. Pismenost znaša 92,5 %.

Kultura
Kot v mnogih drugih južnoameriških državah je kultura Ekvadorja mešanica španske in staroselske kulture. Na kulturo Ekvadorja je vplivala tudi kultura afriških sužnjev. Velika večina, 95 %, Ekvadorcev je katoliške vere. Najbolj znan del ekvadorske kulture je ekvadorska glasba, vendar je Ekvador imel tudi nekaj slavnih južnoameriških piscev in umetnikov.

FAQ

Julija nameravam za 15 dni odpotovati v Ekvador (2 osebi). Zanima me, katera cepljenja so obvezna, kakšna je cena ter katera cepljenja so glede na območje potovanja priporočljiva. Potovanje bo zajemalo naslednje področje: Otavalo (S), Loja (J), Manta, Guayaguil (Z) in Puyo, Tena (V)?
Za potovanje v Ekvador je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno. Proti bolezni se je potrebno cepiti vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepimo dvakrat, v razmaku 6 do 12 mesecev, zaščita traja 15 do 20 let.Če boste potovali dlje kot 2 meseca oz. potujete pogosto, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Zaščita traja 15 do 20 let. Pri dalj trajajočih potovanjih pripročamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu.Na določenih področjih Ekvadorja se skozi celo leto pojavlja malarija. Zato je potrebna zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter jemanje antimalarikov. Tveganja za okužbo s povzročitelji malarije se pojavlja v obalnih in podeželskih predelih notranjosti pod 2000 m n.m., predvsem v nižinah na severu države na obeh straneh Andov in v mokrih mesecih od februarja do vključno avgusta. Potniki, ki potujejo izključno v Quito, na turistične predele centralne visoke planote (vključno Cotapaxi vulkan), v Cuenco, Guayaquil in na Galapagos otočje, niso na področju rizika za okužbo z malarijo.
Zanima me, kako je z malarijo v Kolumbiji in Ekvadorju na zahodni strani Andov, torej pacifiški obali, v amazonski bazen ne bom šel. Katere antimalarike priporočate?
V Kolumbiji obstaja skozi celo leto tveganje za okužbo s povzročitelji malarije na vseh predelih, ki so pod 800 m n.m. Tveganje je večje v času dežja in tik po sezoni dežja. Samo glavno mesto, večja mesta ter otoki San Andres in Providencia nimajo malarije. Zato je potrebna tudi zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter pred razvojem bolezni jemanje antimalarikov. V Ekadorju se tveganje za okužbo s povzročitelji malarije pojavlja v obalnih in podeželskih predelih notranjosti pod 2000 m n.m., predvsem v nižinah na severu države na obeh straneh Andov in v mokrih mesecih od februarja do vključno avgusta. Potniki, ki potujejo izključno v Quito, na turistične predele centralne visoke planote (vključno Cotapaxi vulkan), v Cuenco, Guayaquil in na Galapagos otočje, niso na področju rizika za okužbo z malarijo. Za Kolumbijo in Ekvador je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Priporočeno je cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, če pogosteje potujete, pa priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Pri dalj trajajočih potovanjih pripročamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu. Pri svojem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika.

hepatitis

 
Osebna orodja