Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Kolumbija
Osnovni podatki

Kolumbija

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Oh Gloria Inmarcesible!
Glavno mesto:
Bogota
Površina:
1.138.910 km²
Prebivalstvo:
48.014.026
Gostota:
42/km²
Valuta:
kolumbijski peso
Časovni pas:
UTC-5
Vrhnja internetna domena:
.co
Nacionalna klicna koda:
++ 57

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Kolumbija je obmorska država v severozahodni Južni Ameriki. Na severu meji na Karibsko morje, na vzhodu na Venezuelo, na jugovzhodu na Brazilijo, na jugu na Peru in Ekvador, ter na zahodu na Panamo in Tihi ocean.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev. Potniki, ki bodo bivali samo v mestih Bogota, Cali ali Medellin so manj ogroženi, zato lahko o cepljenju razmislijo.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Kolumbije z malarijo:  vsa ruralna področja pod 900 m (<2.953 ft).

V kolikor potujete v predele Kolumbije z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

   

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Gvajani 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
FAQ
V avgustu s hčerko potujeva v Kolumbijo. Sicer ne nameravava obiskovati kakšnih rizičnih krajev pa vendar me zanima, kakšno cepljenje morda potrebujeva oz. kakšna zdravila za na pot?
Kolumbija je endemično področje rumene mrzlice, zato je cepljenje obvezno. Možna je okužba z virusom hepatitisa A zato se cepljenje priporoča (zelo priporočena je kombinacija A+B). Je tudi področje, kjer se pojavljata tifus (možno je preventivno cepljenje) in steklina (previdnost in cepljenje po poškodbi). V lekarni zagotovo ne smejo manjkati sredstva za zaščito pred soncem in za zaščito pred piki insektov. V velikem delu Kolumbije je možnost okužbe z malarijo (zemljevid) zato je za zaščito potrebno jemanje antimalarikov. Več o obolenjih, zaščiti pred piki in lekarni lahko preberete na strani:
S hčero potujeva v Kolumbijo. Cepila sva se že, me pa zanima glede zdravil. Jaz jemljem ezetrol in crestor, vzel pa bi še kakšne lekadol, naprosyn,nalgesin. Predvsem me zanima za katera zdravila bi potreboval mednarodno potrdilo, da ne bi imel kakšne neprijetnosti?
V Kolumbiji na področjih pod 800 m n.m. obstaja skozi celo leto tveganje za okužbo s povzročitelji malarije. Tveganje je večje v času dežja in tik po sezoni dežja. Samo v glavnem mestu in večjih mestih ter na otokih San Andres in Providencia malarije ni. Zato je za potovanje v Kolombijo na področja malarije potrebna tudi zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter jemanje antimalarikov. Za zdravila, ki jih omenjate, ne potrebujete potrdila. Morate pa jih vzeti s sabo v originalni embalaži.
Zanima me, kako je z malarijo v Kolumbiji in Ekvadorju na zahodni strani Andov, torej pacifiški obali, v amazonski bazen ne bom šel. Katere antimalarike priporočate?
V Kolumbiji obstaja skozi celo leto tveganje za okužbo s povzročitelji malarije na vseh predelih, ki so pod 800 m n.m. Tveganje je večje v času dežja in tik po sezoni dežja. Samo glavno mesto, večja mesta ter otoki San Andres in Providencia nimajo malarije. Zato je potrebna tudi zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter pred razvojem bolezni jemanje antimalarikov. V Ekadorju se tveganje za okužbo s povzročitelji malarije pojavlja v obalnih in podeželskih predelih notranjosti pod 2000 m n.m., predvsem v nižinah na severu države na obeh straneh Andov in v mokrih mesecih od februarja do vključno avgusta. Potniki, ki potujejo izključno v Quito, na turistične predele centralne visoke planote (vključno Cotapaxi vulkan), v Cuenco, Guayaquil in na Galapagos otočje, niso na področju rizika za okužbo z malarijo. Za Kolumbijo in Ekvador je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Priporočeno je cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, če pogosteje potujete, pa priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Pri dalj trajajočih potovanjih pripročamo tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu. Pri svojem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika.
Sredi marca odpotujem v Kolumbijo: zanima me, katera cepljenja so obvezna in katera priporočljiva?
Za Kolumbijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Proti bolezni se je potrebno cepiti vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Ob cepljenju dobite mednarodno potrdilo - certifikat o cepljenju proti rumeni mrzlici, ki ga lahko zahtevajo ob vstopu v države, kjer je rumena mrzlica endemična (ali pa ob vrnitvi iz endemičnih držav ob vstopu v neendemično državo). Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepimo dvakrat, v razmaku 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Pri svojem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika. Na področjih pod 800 m n.m. obstaja skozi celo leto tveganje za okužbo s povzročitelji malarije. Tveganje je večje v času dežja in tik po sezoni dežja.Tveganja ni samo v glavnem mestu in večjih mestnih ter na otokih San Andres in Providencia. Zato je potrebna tudi zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter pred razvojem bolezni jemanje antimalarikov.
V mesecu marcu se kot skupina 14 ljudi, odpravljamo v Kolumbijo. Potujemo v lastni režiji in bomo potovali približno 14 dni. Zanima nas katera cepljenja je potrebno pred odhodom opraviti, kje se lahko cepimo, in kdaj? Ali je potrebno predhodno naročilo in podobno. Ena oseba je občutljiva na penicilin. Ali take in podobne vrste alergij povzročajo stranske učinke? Nekaj ljudi bi cepljenje opravilo v Novem mestu preostali pa v Ljubljani.
Za Kolumbijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Proti bolezni se je potrebno cepiti vsaj 10 dni pred odhodom, zaščita po cepljenju pa je učinkovita 10 let. Ob cepljenju dobite mednarodno potrdilo - certifikat o cepljenju proti rumeni mrzlici, ki ga lahko zahtevajo ob vstopu v države, kjer je rumena mrzlica endemična (ali pa ob vrnitvi iz endemičnih držav ob vstopu v neendemično državo). Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici je izjemno priporočljivo cepljenje proti virusni zlatenici - hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter ob stiku z okuženo osebo. Cepimo dvakrat, v razmaku 6 do 12 mesecev. Če pogosteje potujete, priporočamo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Zaradi kompletne zaščite je potrebno opraviti dve cepljenji pred odhodom na potovanje v razmiku 1 meseca, tretje cepljenje pa čez 6 mesecev. Če opravite kompletno cepljenje po programu traja zaščita pred obema vrstama hepatitisa 15 do 20 let.Pri svojem zdravniku preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, priporočamo poživitveno cepljenje z enim odmerkom, kar lahko opravite v ambulanti izbranega zdravnika. Na področjih pod 800 m n.m. obstaja skozi celo leto tveganje za okužbo s povzročitelji malarije. Tveganje je večje v času dežja in tik po sezoni dežja.Tveganja ni samo v glavnem mestu in večjih mestnih ter na otokih San Andres in Providencia. Zato je potrebna tudi zaščita pred piki komarjev z repelenti, mrežami in primerno obleko ter pred razvojem bolezni jemanje antimalarikov. Alergija na penicilin ni zadržek, da vas nebi smeli cepiti, v naši potniški ambulanti pa se pred vsakim cepljenjem o vsem pogovorite z zdravnikom.Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti za potnike, vas prosimo, da se predhodno naročite po telefonu 01/586 39 18 od 8.00 do 11.00 ure vsak delovni dan. Datum obiska priporočamo vsaj 5 tednov pred potovanjem, upoštevajte pa tudi zasedenost terminov vsaj 14 dni vnaprej.Sprejemni čas ambulante, lokacijo in cenik si lahko ogledate na naši spletni strani.

hepatitis

 
Osebna orodja