Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Paragvaj
Osnovni podatki

Paragvaj

Uradna jezika: španščina, gvaranščina
Glavno mesto: Asunción
Površina: 406.750 km²
Prebivalstvo: 7.012.433
Gostota: 17,2/km²
Neodvisnost od Španije: 15. maj 1811
Valuta: gvarani
Časovni pas: UTC-4
Državna himna: Paraguayos, República o Muerte (Paragvajci, republika ali smrt!)
Vrhnja internetna domena: .py
Klicna koda: ++ 595

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Paragvaj je celinska država v Južni Ameriki, ki leži ob obeh bregovih reke Paragvaj. Na severozahodu meji na Bolivijo, na severovzhodu na Brazilijo, ter na jugu in jugozahodu na Argentino.

Zgodovina
Evropejci so na ozemlje prvič prišli v začetku 16. stoletja, v Asunciónu pa so se začeli naseljevati leta 1537. Mesto je sčasoma postalo središče španske kolonije. Neodvisnost je Paragvaj razglasil 15. maja 1811.
V vojni z Brazilijo, Argentino in Urugvajem (1865-1870) je Paragvaj izgubil tretjino moške populacije in 140.000 km² ozemlja. V vojni Chaco (vojna z Bolivijo, 1932-1935) pa so Paragvajci izrinili bolivijske čete iz regije Chaco.
Leta 1989 je 35-letno diktatorstvo Alfreda Stroessnerja propadlo. Od takrat se izvajajo relativno svobodne in redne predsedniške volitve.

Prebivalstvo
Prebivalstvo Paragvaja je eno izmed etnično, kulturno in družbeno najbolj homogenih v Južni Ameriki; približno 95 % prebivalcev je mesticev z mešanimi španskimi in gvaranskimi koreninami.
Jezik gvarani govori 90 % prebivalstva, špansko pa 75 %.
Prebivalstvo je po državi porazdeljeno neenakomerno. Večina ljudi živi v vzhodni regiji (večina znotraj 160 kilometrov Asuncióna). V regiji Chaco, ki obsega približno 60 % ozemlja, živi manj kot 2% prebivalstva.
V državi prevladuje rimskokatoliška vera z nekaj protestantskimi manjšinami.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Cepljenje proti rumeni mrzlici se zahteva za vse potnike, starejše od 1 leta, ki prihajajo iz držav z velikim rizikom prenosa rumene mrzlice.

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Paragvaja z malarijo: prisotna je v predelih: Alto Parana, Caaguazu in Canendiyu.

V kolikor potujete v predele Paragvaja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni
zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

 

Dobro je vedeti
FAQ
Kakšna cepljenja in katere tablete je potrebno vzeti s seboj v Paragvaj in koliko vse to stane? Zanima me tudi, kje lahko ta cepljenja opravim, v Kranju morda. Šli naj bi na službeno pot v trajanju nekje 14 dni in sicer v okolico glavnega mesta.
Za potovanje v Paragvaj priporočamo cepljenje proti hepatitisu A tudi, če se boste zadrževali samo v glavnih mestih omenjenih držav. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B, če bi se želeli zaščititi tudi proti hepatitisu B. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem. Zaščita je ravno tako dolgotrajna.Cepljenje proti rumeni mrzlici je za naše potnike obvezno. Zaradi letošnjega izbruha rumene mrzlice v Paragvaju, je cepljenje proti tej bolezni priporočeno s strani SZO in CDC za vse potnike.V Paragvaju obstaja rizik za malarijo v podeželskih predelih Alto Parana (90% primerov), Amambay in Canandiy vzdolž jugovzhodne meje z Brazilijo ter v centralnih predelih Caaguazu in San Pedro.Preverite kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Podrobnejše nasvete, tudi o zaščiti za antimalariki, dobite ob obisku v naši ambulanti, prav tako lahko opravite dogovorjena cepljenja. Obisk planirajte 5 tednov pred odhodom na potovanje, s tem da vam priporočamo, da se naročite vsaj 14 dni pred planiranim obiskom v ambulanti (zaradi zasedenosti terminov). Cenik naših storitev si lahko ogledate na naši spletni strani.Cepite se lahko v ambulantah Zavodov za zdravstveno varstvo po celi Sloveniji, tudi v Kranju. Za naročanje in urnike ambulant pa se morate pozanimati pri vsakem posebej.

hepatitis

 
Osebna orodja