Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Peru
Osnovni podatki

Peru

Uradni jezik: španščina, kečuanščina in ajmarščina
Državna himna: Somos libres, seámoslo siempre (Svobodni smo, takšni ostanimo vedno)
Glavno mesto: Lima
Površina: 1,285,220 km²
Prebivalstvo: 31.151.643
Gostota: 24,2/km²
Valuta: Nuevo sol (PEN)
Časovni pas: UTC-5
Vrhnja internetna domena: .pe
Nacionalna klicna koda: ++ 51

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Peru je obmorska država v zahodni Južni Ameriki, ki na severu meji na Ekvador in Kolumbijo, na vzhodu na Brazilijo in Bolivijo, na jugu na Čile, ter na zahodu na Tihi ocean.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

 Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo v predele vzhodno od Andov  in za vse, ki nameravajo obiskati predele džungle pod 2.300 m (<7.546 ft). Potniki, ki bodo potovali le v mesta Cuzco in Machu Picchu ne potrebujejo cepljenja.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Peruja z malarijo: prisotna je v predelih pod 2000 m (<6.561 ft) razen v : Arequipa, Moqueagua, Puno, Tacna. Prisotna v Puerto Maldonado. Ni prisotna na visokih planotah turističnih predelov (Cuzco, Machu Picchu in jezero Titicaca).

V kolikor potujete v predele Peruja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

V kolikor potujete v Limo ali obalne predele južno od Lime, je tveganje za malarijo majhno in jemanje antimalarikov se ne priporoča. Vsekakor pa se je potrebno zaščititi pred piki komarjev.

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Peruju 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti
FAQ
V aprilu nameravam potovati po Južni Ameriki – Peru. Mislim, da je potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici. Zanima me ali je to cepljenje kaj nevarno, ima stranske učinke, je primerno za vsakogar….? Koliko pred odhodom se je potrebno cepiti? 3 tedne ali kaj več?
Za potovanje v Peru je po slovenskem imunizacijskem programu obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, saj je v nekaterih predelih Peruja (porečja Amazonke, Ancash, Ayacucho, Cuzco, Huanuco, Junin, Loreto, Madre de Dios, Pasco, Puno, San Martin, and Ucayall) ta bolezen endemična. Cepimo enkrat, zaščita velja 10 let. Reakcije po cepljenju so zelo redke v smislu slabega počutja, zvišane telesne temperature, glavobola, bolečin v mišicah in če pride do njih, je to običajno med 4. in 7. dnem po cepljenju.Nadalje priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, če bolezni še niste preboleli. Gre za virusno obolenje, ki se prenaša z onesnaženo vodo, hrano ali rokami. Poživitveno cepljenje sledi najkasneje čez eno leto in s tem podaljšamo zaščito za 15 do 20 let. Glede na starost osebe in stil življenja svetujemo tudi cepljenje proti hepatitisu B (potrebne so 3 doze v časovnem razmiku 0., 1. in 6. mesec). Po isti shemi je možno tudi kombinirano cepljenje proti heaptitisu A in B. Tudi po tem cepljenju traja zaščita za 15 do 20 let.Opozarjamo tudi na možnost okužbe z malarijo v vseh predelih deževnega pragozda pod 2000 metri nadmorske višine (zaščita z repelenti, mrežami in tabletami) in če boste šli na to področje je ravno tako potrebna zaščita. Za cepljenje in posvet se naročite na tel. št. 01 5863920 vsaj 6 tednov pred potovanjem. Cepljenja je dobro opraviti vsaj 2 do 3 tedne pred potovanjem, seveda odvisno tudi od sheme cepljenja.
Poleti (natančneje 25. junija potujem v Peru in me zanima, katera cepljenja so priporočljiva za to državo? Moram pa povedati, da ne grem v džunglo, ampak v hribe oz. natančneje v Cordillero Blanco.
Za potovanje v Peru je po slovenskem imunizacijskem programu obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, saj je v nekaterih predelih Peruja (porečja Amazonke, Ancash, Ayacucho, Cuzco, Huanuco, Junin, Loreto, Madre de Dios, Pasco, Puno, San Martin, and Ucayall) ta bolezen endemična. Cepimo enkrat, zaščita velja 10 let. Reakcije po cepljenju so zelo redke v smislu slabega počutja, zvišane telesne temperature, glavobola, bolečin v mišicah in če pride do njih, je to običajno med 4. in 7. dnem po cepljenju.Nadalje priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, če bolezni še niste preboleli. Gre za virusno obolenje, ki se prenaša z onesnaženo vodo, hrano ali rokami. Poživitveno cepljenje sledi najkasneje čez eno leto in s tem podaljšamo zaščito za 15 do 20 let. Glede na starost osebe in stil življenja svetujemo tudi cepljenje proti hepatitisu B (potrebne so 3 doze v časovnem razmiku 0., 1. in 6. mesec). Po isti shemi je možno tudi kombinirano cepljenje proti heaptitisu A in B. Tudi po tem cepljenju traja zaščita za 15 do 20 let. Cepljenja je dobro opraviti vsaj 2 do 3 tedne pred potovanjem, seveda odvisno tudi od sheme cepljenja.Opozarjamo tudi na možnost okužbe z malarijo v vseh predelih deževnega pragozda pod 2000 metri nadmorske višine (zaščita z repelenti, mrežami in tabletami) in če res ne boste šli na ta področja, potem zaščite z antimalariki ne potrebujete.
Zanima me ali je cepljenje proti rumeni mrzlici za Peru in Bolivijo obvezno? V turistični agenciji so mi rekli, da ne, na internetu pa piše, da je.
Cepljenje proti rumeni mrzlici je cepljenje, ki je za naše potnike zaradi njihove zaščite za potovanja v endemske države-države kjer rumena mrzlica obstaja, obvezno. Peru in Bolivija sta endemski državi za rumeno mrzlico.
Zanima me, če je treba obnoviti cepljenje prpti rumeni mrzlici? Cepila sem se 6 novembra 2006 in letos decembra 2008 se odpravljam v Peru. Cepljenje proti hepatitisu A pa moram tako ponoviti, to vem.
Ena doza cepiva proti rumeni mrzlici nudi zaščito 10 let, zato ga sedaj ne obnavljate.

hepatitis

 
Osebna orodja