Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Urugvaj
Osnovni podatki

null

Urugvaj

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional Uruguayo
Glavno mesto:
Montevideo
Površina:
176.215 km²
Prebivalstvo:
3.494.382
Gostota:
19/km²
Valuta:
Uruguayan peso
Časovni pas:
UTC-3
Vrhnja internetna domena:
.uy
Nacionalna klicna koda:
++ 598

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Vzhodna republika Urugvaj je obmorska država na jugu Južne Amerike, ki na severu meji na Brazilijo, na zahodu na reko Urugvaj, na jugozahodu na območje reke Rio de la Plata, z Argentino na obeh straneh rek, in končno, na jugovzhodu na Južni Atlantski ocean.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

null

Za potovanje v Urugvaj se izven glavnih mest, večjih mest in razvitih turističnih predelov priporoča pazljivost glede uživanja vode iz pipe in nepasteriziranega mleka in mlečnih proizvodov. Zmeren rizik za potovalno drisko obstaja izven glavnih mest in ostalih večjih mest.
Obveznih cepljenj ni predpisanih, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A tudi, če se boste zadrževali samo v glavnem mestu. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem, če je le mogoče.
V Urugvaju ni rizika ne za rumeno mrzlico, ne za malarijo.
Pri osebnem zdravniku je dobro preveriti kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo en poživitveni odmerek, kar lahko opravite kar pri njem.

Dobro je vedeti

null

Geografija

 

Urugvaj je druga najmanjša država v Južni Ameriki. Gričevnata in planotasta pokrajina z rodovitnimi obalnimi nižinami je idealna za živinorejo in ovčerejo. Najvišja točka država je Cerro Catedral s 514 m. Jugozahodno od Río de la Plata (Srebrna reka) sta estuarija reke Urugvaj, ki določa zahodno mejo, in reke Paraná, ki sicer ne teče skozi državo. Edina druga večja reka je Río Negro. Ob atlantski obali je več lagun.
Podnebje Urugvaja je zmerno, a precej toplo, saj temperature pod lediščem skoraj niso znane. Pretežno ravna pokrajina je ranljiva za hitre spremembe zaradi vremenskih front, kot tudi za pampero, mrzel in občasno viharen veter, ki piha z argentinske pampe proti severu.
FAQ
Zanima me, ali je potrebno oz. priporočljivo cepljenje za potovanje v urbani del Urugvaja (Montevideo in nekaj drugih mest)?
Za potovanje v Urugvaj se izven glavnih mest, večjih mest in razvitih turističnih predelov priporoča pazljivost glede uživanja vode iz pipe in nepasteriziranega mleka in mlečnih proizvodov. Zmeren rizik za potovalno drisko obstaja izven glavnih mest in ostalih večjih mest.Obveznih cepljenj ni predpisanih, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A tudi, če se boste zadrževali samo v glavnem mestu. Prvo cepljenje naj bi opravili vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom, drugo pa po 6 do 12 mesecih po prvem cepljenju, da podaljšate imunost za 15 do 20 let. Cepimo lahko tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. V tem primeru moramo cepiti s tremi odmerki, prva dva v enomesečnem razmiku še pred potovanjem, če je le mogoče.V Urugvaju ni rizika ne za rumeno mrzlico, ne za malarijo.Pri osebnem zdravniku je dobro preveriti kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo en poživitveni odmerek, kar lahko opravite kar pri njem.

hepatitis

 
Osebna orodja