Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Amerika Venezuela
Osnovni podatki

Venezuela

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Gloria al bravo pueblo
Glavno mesto:
Caracas
Površina:
912.050 km²
Prebivalstvo:
33.221.864
Gostota:
30,2/km²
Valuta:
venezuelski bolivar
Časovni pas:
UTC-4
Vrhnja internetna domena:
.ve
Nacionalna klicna koda:
++ 58

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Bolivarska republika Venezuela ali na kratko Venezuela je obmorska država v severni Južni Ameriki, ki je svoje ime dobila po Benetkah (Venezuela špansko pomeni male Benetke). Venezuela na severu meji na Karibsko morje in Atlantski ocean, na vzhodu na Gvajano, na jugu na Brazilijo, ter na zahodu na Kolumbijo. Ob venezuelski obali v Malih Antilih najdemo tudi karibske države Aruba, Nizozemski Antili in Trinidad in Tobago.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo v Venezuelo, razen severni obalni predel. Mesta Caracas in Valencia nista endemični področji.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem in v 10-letnem intervalu, 
če je nadaljevanje tveganja.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Venezule z malarijo: ruralni predeli naslednjih dežel: Apure, Amazonas, Barinas, Bolivar, Sucer, Tachira in delta Amacuro. Prisotna v Angel Falls. Ni je na otoku Margarita.

V kolikor potujete v predele Venezuele z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Venezueli 
in naj ga ne bi uporabljali.

 

Dobro je vedeti

FAQ
Zanima me, če se je potrebno cepiti proti rumeni mrzlici za Isla Margarita (otok pri Venezueli)? Potujem v mesecu juniju.
Za potovanje v Venezuelo je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno po našem imunizacijskem programu za potnike v mednarodnem prometu. SZO in CDC (Ameriški center za spremljanje nalezljivih bolezni) pa priporoča cepljenje za Venzuleo, če se potuje v notranjost, kjer je rumena mrzlica endemska.
12. oktobra tega leta odhajava s partnerjem v Venezuelo. Kje , kdaj in kako izgleda protokol cepljenja pri vas.
Ambulanta za potnike dela pri nas (Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana) vsak delovni dan od 8.30 do 13.30, ob torkih tudi od 16.00 do 19.30. Proti rumeni mrzlici priporočamo cepiti vsaj 14 dni pred odhodom, enako proti hepatitisu A. Proti rumeni mrzlici cepimo 1x, cepljenje vam velja 10 let. Proti hepatitisu A cepimo dvakrat v razmiku 6-12 mesecev. Dogovoriti se je potrebno tudi za zaščito pred malarijo (repelent, mreža in antimalarik) odvisno od tega, kje po Venezueli boste potovali. Prosim pokličite na tel. 586 39 20 po 12.00 uri in se naročite za obisk. Ob obisku uredite vse kar je potrebno, oziroma kar želite (cepljenje, posvet, antimalariki, navodila). (SEP 06)

hepatitis

 
Osebna orodja