Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija Afganistan
Osnovni podatki

Afganistan

   Uradna jezika: paštunščina, perzijščina
   Državna himna:
   Suroudi Milli
   Glavno mesto: Kabul
   Predsednik: Hamid Karzai
   Površina: 652.090 km²
   Prebivalstvo: 29.863.000
   Gostota: 43/km²
   Valuta: afganistanski afgan (Af) (AFN)
   Časovni pas: UTC+4:30
   Poletje (DST): UTC+4:30
   Vrhnja internetna domena: .af
   Nacionalna klicna koda:
   93

    Cepljenje in zaščita
    Bolezen Cepljenje
    Tifus
    Tetanus
    Otroška paraliza (poliomelitis)
    Steklina
    Hepatitis B
    Malarija
    Rumena mrzlica
    Hepatitis A

    Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
    Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

    O državi

    Islamska republika Afganistan ali krajše Afganistan je celinska država v Srednji Aziji. Na zahodu meji na Iran, na jugu in vzhodu na Pakistan, na severu na Turkmenistan, Uzbekistan in Tadžikistan, ter v skrajni vzhodni točki na Kitajsko.

    Afganistan nima neposrednega izhoda na morje. Po površini je 40., po številu prebivalcev pa 83. med 195 državami na svetu.
    Zdravstvena tveganja

    STRAN V DELU!

    V primeru resnih obolenj ali okužb je lahko potrebna asistenca s helikopterjem, zato je bistvenega pomena dobro zdravstveno zavarovanje s primerno zdravstveno asistenco v tujini. Na voljo je zelo malo zdravstvenih ustanov. Prav tako je potrebno za celotno dobo potovanja in bivanja v Afganistanu poskrbeti za predpisana zdravila saj imate v drugačnem primeru lahko težave z dobavo zdravil.

    Driska in druge gastrointestinalne okužbe so pogoste, ki se še povečajo v toplejših mesecih. Suhe in prašne razmere tako v poletnem kot zimskem času lahko povzočajo draženje oči, grla in kože. Respiratorna tuberkuloza je med prebivalci Afganistana pogosta. Malarija predstavlja potencialno nevarnost z izjemo predelov visoko v gorovju in v zimskem času. Z malarija se lahko potnik lahko okuži navklub primerni zaščiti zato je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč ob pojavu vročine ali prehladu podobnim simptomom v prvem letu po vrnitvi iz potovanja v malarično nevarne države.

    Pred potovanjem priporočamo obisk v popotniški svetovalnici in ustrezna cepljenja.

     

    Dobro je vedeti

    Terorizem
    Zavedati se morate neprestanih terorističnih groženj v Afganistanu. O grožnjah, konkretnih ali kakih drugačnih, se poroča vsakodnevno, kar prisiljuje ambasade, da omejujejo možnost gibanja in potovanja po državi. Grožnje so uperjene predvsem na organizacije in posameznike iz zahodnih držav, kot tudi na delavce Združenih narodov in humanitarnih ter drugih delavcev. Napadi v prihodnosti lahko vključujejo tudi bombne napade, samomorilske bombaše, ugrabitve in nasilne zločine.
    V kolikor ostajate izven Kabula dalj časa, neprestano ocenjujte svoj položaj. Bodite pazljivi ob vseh dejanjih in poteh. V avtomobilu se vedno zaklepajte in zapirajte okna, v kolikor je mogoče, imejte vedno v pripravljenosti telefon ali radijsko zvezo, ter redno javljajte svoj položaj.
    Vedno bodite pazljivi na veliko število neuničenih min, bomb in ostalih eksplozivnih teles po vsej državi.
    Izogibajte se rednim obiskom javnih prostorov, kjer se zbirajo tujci, vključujoč hotele, restavracije, trgovine in tržnice, še posebno v času, ko so najbolj obiskani. Močno priporočamo, da se pred kakršnim koli potovanjem posvetujete z lokalnim prebivalstvom.
    Če nameravate potovati izven Kabula navkljub temu potovalnemu nasvetu, to storite le preko priznanih lokalnih potovalnih agencij in samo na popolnoma varovana delovna območja. V poštev pride tudi stalno oboroženo varstvo. Zavedati se morate, da tudi s temi poostrenimi ukrepi ne morete zagotoviti popolne varnosti. Nevarnost ugrabitev v Afganistanu še vedno obstaja.

    Varnost na cesti
    Večina cest je v slabem stanju. Splošni standard vozniškega znanja je slab, večina lokalnih voznikov pa nezavarovana. Nesreče lahko pripeljejo do sporov in groženj.

    Lokalni zakoni in običaji
    Afganistan je muslimanska država v kateri se spoštuje muslimanski zakon, običaje in pravila oblačenja. Priporočljivo je njihovo spoštovanje. Homoseksualnost je nezakonita. Izogibajte se poskusom spreobrnitve muslimanov k drugim veroizpovedim. Prinašanje narkotikov, alkohola in izdelkov iz svinjskega mesa v državo je prepovedano.
    Fotografiranje vladnih stavb, vojaških objektov in palač ni dovoljeno. Izogibajte se fotografiranju lokalnega prebivalstva brez njihovega dovoljenja.
    FAQ

    hepatitis

     
    Osebna orodja