Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija Maldivi
Osnovni podatki

Maldivi

Uradni jezik: divehi
Državna himna: Gavmii mi ekuverikan matii tibegen kuriime salaam (V narodni enotnosti pozdravljamo svoj narod)
Glavno mesto: Malé
Koordinate glavnega mesta: 3 15' S, 73 00' V
Površina: 300 km²
Prebivalstvo: 301.475
Gostota: 1.005/km²
Valuta: rufija (Rf)
Časovni pas: UTC+5
Vrhnja internetna domena: .mv
Nacionalna klicna koda: ++ 960

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Maldivi (tudi Divehi Raajeje) je država, ki jo sestavlja skupina okrog 2000 majhnih in nizkih atolov v Indijskem oceanu, jugo-jugozahodno od Indije oz. Šrilanke. Razprostirajo se v dolžini 840 km, v smeri poldnevnika, večji del v dveh vzporednih skupinah koralnih otokov, oddaljenih med seboj okrog 30 km. Naseljenih je samo 218 otokov s skupno površino 298 km2.
Zaradi globalnih podnebnih sprememb se gladina oceana na območju države dviguje za 0,9 cm letno. Znanstveniki zaradi tega opozarjajo, da bo glede na višino otokov (ki v 80% državnega ozemlja znaša približno 1 meter) v 100 letih to področje nenaseljivo. Tega se zavedajo tudi prebivalci, zato so Maldivi prva podpisnica Kjotskega sporazuma. Glavno mesto, Male je pred tsunamiji zaščiteno s 3 metre visokim obzidjem.
Glavne gospodarske panoge so ribolov, kmetijstvo (banane, papaje, mango) in ladjarstvo. V času ribolovne sezone odhaja na Indijski ocean polovica moškega prebivalstva, letni ulov pa dosega 40.000 ton rib.
Do 26. julija 1965, ko so postali samostojna država, so bili Maldivi pod upravo Združenega kraljestva, 11. novembra 1968, po smrti sultana M. F. Didija, pa so postali republika.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA MALDIVE JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Dobro je vedeti
FAQ
S fantom se konec maja odpravljava na poročno potovanje, pri čemer izbirava med dvema destinacijama: Dominikansko republiko - naselje Punta Cana ali Maldivi. Seznanjena sva z nevarnostjo okužbe z malarijo, zanima pa naju kako se zaščititi zoper to bolezen in morda še nekatere druge nevarne bolezni, predvsem je pri tem verjetno ključni podatek to, da v roku enega leta načrtujeva naraščaj. Kaj nama svetujete?
Za potovanje v Dominikansko republiko se priporoča cepljenje proti hepatitisu A (epidemična zlatenica), v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita proti bolezni traja do 20 let. S prvim odmerkom se je potrebno cepiti vsaj 2 do 3 tedne pred odhodom na pot, da se do takrat zgradi odpornost. Odvisno od vrste, dolžine in načina potovanja se priporoča tudi cepljenje proti hepatitisu B. Pred potovanjem je dobro preveriti tudi cepilni status proti tetanusu in če je preteklo več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveni odmerek cepljenja. Za Dominikansko republiko je potrebna zaščita proti malariji z antimalariki (tablete), če potujete na področje province Altagracia in Duarte, vključno s Punta Cano. Ne smemo pozabiti na zaščito z repelenti (več kot 30% DEET), ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi. Na tak način se zaščitimo tudi pred drugmi boleznimi, ki jih prenašajo komarji (denga...) Na Maldivih tveganja za malarijo ni, je pa to področje, kjer je možnost prenosa tropskih vročic (denga, chikungunyja) in parazitarnih obolenj. Kontroliranih študij, ki bi potrdile ali zanikale kakršnekoli vplive antimalarikov na razvoj ploda ni, saj se jih v nosečnosti iz etičnih razlogov ne izvaja. Dejstvo pa je, da je bolj rizično v nosečnosti sočasno obolevanje za malarijo, če se slučajno okužite na potovanju. Zaščita proti malarii je za Dominikansko republliko priporočena z vsemi možnimi sredstvi, tudi z antimalarikom. S tem znižate tveganje za okužbo na minimum. Druga možnost, ki jo imate je, da se odločite za destinacijo, kjer ni tveganja z okužbo z malarijo. Odločiti pa se boste morali sami.
S fantom septembra odpotujeva preko Dubaja na Maldive na umirjene počitnice. Zanima me KATERA cepljenja nama priporočate glede na stopnjo nevarnosti in KDAJ naj jih opravimo?
Zaradi možnosti prenosa nekaterih bolezni preko okužene hrane, vode in preko rok, se priporoča cepljenje proti hepatitisu A in tifusu, predvsem če letujemo za daljši čas. Sicer so glede malarije Maldivi varni, priporočena pa je zaščita z repelenti pred piki insektov.
Šli bi na Maldive, pa nas skrbi glede zdravja našega malčka. Star je 14 mesecev, cepljenja katera so potrebna do 1 leta je že opravil. Je to dovolj? Menda je priporočljivo se cepiti za rumeno mrzlico, hepatitis A in B, kaj pa za malčka? Koliko je razvito zdravstvo tam in v kolikšnem času prideš do zdravnika? Katera zdravila je priporočljivo vzeti seboj? Najbolj me skrbi ravno za otroka.
Zaradi možnosti prenosa nekaterih bolezni preko okužene hrane, vode in preko rok, se priporoča cepljenje proti hepatitisu A in tifusu, predvsem če letujemo za daljši čas (več kot 1 mesec). Sicer so glede malarije Maldivi varni, priporočena pa je zaščita z repelenti pred piki insektov. Glede dostopa do zdravstvene službe pa morate imeti urejeno zdravstveno zavarovanje, načeloma imajo vsa večja in bolj razvita turistična središča zdravstveno službo na voljo, vendar vam seveda to ne moremo zagotoviti. O priročni potovalni lekarni si lahko preberete na naši spletni strani www.ZdraviNaPot.net , sicer pa se posvetujete tudi z zdravnikom v naši potniški ambulanti.

hepatitis

 
Osebna orodja