Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija Nepal
Osnovni podatki

Nepal

Uradni jezik: nepalščina
Državna himna: Ras Triya Gaan (Naj te slava ovenča, pogumni vladar)
Glavno mesto: Katmandu
Površina: 147.181 km²
Prebivalstvo: 27.133.000
Gostota: 184/km2
Valuta: nepalska rupija (NPR)
Časovni pas: UTC+5:45
Vrhnja internetna domena: .np
Nacionalna klicna koda: ++ 977

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Nepal je kraljestvo v Južni Aziji, ki na severu meji na Kitajsko, na jugu pa na Indijo. Znan je po gorovju Himalaja in po 8.848 m visokem Mount Everestu, najvišji gori sveta na meji s Kitajsko.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA NEPAL JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.


Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Otroška paraliza:

Cepljenje je priporočljivo za odrasle potnike, ki so prejeli osnovno serijo ali inaktivnega poliovirus cepiva (IPH) ali oralno poliocepivo (OPH). Prejmejo naj še dodatni odmerek IPH pred odhodom.

Malarija:

Področja NEPALA z malarijo: prisotna je v celotni državi <1200 m (>3937 ft). Ni je v Katmanduju in na tipičnih himalajskih trekingih.

V kolikor potujete v področja Nepala z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

 

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Nepalu 
in naj ga ne bi uporabljali.
Dobro je vedeti
FAQ
V drugi polovici septembra se odpravljam na treking v precej odmaknjen del Nepala. Zanima me ali za Nepal svetujete cepljenje proti steklini ali je tako cepljenje varno, kako se ga izvaja in koliksna je cena?
Za potnike, ki se ne bodo zaradi poklica (veterinarji,...) ali drugih razlogov ukvarjali ali imeli več stika z živalmi, se preventivno cepljenje proti steklini ne svetuje, je pa obvezno takrat, ko pride do ugriza živali. Sicer svetujemo izogibanje bližnjim srečanjem z živalmi (božanje,hranjenje,...), s čimer lahko v glavnem preprečite tveganje. Če želite cepljenje vseeno opraviti, pa imate možnost tega cepljenja na vsakem zavodu za zdravstveno varstvo. Cepimo 3 x v 21 dneh. Urnik cepljenja je zelo natančen in se ga moramo držati. Cepivo je varno in učinkovito, reakcije po cepljenju so redke, najpogosteje v obliki slabega počutja, lahko tudi zvišane tel.temperature dan ali dva po cepljenju in minejo v dveh do treh dneh. Tudi če ste predhodno preventivno cepljeni proti steklini, se v primeru ugriza živali morate posvetovati pri zdravniku zaradi nadaljnjih ukrepov.

hepatitis

 
Osebna orodja