Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija Šrilanka
Osnovni podatki

Šrilanka

Uradni jeziki: sinhalščina, tamilščina, angleščina
Državna himna: Sri Lanka Matha
Glavni mesti: Colombo, Kotte¹ (1) Zakonodajno glavno mesto je Kotte
Površina: 65.610 km²
Prebivalstvo: 19.607.519
Gostota: 298/km²
Valuta: šrilanška rupija
Časovni pas: UTC+6
Vrhnja internetna domena: .lk
Nacionalna klicna koda:
++94

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Demokratična socialistična republika Šrilanka je tropska otoška država ob jugovzhodni obali Indijske podceline.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA ŠRILANKO JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI SO POGOJNO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju južne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Šrilanke z malarijo: prisotna je v celotni državi, razen področij: Colombo, Galle, Gampaha, Kalutara, Matara in Nuwara Eliya.

V kolikor potujete v področja Šrilanke z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije: 

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

 

Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Šrilanki 
in naj ga ne bi uporabljali.
Dobro je vedeti
FAQ
S celo družino odpotujemo na Šri Lanko že v četrtek. Na cepljenja nas niso upozorili. Ali je za to področje kaj potrebnega?
Obveznega cepljenja ni predpisanega, je pa obvezna zaščita pred malarijo. Priporočeno je cepljenje proti hepatitisu A, virusni zlatenici, vendar ste za cepljenje za to potovanje prepozni. Na Šri Lanki je malarija prisotna povsod pod 800 m nadmorske višine, tudi v mestih, razen v Colombu, Kalutari, and Nuwara Eliyi. Severna polovica Šri Lanke in jugovzhodni kvadrant je visoko malaričen, še posebej okoli Anuradhapure. Manj pogosta je malarija na Jaffna polotoku in na jugozahodnem predelu, kjer so pogoji za razmnoževanje komarja slabši. Zaščita, ki jo priporočamo so repelent, mreža, pod katero spimo, insekticid za prostor in obleko(permetrin) in zaščita z zdravili-antimalariki. Uporaba repelentov nas ščiti tudi pred prenosom denge in filariaze, ki ju ravno tako prenašajo komarji.

hepatitis

 
Osebna orodja