Nahajate se tu: Domov Destinacije Južna Azija

Južna Azija

INDIJSKA PODCELINA - že dolga desetletja buri duhove svetovnih popotnikov. V 20. stoletju pa so nekatere njene destinacije postale tudi prestižen cilj turističnih agencij iz vsega sveta. Med države Indijske podceline in osrednje Azije v potovalni medicini uvrščamo Afganistan, Armenijo, Azerbajdžan, Gruzijo, Turkmenistan, Tadžikistan, Kazahstan, Kirgizijo, Iran, Bangladeš, Butan, Indijo, Maldive, Nepal, Pakistan in Šri Lanko. Zaradi nestabilnih političnih razmer, kriminala in težje dostopnosti nekatere izmed naštetih dežel tujci manjkrat obiščejo, za Maldive pa je, na primer, turizem glavna gospodarska panoga v deželi. Geografsko je to zelo raznolika pokrajina, saj obsega visokogorje na severu, stepe in puščave v osrednjem delu regije in tropske gozdove na jugu. Velike težave so zaradi: velikih prenaseljenih mest, pomanjkanja pitne vode, slabih higienskih razmer in v večini držav slabše razvite zdravstvene oskrbe.
Bolezni, ki jih prenašajo insekti, predvsem komarji, so v vseh omenjenih državah.
Malarija ni endemična v Gruziji, Kazahstanu, Kirgiziji, na Maldivih, v Turkmenistanu in Uzbekistanu. Občasno pa se malarija pojavlja v Armeniji, Azerbajdžanu in Tadžikistanu. V preostalih deželah je nevarnost za to bolezen večja. V Indiji je tveganje v vsej deželi, tudi v večjih mestih, kot sta Delhi in Bombay. Na goratem severu ni tveganja na nadmorski višini nad 2000 metrov. Na Šri Lanki je varno bivanje v Kolombu ter v provincah Galle, Kalutara in Nuwara Eliya.
Visceralna oblika lišmanioze se pojavlja v Bangladešu, Indiji in Nepalu. Kožno obliko te bolezni so zabeležili v Indiji, Afganistanu, Iranu in Pakistanu.
Filariaza je pogosta v Bangladešu in Indiji.
Večji izbruh kuge je bil zabeležen leta 1994 v Indiji, pozneje pa tudi v Kazahstanu.
V vsej regiji se pojavljata tudi japonski encefalitis in denga.
Klopi prenašajo nekatere hemoragične mrzlice, pri katerih lahko nastanejo hujše notranje krvavitve. Zelo pomembna je zaščita pred vbodi insektov z repelenti, ki vsebujejo vsaj 30 % aktivne se- stavine DEET, z uporabo ustreznih oblačil, zaščitnimi mrežami in drugimi preventivnimi ukrepi.
Najpogostejše težave popotnikov v regiji so prebavna obolenja. Potovalno drisko lahko povzročajo zajedavci, virusi ali bakterije.
Tifus je bolezen, ki jo povzroča bakterija Salmonela enterica typhi. Popotniki se okužijo z uživanjem onesnažene hrane in vode. Tveganje je večje pri potnikih, ki bivajo pri domačinih.
Kolera je bila dolgo sinonim za Indijo, povzroča pa jo toksogeni bacil Vibrio cholerae. Ponavadi je okužba blaga in mine brez hujših zapletov. Lahko pa se razvije huda oblika obolenja, ki brez ustreznega zdravljenja povzroči smrt.
Zelo pogosta je tudi okužba z virusom hepatitisa A, zato je priporočljivo cepljenje proti tej bolezni.
V Osrednji Aziji sta pogosta tudi hepastitis E in bruceloza. Hepatitis B je endemičen v večini dežel. Priporočamo cepljenje proti tej bolezni in ga lahko kombiniramo tudi s cepivom proti hepatitisu A.
Shistosomoza je pogosta v jugozahodnem delu Irana.
Izbruhi meningokoknega meningitisa pa se pojavljajo v Indiji in Nepalu.
Eradikacija poliomielitisa ali otroške paralize je v vseh deželah pod nadzorom WHO, kljub temu pa je še vedno nevarnost za nezaščitene popotnike predvsem na Indijski podcelini.
Tuberkuloza se v večji meri pojavlja v velikih mestih, prav tako tudi spolno prenosljiva obolenja, kot so sifilis, gonoreja in AIDS.
Poleg bolezni so za popotnike in turiste nevarne tudi poškodbe. Predvsem odsvetujemo uporabo motornih sredstev, predvsem najetih motornih koles. Zlasti v Indiji je promet kaotičen, vozila pa so pomanjkljivo opremljena. Razširjen je tudi kriminal in turisti so pogostokrat tarče napadov. Previdno je treba spremljati tudi aktualne politično-varnostne razmere v regiji, ki so pogosto zelo napete ali celo na meji vojaških spopadov. Pri izvajanju adrenalinskih športnih dejavnostih najemajmo ustrezne kakovostne lokalne vodnike.
Pri vzponih na veliko nadmorsko višino moramo upoštevati možnost nastanka višinske bolezni. Ob prvih znakih le-te se moramo čim prej spustiti nižje.
Piki in ugrizi živali na indijski podcelini so za popotnike veliko tveganje. Večina ugriznih ran je posledica bližnjih srečanj z domačimi mačkami in psi, manj pa posledica napada divjih živali. Kljub temu velja opozorilo, saj v Indiji na primer zaradi ugriza kač na leto umre okoli 25 000 oseb. Pri vsaki poškodbi, ki jo povzroči žival, je zelo pomembna oskrba rane. Le-to je treba očistiti, po potrebi okončino imobilizirati in poiskati ustrezno zdravniško pomoč. Pomagajmo si tudi z nasveti lokalnega prebivalstva, ki ima pogosto s takšnimi poškodbami precejšnje izkušnje. Vedno je treba poskrbeti za preprečevanje okužb, tetanusa in stekline. Kadar je dostop do medicinske pomoči otežen, pri ugrizih svetujemo tudi uporabo antibiotika iz potovalne lekarne, o uporabi katerega smo dobili od svojega osebnega zdravnika tudi ustrezna navodila.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja