Nahajate se tu: Domov Destinacije Severna Amerika

Severna Amerika

SEVERNA AMERIKA obsega Kanado, Združene države Amerike (ZDA), Grenlandijo in Bermude. Geografsko sega območje praktično od Arktike na severu do subtropskega pasu na jugu ZDA. Incidenca nalezljivih bolezni na tem območju je praktično enaka kot v razviti Evropi. Epidemije gripe se pojavljajo od novembra do aprila.

Denga
se občasno pojavi na jugu ZDA, predvsem ob mehiški meji.
Več je bolezni, ki jih prenašajo klopi; to so predvsem borelioza, erlihioza, babezioza in vročica Skalnega pogorja (Rocky Mountain). Pri popotnikih, ki bodo obiskovali velike nacionalne parke, je priporočljiva uporaba repelentov in ustreznih oblačil. Pomembno je čim zgodnejše odkritje in odstranitev prisesanega klopa.
Pojavljajo se tudi druge vrste encefalitisov, na primer: St. Louis, West Nile, vzhodni in zahodni konjski encefalitis. Povzročitelje bolezni prenašajo komarji in so značilne za južne in zahodne predele ZDA.
Povzročitelj človeške erlihioze je bakterija Ehrlichia chaffeensis ali Ehrlichia ewingii. Bakterije prenašajo klopi. Bolezen poteka kot neznačilno vročinsko obolenje z glavobolom, utrujenostjo, bolečinami v mišicah in sklepih ter spremembami v krvni sliki. Bolezen zdravimo z antibiotiki.
Babeziozo
povzroča mikrob Babesia microti. Včasih bolezen spominja na malarijo. Inkubacijsko obdobje traja en teden do dva. Pri bolniku se pojavi povišana telesna temperatura z vročino in mrzlico, bolečinami v mišicah ter povečanimi jetri in vranico. Večina bolnikov ozdravi. Več težav je pri otrocih, starejših ljudeh in pri ljudeh z manjšo imunsko odpornostjo.
V zadnjih letih je bilo v ZDA kar nekaj primerov stekline. Izogibali naj bi se stikom z rakuni, lisicami, kojoti, skunki in netopirji.
Občasno se pri popotnikih pojavijo prebavne težave, npr. bruhanje in driske zaradi okužbe z virusi, bakterijami ali zajedavci.
V nekaterih predelih ZDA in Kanade je hepatitis B endemičen. Pred daljšim bivanjem v teh državah, pri zaposlitvi ali šolanju lahko oblasti zahtevajo pred vstopom v državo rezultate testiranja na HIV. Na Grenlandiji je hepatitis B endemičen. Pozimi so na tem območju zaradi nizkih temperatur potrebni: previdnost, primerna oblačila in dobra pripravljenost.
V nacionalnih parkih je mogoč stik z nekaterimi nevarnimi živalmi. V puščavskih predelih ZDA pa živijo strupeni pajki, škorpijoni in kače. Velik problem velikih mest je onesnaženje ozračja, zaradi česar lahko nastane poslabšanje nekaterih kroničnih bolezni, predvsem dihal (astma, kronični bronhitis in KOPB). Turisti in popotniki so pogosto žrtve kriminalnih dejanj. Cestni promet je na splošno varen in urejen.

 

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja