Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Amerika Gvatemala
Osnovni podatki

null

Gvatemala

Uradni jezik: španščina
Glavno mesto: Ciudad Guatemala
Površina: 108.890 km²
Prebivalstvo: 15.806.675
Gostota: 145/km2
Valuta: gvatemalški quetzal
Časovni pas: UTC-6
Državna himna: Guatemala Feliz
Vrhnja internetna domena: .gt
Nacionalna klicna koda: ++ 502

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

null

null

null

Republika Gvatemala je obmorska država v Srednji Ameriki, ki meji tako na Tihi ocean kot na Karibsko morje, umeščena na jugu celine Severna Amerika. Gvatemala na severu meji na Mehiko, na severovzhodu na Belize, ter na jugovzhodu na Honduras in Salvador.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje v Gvatemalo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.
V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred prenosom denge, lišmenijaze itd.

Dobro je vedeti
FAQ
Poleti potujem na Yucatan, gvatemalo in belize, leta 2005 sem bila cepljena za hepA/B, rumenomrzlico, mencevax in TD-pur. Ali je potrebno še kako cepivo? Tablete proti malariji?
V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. Belize ima najvišjo pojavost malarije v Srednji Ameriki, tveganje obstaja skozi celo leto v vseh podeželskih predelih pod 400 m nadmorske višine, še posebej v času sezone dežja oz.tik po njej. Tveganja za malarijo ni edino v Belize City-ju, zato v preventivo sodi tudi jemanje antimalarika.Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru ter uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred prenosom denge, lišmenijaze itd.
S fantom se konec junija za 5 tednov odpravljava na potovanje po Srednji Ameriki. Obiskala bova Gvatemalo, El Salvador, prečkala Honduras, se ustavila v Nikaragvi in nato še v Kostariki. Potovala bova v različne dele teh držav (mesta, gore, obala) in se prevažala s sredstvi javnega prevoza. Zanima me, ali posebej priporočate kako cepljenje (kot sem doslej prebrala, za potnike iz Slovenije ni nekih obveznih cepljenj) in, če da, koliko časa pred potovanjem se je potrebno cepiti (morda tudi podatek o okvirni ceni cepljenja).
Za potovanje v Srednjo Ameriko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. V El Salvadorju je tveganje za malarijo manjše in sicer obstaja pa v severni provinci Santa Ana ter v podeželskih predelih, ki mejijo na Gvatemalo in Honduras. Tveganja za okužbo s povzročitelji malarije obstaja v Hondurasu skozi celo leto v podeželskih predelih pod 1000 m n.m., vključno z mesti Tegucigalpa in San Pedro Sula. Primeri malarije so se v glavnem pojavljali v obalnih nižinskih predelih ob meji z Nikaragvo. Tveganje pa ni izključeno tudi v obalnih predelih ob karibskem morju. Zaščita za zdravili se priporoča na področjih s tveganjem vključno z Ceibo, Telo, Roatanom in drugimi otoki de la Bahia. V Nikaragvi obstaja tveganje za okužbo s povzročitelji malarije povsod pod 1000 m n.m., razen v večjih mestnih kot sta Managua in Leon. Večje tveganje obstaja v predelih Chinandega, Jinotega, Nueva Segovia, Atlantico Norte, Atlantico Sur, in Rio San. Večina okužb se pojavlja od junija do decembra. Za zadrževanje v podeželskih predelih je potrebna poleg repelenta in zaščitne mreže tudi zaščita za antimalarikom.V Kostariki obstaja zmeren rizik za malarijo je v podeželskih predelih pod 500 m n.m., še največ v Limon Provinci, razen mesta Puerto Limon, kjer je tveganje spet manjše.Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred okužbo s povzročitelji drugih bolezni, ki jih prenašajo insekti (komarji, stenice, muhe,...) kot so Chagasova bolezen, denga, lišmanijaza...
V sredini avgusta se odpravljam za ne mesec v Mehiko in vmes še za kakšen dan v Gvatemalo. Zanima me kakšna zdravstvena zaščita bi bila potrebna za te predele v tem letnem času? Potoval pa bom od severnejšega dela Mehike proti jugu do Gvatemale. Ali so potrebna kakšna cepljenja, kako je z malarijo glede na to da grem tudi v nižje ležeče predele?
Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. S prvim odmerkom naj bi cepili vsaj 14 dni pred odhodom na pot, drugi odmerek sledi čez 6 do 12 mesecev. Po dveh cepljenjih traja zaščita proti bolezni od 15 do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat, v razmiku enega meseca, še pred odhodom na potovanje. Tretjič cepimo 6 mesecev po prvem odmerku. Zaščita je ravno tako dolgotrajna, 15 do 20 let. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili-antimalariki, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti na omejne predle sosednjih držav (Gvatemala, Belize) in za malarična področja Gvatemale ravno tako. V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. Poleg antimalarikov je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi. S preprečevanjem pikov insektov omejimo okužbo z drugimi tropskimi vročicami in parazitarnimi obolenji, ki jih prenaša mrčes.
Z ženo konec februarja odhajava na desetdnevno turistično potovanje v Guatemalo. Zanima naju ali je potrebno kakšno cepljenje in cepljenje proti katerim boleznim priporočate? Prosiva tudi za informacijo, kdaj in kje se lahko cepiva, če je cepljenje potrebno.
Za potovanje v Gvatemalo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.V Gvatemali obstaja tveganje za malarijo skozi celo leto na podeželju pod 1500 m nadmorske višine, malarije nima Guatemala City in centralni gorski plato. Pojavost malarije je najvišja v nižinah ob Pacifiku, vdolž meje z El Salvadorjem in v Peten departmentu. Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred prenosom denge, lišmenijaze itd. Podrobnejše nasvete in navodila glede jemanja antimalarikov dobite v ambulanti za potnike, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se čim prej naročite po telefonu 01/5863918 med 8:00 in 11:00 vsak delovnik, ker so termini polno zasedeni za približno 10 do 14 dni vnaprej.

hepatitis

 
Osebna orodja