Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Amerika Kostarika
Osnovni podatki

null

Kostarika


Uradni jezik:
španščina
Državna himna: Noble patria, tu hermosa bandera
Glavno mesto: San José
Površina: 51.100 km²
Prebivalstvo: 4.586.353
Gostota: 84/m²
Valuta: kolon
Časovni pas: UTC-6
Vrhnja internetna domena:
.cr
Nacionalna klicna koda: ++ 506
Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Republika Kostarika je obmorska država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na vzhodu na Karibsko morje, ter na zahodu na Severni Tihi ocean. Za razliko od ostalih držav v tej regiji Kostariki uspeva vzdrževati stabilnost in demokracijo skozi več desetletij, država pa sploh nima vojske, le policijo.

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Za potovanje v Kostariko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.
V Kostariki obstaja zmeren rizik za malarijo je v podeželskih predelih pod 500 m n.m., še največ v Limon Provinci, razen mesta Puerto Limon, kjer je tveganje spet manjše.
Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred okužbo s povzročitelji drugih bolezni, ki jih prenašajo insekti (komarji, stenice, muhe,...) kot so Chagasova bolezen, denga, lišmanijaza...

Dobro je vedeti
FAQ
Zanima me če je na Kostariki v metsu San Hose na področju proti Karibom res potrebno zaščititi proti mrzlici?
Rumene mrzlice na Kostariki nimajo. Zmeren rizik za malarijo je v podeželskkih predelih pod 500 m n.m., še največ v Limon Provinci, razen mesta Puerto Limon, kjer je tveganje spet manjše. Za Denga mrzlico pa obstaja tveganje povsod pod 1300 m n.m., tudi v mestnih predelih.
Julija odpotujem v Kostariko za obdobje 3-eh mesecev in me zanima katera cepljenja potrebujem?
Za potovanje v Kostariko priporočamo cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Obe bolezni se prenašata z okuženo hrano, vodo in kontaktno preko rok. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo za dlje časa ali potujejo pogosto, saj je v tem primeru tudi več možnosti za okužbo z virusom hepatitisa B (prenos s krvjo in telesnimi tekočinami). Prav tako priporočamo cepljenje proti tetanusu, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, kar preverite pri osebnem zdravniku in se tam lahko tudi preventivno cepite z enim odmerkom.V Kostariki obstaja zmeren rizik za malarijo je v podeželskih predelih pod 500 m n.m., še največ v Limon Provinci, razen mesta Puerto Limon, kjer je tveganje spet manjše.Pred okužbo s povzročitelji malarije se varujemo s preprečevanjem pikov komarjev, pred razvojem bolezni ob morebiti okužbi pa z jemanjem nizkih prevetivnih odmerkov zdravil antimalarikov. Pike komarjev in drugih insektov preprečujemo z uporabo repelenta, primerno obleko, uporabo insekticidov, ki delujejo v prostoru in uporabo zaščitnih mrež. Omenjena zaščita pred piki komarjev pomeni tudi zaščito pred okužbo s povzročitelji drugih bolezni, ki jih prenašajo insekti (komarji, stenice, muhe,...) kot so Chagasova bolezen, denga, lišmanijaza... Podrobnejše nasvete in navodila glede jemanja antimalarikov dobite v ambulanti za potnike, kjer lahko opravite tudi cepljenja. Če se boste odločili za obisk v naši ambulanti vas prosimo, da se čim prej naročite po telefonu 01/5863918 med 8:00 in 11:00 vsak delovnik. Termine imamo polno zasedeni za približno 10 do 14 dni vnaprej. Cepljenje je dobro opraviti vsaj 2-3 tedne pred odhodom na pot, pri nekaterih cepljenjih pa moramo s prvim odmerkom cepiti že 5 tednov pred odhodom.

hepatitis

 
Osebna orodja