Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Azija in Rusija Kazahstan
Osnovni podatki

Kazahstan

Uradnja jezika: kazaščina, ruščina
Državna himna: Himna Republike Kazahstan
Glavno mesto:
Astana
Površina:
2.724.900 km²
Prebivalstvo:
17.736.86
Gostota:
5,4/km²
Valuta:
tenge
Časovni pas:
UTC +5 do +6
Vrhnja internetna domena:
.kz
Nacionalna klicna koda:
++ 7

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Kazahstan (kazaško Қазақстан, rusko Казахстан) je obmorska država v Srednji Aziji. Na severu meji na Rusijo, na vzhodu na Kitajsko, na jugu na Kirgizistan, Uzbekistan in Turkmenistan, ter v obalnem delu na zahodu na Kaspijsko jezero.

Kazahstan je po površini deveta največja država sveta, vendar ima manj prebivalcev kot Avstralija. Ocene števila prebivalcev se gibljejo od manj kot 15 milijonov do skoraj 17 milijonov ljudi.

 

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA KAZAHSTAN JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI POGOJNO OBVEZNO, 
TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.


Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Dobro je vedeti
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja