Nahajate se tu: Domov Destinacije Srednja Azija in Rusija Kirgizistan
Osnovni podatki

null

Kirgizistan

Uradna jezika:
kirgiščina, ruščina
Glavno mesto: Bishkek
Površina: 199.951 km²
Prebivalstvo: 5.895.100
Gostota: 29,5/km²
Valuta: som
Časovni pas:
UTC+5 do +6
Vrhnja internetna domena: .kg
Nacionalna klicna koda:
++ 996

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Klopni meningoencefalitis
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Kirgizistan ali Kirgizija je celinska država v Srednji Aziji. Na vzhodu meji na Kitajsko, na severu na Kazahstan, na jugozahodu na Tadžikistan ter na zahodu na Uzbekistan. Njeno glavno mesto je Bishkek.

 

Prebivalstvo

 

Število prebivalstva Kirgizistana presega število 5 milijonov. Po starostni strukturi je 34,4% mlajših od 15 let in 6,2% starejših od 65 let. Država je gospodarsko slabo razvita, okoli 33,9% prebivalstva živi v urbanih področjih, povprečna poseljenost ozemlja pa je 29 ljudi na km². Največja etnična skupina v dežavi so Kirgizi.Zgodovinsko so potomci turških [[[nomadi|nomadskih]] plemen, gojiteljev ovc, konj in jakov. V celotnem prebivalstvu so Rusi zastopani z 9% prebivalcev in so skoncentrirani na severu države. Na jugu živijo Uzbeki; teh je 14,5% celotnega prebivalstva. V državi živijo še: Tatari(1.9%),Ujguri (1.1%), Kazahi (0.7%), Ukrajinci (0.5%) in majhna nemška skupnost.

 

Geografija

 

Država leži v osrednjem delu Azije. To je zelo gorata pokrajina, saj gore pokrivajo kar 94% celotne površine in je z naravnimi lepotami bogata pokrajina. V času Sovjetske zveze so v teh gorah našli mnogo rud in strateških surovin ter izkoriščali skrite rudnike urana in strateških kovin, po razpadu Sovjetske zveze pa so večino teh rudnikov zaprli.

 

Gospodarstvo

 

Danes si prizadevajo razviti turizem, za kar imajo danosti. Po 11. septembru 2001 je takratni predsednik Akayev dovolil ZDA, da uporabijo mednarodno letališče Manas za napade na bližnji Afganistan in urjenje ameriških vojakov. To je omogočilo, da se država mednarodno odpre. Je zelo revna država, njen bruto družbeni proizvod na prebivalca dosega 1600 US dolarjev.

 

Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

Dobro je vedeti
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja