Nahajate se tu: Domov Destinacije Vzhodna Azija Japonska
Osnovni podatki

Japonska

Uradni jezik: japonščina
Državna himna: Kimi Ga Jo
Glavno mesto: Tokio
Površina: 377.835 km²
Prebivalstvo: 126.434.964
Gostota: 334/km²
Valuta: jen
Časovni pas: UTC+9
Vrhnja internetna domena: .jp
Nacionalna klicna koda: ++ 81

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tetanus
Hepatitis B
Japonski encefalitis

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Japonska je otoška država na Daljnem Vzhodu med Pacifiškim oceanom in Japonskim morjem, vzhodno od korejskega polotoka. Japonska je znana tudi kot Dežela vzhajajočega sonca.
Japonsko sestavlja veriga otokov; največji med njimi so, od juga proti severu: Kjušu, Šikoku, Honšu in Hokaido.

Regije 

Japonska je razdeljena na več regij. Honšu, največji in najbolj naseljeni otok, je razdeljen na pet (ali več) regij. Ostali otoki so smatrani kot samostojne regije. Od severa proti jugu si sledijo:
• Hokkaido - večji mesti sta Sapporo in Hakodate.
• Honšu:
o Regija Tohoku - na severovzhodu otoka, kjer sta večji mesti Sendai in Fukušima.
o Regija Kanto - mesta Tokio, Kawasaki, Yokohama, Yokosuka. Vključuje tudi prefekture Gunma, Saitama, Čiba, Točigi in Ibaraki.
o Čubu - hribovita srednja regija na področju Japonskih Alp. Regija, ki meji na Japonsko morje, se imenuje Hokuriku, na Pacifik pa meji regija Tokai. Večji mesti v regiji Hokuriku sta Niigata in Kanazawa, v regiji Tokai pa Nagoya (četrto največje japonsko mesto) in Šizuoka.
o Regija Kinki oz. Kansai - starodavno kulturno in trgovsko središče, z mesti Osaka, Kyoto, Kobe, Nara in Wakayama; vštevši prefekturo Šiga.
o Čugoku - z mesti Hirošima in Okayama.
• Šikoku - najmanjši od štirih glavnih otokov, znan po budističnih romarjih. Večji mesti sta Matsuyama in Takamatsu.
• Kjušu - najjužnejši izmed štirih glavnih otokov. Pomembnejša mesta so Fukuoka, Kitakjušu in Nagasaki.
• Okinava - delno tropska južna veriga otokov, ki poteka v smeri proti Tajvanu. Edino večje mesto je Naha.

Prefekture
Japonska ustava deli državo na 47 prefektur, ki administrativne obveznosti opravljajo neodvisno od centralne vlade. Od severa proti jugu si sledijo: Hokkaido, Aomori, Iwate, Miyagi, Akita, Yamagata, Fukušima, Ibaraki, Prefektura Točigi, Gunma, Saitama, Čiba, Tokio, Kanagawa, Niigata, Toyama, Išikava, Fukui, Jamanaši, Nagano, Gifu, Šizuoka, Aiči, Mie, Šiga, Kyoto, Osaka, Hyogo, Nara, Wakayama, Tottori, Šimane, Okayama, Hirošima, Jamaguči, Tokušima, Kagawa, Ehime, Koči, Fukuoka, Saga, Nagasaki, Kumamoto, Oita, Miyazaki, Kagošima, Okinava

Teritorijalna vprašanja
Japonska nima razrešenih ozemeljskih vprašanj, ki se nanašajo na japonske otoke pred 2. svetovno vojno. To so štirje južni otoki iz verige Kurilskih otokov (ki spadajo pod Rusko administracijo), Skalovje Liancourt (korejsko: Dokdo, japonsko: Takešima), ki spadajo pod Korejsko administracijo - in Otočje Senaku (kitajščina: Diaoyutai), ki si ga lastita tako Tajvan kot Kitajska. Polemičnost teh ozemelj je predvsem v nadzorovanju morskih in drugih naravnih bogastev, ki lahko služijo kot rezerve (zemeljski plin in nafta).
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA JAPONSKO NI OBVEZNIH CEPLJENJ, TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za potnike, ki lahko pridejo v direkten stik z netopirji. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci, ki obiskujejo področja, kjer so netopirji pogosti.

Dobro je vedeti

Japonsko ime za njihovo deželo, Nippon pomeni »vzhajajoče sonce« in ponazarja njeno lego na skrajnem vzhodu velike Azije. Japonska in njeno ljudstvo so navkljub tujim vplivom obdržali veliko svojih navad: kaligrafsko pisavo, oblikovanje keramike, elegantne lesene hiše s papirnatimi stenami, oblikovanje cvetja, med katerim kraljuje češnjev cvet ter duh samurajev. Gotovo pa je to dežela, ki je danes bolj poznana tudi po svoji visoki tehnologiji, robotih in po najhitrejših vlakih na svetu. Ne smemo pozabiti na sveto goro Fudži, ki je za Japonce najbolj spoštovan simbol, staro prestolnico Kjoto, tragično Hirošimo in sodobno metropolo Tokio.

Japonska meri 377.864 kvadratnih kilometrov in s 127,5 milijona prebivalcev spada med največje in najbolj razvite države. Po obsegu bruto domačega proizvoda (4.378 milijard dolarjev leta 2007) je druga najbogatejša država na svetu. BDP na prebivalca je v letu 2007 znašal dobrih 34.000 dolarjev. Etnična sestava je zelo enotna, saj je več kot 99 odstotkov vseh prebivalcev japonske narodnosti. Prevladujoči religiji sta šintoizem in budizem.

FAQ
Z družino odhajamo na Japonsko. Punčka je stara 2 meseca, kobomo odšli bo stara skoraj 3 mesece. Prvo obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, otroški paralizi, oslovskemu kašlju in H. influenzi bomo opravili tukaj, potem pa bi 2. in 3. cepljenje morali opraviti na Japonskem. Zanima me ali imajo cepiva enaka, na koga se moram tam obrniti, ali so plačljiva oz. ali je kakšen način da mi stroške povrne naše zavarovanje, ali kakršnokoli dodatno zavarovanje za eno leto? Za odrasle pa me zanima katera cepljenja so priporočljiva za področje Japonske?
Priporočamo, da dobite ob prvem cepljenju pri pediatru-cepitelju listič cepiva v angleščini (iz ovojnine cepiva). Na tem lističu je navedena tudi sestava petvalentnega cepiva (Infanrix ali Pentaxim), tako da bodo v zdravstveni službi na Japonskem pri nadaljevanju cepljenja vedeli s katerim cepivom cepljenje nadaljevati. Če nimajo enakega cepiva (petvalentnega), bodo nadaljna cepljenja pravilno skombinirali. Njihov urnik cepljenja ja podoben našemu. Kar se zdravstvenega zavarovanja tiče, dostopa do zdravstvene službe ter plačevanja zdravstvenih storitev na Japonskem, se morate pozanimati na Zavodu za zdravstveno zavarovanje in pri zavarovalnicah, ki ponujajo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.Za odrasle ni nobenih posebnih dodatnih cepljenj priporočenih, razen za bivanje v izključno podoželskih predelih s farmami, cepljenje proti japonskemu encefalitisu (bolezen prenaša komar). To cepljenje lahko opravite v Avstriji, ker cepiva pri nas nimamo.

hepatitis

 
Osebna orodja