Nahajate se tu: Domov Destinacije Vzhodna Azija Macao
Osnovni podatki

Macao

Uradna jezika: portugalščina in kitajščina
Površina: 30,3/km²

Prebivalstvo: 636.200

Gostota: 20.996/km²

Valuta: Pataca (MOP)
Časovni pas: UTC +8 (AWST)
Vrhnja internetna domena: .MO
Nacionalna klicna koda: 853

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi

Posebno administrativno območje Ljudske republike Kitajske Macao (krajše Macao ali Macau) je majhen polotok na južni obali Kitajske, 70 km jugozahodno od Hong Konga in 145 km od Guangzhouja.

 

Macao je bila najstarejša evropska kolonija na Kitajskem, saj jo je že v 16. stoletju zasedla Portugalska, ki je leta 1999 prenesla suverenost na Ljudsko republiko Kitajsko, ki ozemlje zdaj upravlja kot posebno administrativno regijo LR Kitajske. Materni jezik prebivalcev Macaoa je kantonska kitajščina.

 

Poleg zgodovinskih ostankov kolonializma so največja atrakcija Macaoa igralnice. Legalnih je mnogo oblik hazardiranja, a najpopularnejša igra je pai gow, igra, ki se igra s kitajskimi dominami. Hazarderji iz Hong Konga si pogosto privoščijo enodnevni izlet v to mesto, zato obstaja tudi nenehna redna trajektna linija med obema mestoma.
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA MACAO CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI NI OBVEZNO, TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

 

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.


Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.


Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za potnike, ki lahko pridejo v direkten stik z netopirji. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci, ki obiskujejo področja, kjer so netopirji pogosti.


Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Dobro je vedeti
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja