Nahajate se tu: Domov Destinacije Vzhodna Azija Severna Koreja
Osnovni podatki

Severna Koreja

Uradni jezik: korejščina
Državna himna: Achimŭn pinnara
Glavno mesto: Pyongyang
Površina: 120.540 km²
Prebivalstvo: 24.895.000
Gostota: 206,5/km²
Valuta: severnokorejski won
Časovni pas: UTC+9
Vrhnja internetna domena: Nobena (.kp je rezervirana)
Nacionalna klicna koda: ++ 850

Cepljenje in zaščita
Bolezen Cepljenje
Tifus
Tetanus
Steklina
Hepatitis B
Japonski encefalitis
Malarija
Rumena mrzlica
Hepatitis A

Več o posamezni bolezni lahko izveste s klikom na željeno povezavo.
Za dodatne informacije o cepljenju pa se z miško postavite na željen vnos v desnem stolpcu.

O državi
Demokratična ljudska republika Koreja (s kratico »DLRK«, sicer pa praktično poimenovana Severna Koreja), je obmorska država v vzhodni Aziji, ki zaseda severno polovico Korejskega polotoka. Na jugu meji na Južno Korejo, s katero je do leta 1948 tvorila enotno državo Korejo, na severu na Kitajsko, na severovzhodu pa na Rusijo.
Zdravstvena tveganja

STRAN V DELU!

ZA SEVERNO KOREJO NI OBVEZNIH CEPLJENJ

, POGOJNO OBVEZNO JE CEPLJENJE PROTI RUMENI MRZLICI, TABLETE PROTI MALARIJI NISO OBVEZNE.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

 

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).


Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju Vzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

 

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo. Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti;

Za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.


Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

 

Malarija:

V kolikor potujete v dele Severne Koreje z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:
- predpisana antimalarična zdravila
- uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
- prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

Viri:
Zdravi na pot + nazaj
Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana
Center za nalezljive bolezni (CDC)
Dobro je vedeti

Severna Koreja sledi ideologiji džuče, ki jo je vpeljal prvi predsednik države Kim Il Sung. Sedanji predsednik države, sin nekdanjega predsednika, je Kim Džong Il. Država si prizadeva za samozadostnost, kljub temu pa je v tesnih stikih z drugimi tradicionalnimi socialističnimi državami, tj. Vietnamom, Laosom in pogosto tudi Ljudsko republiko Kitajsko, pa tudi s Kambodžo in Mjanmarom. Po hudi lakoti, ki je sledila propadu Sovjetske zveze kot glavne gospodarske partnerice v začetku 1990. let, je voditelj Kim Džong Il leta 1995 uvedel politiko prednosti vojske in tako povečal gospodarsko kopičenje in podporo vojski.

Mobilna telefonija se, je po letu 2004, ko so politični veljaki z dekretom povsem prepovedali uporabo mobilnih storitev, zopet vrnila. Zahtevna naloga ponovne vzpostavitve mobilnega omrežja je bila zaupana egiptovskemu mobilnemu operaterju Orascom, ki ima svoje podružnice na Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji. Gigant mobilne telefonije, ki bo v projekt vložil okoli štiristo milijonov ameriških dolarjev, je od severnokorejskih oblasti pridobili kar petindvajsetletno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja.

 

Povprečna plača delavca v Severni Koreji je trideset evrov.

 

V Severni Koreji poteka kampanja proti dolgolascem, ker so, kot pravijo, dolgi lasje pri moških pokazatelj skorumpiranega kapitalističnega načina življenja. Kampanja, katere pobudnik je državna televizija, poteka pod sloganom "Ostrižite lase v skladu s socialističnim stilom življenja", moškim pa priporoča striženje vsaj vsakih 15 dni.
FAQ

hepatitis

 
Osebna orodja