Nahajate se tu: Domov Druga zdravstvena tveganja Morska bolezen Nasveti

Nasveti

1. Dan pred potovanjem uživajte precej tekočin, najbolje blagega, malo ali nič sladkanega čaja (ne pravega). Ne pijte alkohola in sladkih sadnih sokov ter gaziranih pijač. Pred in med napornim oz. dolgim potovanjem pijte navadno vodo oz. blago mešanico rehidracijske soli (vrečka rehidracijske soli Nelit 60 / 1.5 liter vode)

2. Ne pretiravajte s hrano. Uživanje težko prebavljive hrane ali hrane v večjih količinah, še posebno pa popivanje in neprespanost so faktorji, ki znatno povečajo možnost za razvoj morske bolezni.

3. Zjutraj pred potovanjem zaužijte lahek in topel obrok. S tem boste preprečili draženje želodčne sluznice in krčenje sten želodca zaradi lakote.

4. Pol ure pred odhodom od doma zaužijte 1 100 mg tableto Medramine-R. Če vam je slabo le v avtu, na morju pa ne pričakujete vožnje s plovilom ali bo plovba zgolj kratka, zaužijte 1/2 tablete (50 mg) Medramine-R.

5. Na daljšem križarjenju:
* Prvi dan vzemite 1 tableto (100 mg) Medramine-R, nato naslednjo 12 ur po zaužitju prve. Postopek ponavljajte prva dva dneva.
* Tretji dan zmanjšajte dozo in vzemite 1/2 tablete (50 mg) in s prakso nadaljujte na 10 ur po zaužitju predhodne polovice tablete. Postopek ponavljajte dva dni.
* Peti in naslednje dni skušajte prebiti brez uporabe zdravila. Do sedaj bi se morala že razviti toleranca na gibanje, če križarjenje poteka v normalnih pogojih. Če se pojavlja slabost, vzemite 1/2 (50 mg) tablete na 10 ur.

6. Pred vkrcanjem na plovilo pojdite na krajši sprehod. S tem boste umirili od vožnje vzdražen živčni sistem ter s prevetritvijo pljuč na svežem zraku zmanjšali zaspanost in otopelost od vožnje.

7. Če ste zaradi zdravil še vedno zaspani, ne čutite pa slabosti zaradi vožnje, pojdite na kavo, vendar ne, če kave sicer ne pijete, ker vam bo v tem primeru preveč vzdražila želodčno sluznico.

8. Po izplutju se namestite v osrednjem delu plovila, na sredinski liniji plovila, obrnjeni v smeri vožnje. Tako boste podvrženi najmanj konfliktnemu gibanju. Najslabši položaj je na stranskem delu krme (zadnji del plovila), saj ste tam podvrženi tako dvigovanju in spuščanju, kot gibanju v smereh levo-desno. Bodite tudi pozorni, da med vožnjo niste izpostavljeni vdihovanju izpušnih plinov motorja plovila.

9. Med vožnjo opazujte oddaljeno nepremično točko na obzorju oz. na kopnem. Če ta ni vidna, zaprite oči, lezite na hrbet in se kar najmanj premikajte, posebno glavo. S tem boste zmanjšali draženje proprioreceptorjev. Zaposlite tudi vaš um: v mislih ponovite plan potopa, spomnite se zadnjega novega leta...
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja