Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Črevesne nalezljive bolezni Kolera

Kolera

Slika: Razširjenost kolere po Svetu

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Je akutna, včasih burno potekajoča bolezen z drisko, ki jo povzroča enterotoksin Vibrio cholere. Ponavadi se pojavlja množično.

Obolenje
Prvi znaki bolezni se pojavijo nekaj ur do 5 dni po okužbi. Začetek je hiter z obilno tekočo drisko in pogosto prisotnim bruhanjem, kar povzroči naglo izgubljanje tekočine in posledično izsušitev, ki je lahko tudi vzrok smrti. Zato je najpomembnejše pravočasno nadomeščanje izgubljene tekočine, saj lahko bolnik izgubi tudi do 30 l tekočine na dan (do 12 % telesne teže). V takem primeru imajo bolniki vdrte oči, suho in hladno kožo ter plitko dihajo. Iztrebki so sprva kašasti, kmalu postanejo vodeni, vse bolj številni, podobni riževi vodi z značilnim vonjem. Bolniki so hripavi, kmalu popolnoma brez glasu. Večinoma so prisebni, ponavadi nimajo vročine in krčev v trebuhu, razen otrok. Driska traja od 12 ur do 7 dni in pri večini bolnikov mine sama.
Najbolj nevaren zaplet obolenja je padec sladkorja v krvi, zato mora bolnik uživati normalno hrano. Če bolnika ne zdravimo pravilno lahko nastopi smrt že nekaj ur po začetku bolezni, ponavadi prvi ali drugi dan.
Kolera pri nosečnici lahko povzroči splav.
Bolezen se danes pojavlja večinoma v blažji obliki ali celo brez značilnih težav.

Način okužbe
Bolnik/okužena oseba izloča povzročitelja kolere z blatom v okolje, zato se bolezen v nehigienskih razmerah širi na druge ljudi:

  • s pitjem onesnažene vode;
  • z uživanjem onesnažene hrane, (ostrige,..);
  • preko onesnaženih rok.

Zdravljenje
Osnova zdravljenja kolere je nadomeščanje tekočine in soli. Antibiotična terapija skrajša trajanje bolezni in zmanjša količino tekočine, ki je potrebna za rehidracijo. Dieta ni potrebna.

Preprečevanje bolezni
Najpomembnejše je upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač.

  • UMIVANJE ROK:
    • Po uporabi stranišča vedno temeljito umijemo roke z milom in čisto vodo
    • Vedno pred jedjo temeljito umijemo roke s čisto vodo in milom.
    • Roke si je potrebno umivati čimbolj pogosto. Kjer ni na voljo čiste vode svetujemo uporabo mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov.
  • HRANA:
    • Jejmo dobro pečeno/kuhano pravkar pripravljeno hrano.
    • Uživajmo sadje in zelenjavo, ki ga lahko sami olupimo.
    • Izogibajmo se uživanju »mlačne hrane«, neprekuhanega mleka in slaščic, ki stojijo na sobni temperaturi; Prav tako ne priporočamo uživanja surovih rib in školjk.
    • Upoštevamo pravilo: Skuhaj, Speci, Olupi ali ne jej!
  • VODA in pijače:
    • Pijemo ustekleničeno vodo in pijače (originalno zaprte) in jim ne dodajamo ledu, oziroma prekuhano vodo ali prevrete napitke.
    • V komunalno neurejenih okoljih si tudi zobe umivamo z ustekleničeno ali prekuhano vodo.

Cepljenje proti koleri je slabo učinkovito, zato se ne priporoča.

Razširjenost
Kolera se pojavlja v deželah z nižjim higienskim režimom in kjer je pomanjkanje pitne vode. Pogosto se pojavlja v deželah po katastrofah, ko se poruši komunalna infrastruktura. Pojavlja se v večji meri v Aziji, Afriki in deloma v srednji in južni Ameriki.

hepatitis

 
Osebna orodja