Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Črevesne nalezljive bolezni Tifus

Tifus

Tifus in paratifus sta črevesni nalezljivi bolezeni. Tifus povzročajo bakterije iz vrst Salmonella typhi, paratifus pa Salmonella paratyphi A in B.

Obolenje
Bolezenski znaki tifusa in paratifusa so podobni, le da je pri paratifusu začetek hitrejši in burnejši, vendar bolezen poteka v blažji obliki in krajši čas. Čas od okužbe do prvih bolezenskih znakov traja 7 do 21 dni, lahko tudi do 60 dni. Odvisen je od števila zaužitih mikrobov. Okužba lahko poteka v več oblikah: brez zdravstvenih težav (klicenosci), neznačilno za tifus ali zelo burno. Značilen potek tifusa je: bolezen se začne počasi, z glavobolom, utrujenostjo, bolečinami v mišicah in vročino, ki postopno narašča. Bolnik ima zaprtje in suh, dražeč kašelj. V drugem tednu bolezni se težave stopnjujejo, lahko se pridruži slabost, vročina je ves čas visoka, koža je suha. Pri 20 do 50 % bolnikov se pojavi nežen izpuščaj po koži (največkrat na sprednji strani prsnega koša in trebuhu), ki v nekaj urah ali dneh zbledi. V tretjem tednu so prizadete tudi čutne zaznave, bolnik je apatičen, zaspan ali pa nemiren, deliranten. Pojavi se driska. Trebuh je napet, vranica povečana, včasih tudi jetra in bezgavke. V četrtem tednu prične vročina počasi padati in počutje se zelo počasi izboljšuje. Antibiotično zdravljenje občutno skrajša trajanje bolezni. Možni so različni zapleti (meningitis, vnetje srčne mišice, okvara jeter, visoka temperatura, zavora delovanja kostnega mozga,…). Pri 8 do 12 % bolnikov se bolezen ponovi. Do 3 % bolnikov ostane kroničnih klicenoscev. Smrtnost znaša 1 do 3 %.

Način okužbe
Izvor povzročiteljev tifusa/paratifusa je človek, ki ima v času okužbe zdravstvene težave ali pa ne (klicenosec). Bolnik/okužena oseba z blatom izloča povzročitelje v okolje, zato se bolezen lahko širi na druge ljudi;

  • s pitjem onesnažene vode;
  • z uživanjem onesnažene hrane;
  • preko onesnaženih rok.

Bakterije tako vstopijo v želodec in črevo, kar lahko povzroči vnetje črevesne stene. Preko vnete črevesne stene pa povzročitelji bolezni pridejo v kri.

Zdravljenje
Obolenje zdravimo z antibiotiki. Težave lajšamo simptomatsko.

Preprečevanje bolezni
Pri preprečevanju pojava in širjenja tifusa in paratifusa je najpomembnejše upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira hrane in pijač.

  • UMIVANJE ROK:
    • Po uporabi stranišča vedno temeljito umijemo roke z milom in čisto vodo
    • Vedno pred jedjo temeljito umijemo roke s čisto vodo in milom.
    • Roke si je potrebno umivati čimbolj pogosto. Kjer ni na voljo čiste vode svetujemo uporabo mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov.
  • HRANA:
    • Jejmo dobro pečeno/kuhano pravkar pripravljeno hrano.
    • Uživajmo sadje in zelenjavo, ki ga lahko sami olupimo.
    • Izogibajmo se uživanju »mlačne hrane«, neprekuhanega mleka in slaščic, ki stojijo na sobni temperaturi; Prav tako ne priporočamo uživanja surovih rib in školjk.
    • Upoštevamo pravilo: Skuhaj, Speci, Olupi ali ne jej!
  • VODA in pijače:
    • Pijemo ustekleničeno vodo in pijače (originalno zaprte) in jim ne dodajamo ledu, oziroma prekuhano vodo ali prevrete napitke.
    • V komunalno neurejenih okoljih si tudi zobe umivamo z ustekleničeno ali prekuhano vodo.
  • Cepljenje proti tifusu je učinkovito v 50 – 60%, zato se cepi manj potnikov. Bolj se priporoča izpostavljenim večjemu tveganju in tistim, ki želijo zase največjo možno zaščito. Enkratno cepljenje v določeni meri ščiti pred boleznijo 3 leta.

Razširjenost
Bolezen zasledimo na območjih s slabimi higienskimi razmerami in starimi neurejenimi sanitarijami (Srednja in Južna Amerika, Afrika, Azija: Kitajska, Indija, Nepal, Peru …). Zaradi sanitarno-higienske ureditve okolja, higienskega odstranjevanja odplak in odpadkov in predvsem zaradi preskrbe z zdravo pitno vodo je v Sloveniji bolezen zelo redka.

hepatitis

 
Osebna orodja