Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Bolezni, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi

Bolezni, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi

Povzročitelji obolenj so različne bakterije in virusi. Obolenja se pojavljajo po vsem svetu, zato je prav, da potnik tudi to nevarnost upošteva. Poudarek je vsekakor na zaščitnih ukrepih.
S spolnimi odnosi se prenašajo: sifilis, gonoreja, klamidijska okužba, trihomohas, genitalni herpes, humani papiloma virus, genitalne bradavice,. S spolnimi odnosi ali z okuženo krvjo pa se prenašajo: HIV/AIDS, hepatitis B in C, ebola virus.

Znaki bolezni
Okužbe s posameznimi spolno prenosljivimi obolenji se kažejo z različnimi znaki (glej opise posamezne bolezni). Veliko okužb poteka brez znakov obolenja.
Zaradi »tihih« potekov obolenja se mnogo ljudi ne zaveda razširjenosti spolno prenosljivih obolenj in ta problem podcenjuje. Taka prebolevanja pogosto preidejo v kronično obliko vnetja, ki pa ima kasnejše posledice: dolgotrajna akutna obolenja, težave s kroničnim vnetjem, neplodnost, večje tveganje za razvoj rakastih obolenj, .. in smrti. Te okužbe predstavljajo resne zdravstvene in psihološke posledice za milijone moških, žensk in otrok.

Način prenosa
Okužimo se med nezaščitenim spolnim odnosom. Hepatitis B, HIV in sifilis pa se lahko preneseta tudi z okuženo krvjo ali predmeti, ki pridejo v stik s krvjo (akupunktura, piercing, tetovaže, medicinski poseg,..).

Zdravljenje
Zdravljenje je odvisno od povzročitelja obolenja, če je bakterija zdravimo z antibiotiki, če pa je virusna okužba je zdravljenje težje. Pri nezdravljenih spolno prenosljivih obolenjih je večja možnost okužbe s HIV virusom in tudi večja možnost prenosa le tega.

Preprečevanje
Popolno varnost pred okužbo zagotavlja le popolna zvestoba dveh neokuženih partnerjev.
Samozaščitni obnašanje:

  • Upoštevanje načel varne spolnosti (stalni partner, zaupanja vreden partner, pravilna zaščita s kondomi,).
  • Izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi.
  • Uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov (akupunktura, piercing, tetovaže, medicinski poseg, igle za vbrizganje drog,..)..
  • Uporaba lastnega pribora za telesno higieno (britvice, zobne ščetke, …).
  • Zelo priporočljivo je cepljenje proti okužbi z virusom hepatitisa B, saj pri vsakem potniku obstaja tudi možnost okužbe z okuženo krvjo (npr. transfuzija krvi v deželah, kjer krvi ne testirajo na prisotnost določenih povzročiteljev nalezljivih bolezni) - povezava: nalezljive bolezni, cepljenje.
  • Obolela oseba se mora zdraviti; s tem preprečimo komplikacije in širjenje bolezni.
  • testiranje po tveganem vedenju.

Razširjenost
Po vsem svetu. V nekaterih, predvsem razvijajočih se deželah, se je število spolno prenosljivih obolenj povečalo tudi zaradi širjenja mednarodnega turizma.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja