EbolaJe hemoragična vročica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate (opice, gorile, šimpanze). Obolenje povzročajo štirje tipi virusa.

Znaki obolenja
Okužba z ebola virusom poteka kot akutno obolenje. Kroničnih nosilcev virusa ni. Inkubacija traja 2 do 21 dni. Obolenje se pojavi naenkrat z vročino, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih, bolečim grlom in slabostjo, ki ji sledi driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Na koži se pojavi izpuščaj in pri nekaterih notranje ali zunanje krvavitve. Pri umrlih običajno ugotovijo, da niso razvili večjega imunskega odgovora proti virusu.

Način okužbe
Kako se okuži prva oseba še ni točno znano, prenos s človeka na človeka pa je znan. Virus se nahaja v krvi in izločkih obolelega. Okužimo se lahko pri kontaktu z bolnikom z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z njegovo krvjo ali izločki. Zato se obolenje širi v družini, ki ima kontakte z bolnikom in med zdravstvenim osebjem, ki skrbi za bolnika. Z večkratno uporabo igel za injiciranje zdravila se okužba razširi.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko. Uravnavati je potrebno tekočine in elektrolite v telesu.

Preprečevanje
Ker ne poznamo rezervoarja virusa tudi ne poznamo pravih zaščitnih ukrepov. Če pa se bolezen pojavi, njeno širjenje lahko preprečimo z izolacijo bolnika in upoštevanjem zaščitnih ukrepov za osebje, ki bolnika zdravi in neguje. Nositi morajo zaščitne maske, rokavice in predmete namenjene za nego in zdravljenje uporabljati le za obolelo osebo oziroma jih sterilizirati.

Razširjenost
Kaj je naravni rezervoar virusa še ni povsem znano. Predvideva se, da je/so živali Afriškega kontinenta. O obolenju so poročali iz Konga, Gabona, Sudana, Slonokoščene obale, Ugande. Običajno se pojavlja posamično, razširi pa na osebe, ki zdravijo ali negujejo obolelo osebo.


hepatitis

 
Osebna orodja