Gonoreja

Slika 1: kondom - zaščita pred okužbo


Gonoreja je spolno prenosljivo vnetno obolenje, ki ga povzroča bakterija Neiserija gonoreje.


Obolenje
Prvi znaki okužbe so pogosto zelo blagi ali sploh niso prisotni. Če se pojavijo znaki okužbe se od 2 in 10 dni po spolnem kontaktu z okuženo osebo. Pri moških se znaki okužbe pojavijo pogosteje in sicer kot pekoč občutek med uriniranjem, rumenkast izcedek iz penisa. Pri ženskah se najpogosteje prisotno vnetje materničnega vratu, lahko pa se vnetje tudi razširi na maternico in v malo medenico. Težave se kažejo kot boleč, pekoč občutek med uriniranjem, rumenkast izcedek iz nožnice, izven ciklusne krvavitve, bolečine v medenici. Manjši delež okuženih je lahko brez znakov okužbe več mesecev.


Način prenosa
Prenaša se z genitalnim spolnim odnosom. Med oralnim spolnim odnosom se lahko prenese z genitalij obolelega na usta in žrelo zdravega in med analnim spolnim odnosom z genitalij obolelega na rektum. Nezdravljena gonoreja se med porodom lahko prenese na novorojenčka (vnetje očesne veznice).

Zdravljenje
Diagnozo potrdimo z mikrobiološkimi preiskavami. Obolenje zdravimo z antibiotiki. Odporni sevi gonoreje, predvsem v Aziji in Afriki predstavljajo težave pri zdravljenju. Nezdravljena gonoreja lahko pri ženskah privede do izvenmaternične nosečnosti ali sterilnosti, pri moških pa do vnetja obmodkov.

Preprečevanje
Najboljša zaščita so spolni odnosi s stalnim, zdravim zaupanja vrednim partnerjem.
Z uporabo kondomov se lahko zavarujete pred okužbo z gonorejo, nekoliko manj
pa zaščiti diafragma.
Najbolj učinkovita zaščita je spolna vzdržnost.

Razširjenost
Po vsem svetu.

hepatitis

 
Osebna orodja