Nahajate se tu: Domov Nalezljive bolezni Bolezni, ki se prenašajo s krvjo in spolnimi odnosi Humani papiloma virus

Humani papiloma virusGenitalne okužbe s humanimi papiloma virusi (HPV) so spolno prenosljiva obolenja.

Obolenje
Več kot 30 vrst virusov iz skupine HPV lahko povzroči okužbo kože penisa in ženskega spolovila ter sluznice nožnice in rektuma. Večina ljudi, ki se okuži ne kaže znakov vnetja in telo samo opravi z virusom. Nekateri virusi predstavljajo večje tveganje in lahko prispevajo k spremembam sluznice materničnega vratu in razvoju raka materničnega vratu, nožnice, sramnih usten, anusa ali penisa. Drugi HPV virusi predstavljajo manjše tveganje in povzročijo spremembe v obliki bradavic na genitalnih organih in se pojavijo nekaj tednov ali mesecev po kontaktu z okuženo osebo ali morda nikoli.
Virus živi v koži ali sluznici.

Način okužbe
Okužimo se med nezaščitenim spolnim odnosom. Večina okužb poteka asimptomatsko, zato osebe niti ne vedo, da širijo spolno nalezljivo obolenje. Okužena nosečnica med porodom redko prenese okužbo na otroka.

Zdravljenje
Same okužbe ne moremo zdraviti. V večini primerov se s časom (dve leti) virus izloči. Zdravimo lahko le spremembe na koži (bradavice) in prekanceroze materničnega vratu (PAP). Redni ginekološki pregledi so zato pomembni tudi za spremljanje stanja sluznice materničnega vratu in zgodnjega odkrivanja rakavih sprememb na materničnem vratu.

Preprečevanje
Najboljša zaščita so varni spolni odnosi s stalnim, zdravim zaupanja vrednim partnerjem. Okužba s HPV se lahko prenese tudi ob uporabi lateks kondoma. Uporaba kondoma pa je povezana z nižjim tveganjem za rak materničnega vratu in ostala s HPV povezana obolenja. Na tržišču obstaja cepivo z nekaj sevi virusa. Izkazalo se je kot zelo učinkovito pri dekletih, ki še niso bila v kontaktu s sevi HPV virusa, manj učinkovito pa je bilo pri tistih, ki so se s temi sevi že srečali. Cepimo s tremi dozami cepiva, druga in tretja doza sledita čez 2 in 6 mesecev po prvi dozi. Cepljenje ne prepreči razvoja 30% rakov materničnega vratu in 10% genitalnih bradavic. Zato je za varnost vseeno potrebno upoštevati vse preventivne ukrepe. Cepivo ne zdravi posledic okužbe z virusom.

Razširjenost

Povsod po svetu.
V zreli dobi je v ZDA okuženih več kot polovica moških in žensk.

hepatitis

 
Osebna orodja