Nahajate se tu: Domov Obvestila

Obvestila

Ne pozabite poskrbeti za zdravstvene listine za tujino

Preden odidemo na potovanje, moramo poleg ostalega poskrbeti, da bomo v tujino odnesli veljavne dokumente, med katere spadajo tudi listine za tujino.

Preberi več

Informacije glede priporočene in obvezne zaščite po državah

Na Sekciji za preventivno medicino so strokovnjaki pripravili prenovljeno tabelo s podatki glede priporočenih in obveznih cepljenjih za veliko večino držav sveta.

Preberi več

Med obvezni del prtljage dodajmo potovalno lekarno

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti.

Preberi več

Številni primeri denge v Mehiki

V zadnjih mesecih iz Mehike poročajo o številih primerih denge, saj so jih zabeležili že okoli 15.000. Največ okužb so zabeležili v državah: Guerrero, Michoacan, Veracruz, Oaxaca in Colima. Potnikom, ki potujejo na ta območja in tudi sicer v Mehiko, se priporoča, da se zaščitijo pred piki komarjev, ki so še posebej aktivni v nočnem času.

Preberi več

Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika

Virus Zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom Zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope.

Preberi več

Priporočilo potnikom, ki bodo potovali na olimpijske igre v Rio

Pred vrati so letošnje poletne olimpijske igre, ki bodo v avgustu 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru. Na prizorišče tega največjega športnega dogodka na svetu bo zagotovo potovalo tudi precej prebivalcev Slovenije, ki bodo navijali za slovenske športnike, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zanje pripravili zdravstvena priporočila.

Preberi več

Rumena mrzlica v Angoli

Angolsko ministrstvo za zdravje še vedno poroča o izbruhu rumene mrzlice. Za zdaj so zabeležili že skoraj 3.900 primerov in skoraj 400 smrti. Večina zabeleženih primerov je iz province Luand, o posameznih primerih pa poročajo iz celotne države.

Preberi več

Legionela v severni Italiji

Zdravstvene oblasti iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja poročajo o izbruhu legioneloze. Po uradnih podatkih je zbolelo vsaj 35 oseb, od tega sta dve osebi umrli. Največ zbolelih je na območju Parme.

Preberi več

Izbruhi ošpic v Evropi

Občasno se v različnih evropskih državah pojavijo izbruhi ošpic, zato je za potnike zelo pomembno, da v primeru potovanj poskrbijo za zaščito.

Preberi več

Obsežen izbruh rumene mrzlice v Braziliji

Brazilske zdravstvene oblasti poročajo o več mesecev trajajočem izbruhu rumene mrzlice, ki se je začel v decembru 2016 v brazilski pokrajini Minas Gerais. Primere okužb pa so že potrdili tudi v drugih sosednjih pokrajinag Espirito Santo, São Paulo in Rio de Janeiro (ne pa tudi v mestu Rio de Janeiro). Primeri okužb za zdaj prihajajo predvsem iz vaških okolij, pri čemer je nekaj ljudi tudi umrlo. Za zaščito prebivalcev najbolj prizadetih držav brazilske zdravstvene oblasti trenutno izvajajo kampanjo cepljenja.

Preberi več

Ošpice v več državah Evropske unije

V več državah Evropske unije zabeležijo izbruhe ošpic. Vsem potnikom, ki potujejo v te države in tudi sicer, se zato priporoča, da se pred potovanjem zaščitijo s cepljenjem. Otroci, stari 6–11 mesecev, naj se zaščitijo s cepljenjem z enim odmerkom cepiva, vsi ostali pa z dvema odmerkoma cepiva.

Preberi več

Zaradi povečanega pojavljanja hepatitisa A v Evropi potnikom priporočamo cepljenje

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Tveganje za okužbo z virusom hepatitisa A je visoko pri potovanju v države s slabšimi higiensko sanitarnimi razmerami, vendar pa je zaradi obsežnega pojavljanja virusa hepatitisa A v razvitih zahodnoevropskih državah tveganje za okužbo sedaj povečano tudi pri potovanju po Evropi. Zato se potnikom svetuje, da na potovanjih vzdržujejo ustrezno higieno, upoštevajo pravila varnega uživanja hrane in imajo varne spolne odnose. Priporočamo pa tudi cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Za dolgotrajno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostaviti že v nekaj tednih po prvem cepljenju.

Preberi več

Pojav mersa na Arabskem polotoku

Iz več različnih držav Arabskega polotoka poročajo o okužbah z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (MERS-om). Do sedaj so skupaj zabeležili že skoraj 2.000 primerov, med katerimi je tretjina zbolelih tudi umrla.

Preberi več

Otroška paraliza v Nigeriji, Kongu in Siriji

Iz več različnih držav poročajo o primerih otroške paralize, ki se pojavlja predvsem v državah z nizko precepljenostjo in nizkimi higienskimi standardi.

Preberi več

Izbruhi ošpic po Evropi

Zaradi izbruha ošpic in nevarnosti širjenja v številnih evropskih državah in tudi v Slovenijo, priporočamo vsem, da preverijo, ali so proti ošpicam zaščiteni.

Preberi več

Kuga ne Madagarskarju

Madagaskar je ena redkih držav, kjer se vsako leto še pojavlja kuga. Od letošnjega avgusta poteka izbruh kuge, ki še traja.

Preberi več

Izbruh rumene mrzlice v Braziliji

V Braziliji se spopadajo z največjim izbruhom rumene mrzlice v svoji zgodovini, saj so v zadnjega pol leta potrdili več kot 700 primerov rumene mrzlice in prek 200 smrtnih primerov.

Preberi več

Ebola v Demokratični republiki Kongo

Vlada Demokratične republike Kongo je 8. maja 2018 razglasila nov izbruh Ebole v Bikoroju v pokrajini Equateur na obali jezera Tumba v severozahodnem delu države blizu Republike Kongo. Izbruh so razglasili, ko sta bila laboratorijsko potrjena dva primera Ebole, ki je endemična v Demokratični republiki Kongo. To je deveti izbruh EVB od odkritja virusa v državi leta 1976. Zadnji izbruh se je zgodil leta 2017 v zdravstveni regiji Likati, provinca Bas Uele, v severnem delu države.

Preberi več

Priporočila udeležencem svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji

Med 14. junijem in 15. julijem 2018 bo v Rusiji potekalo 21. svetovno prvenstvo v nogometu 2018 (FIFA World Cup 2018). Množične prireditve, med katere sodijo tudi športne prireditve, lahko predstavljajo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni.

Preberi več

Izbruh otroške paralize v Nigeriji in drugih državah

Nigerijsko ministrstvo za zdravje je poročalo o več potrjenih primerih otroške paralize v severno-vzhodni pokrajini Borno. Na tem območju vladne oblasti izvajajo obsežno cepljenje z namenom zajezitve širjenja okužbe.

Preberi več

Rumena mrzlica v Nigeriji

V Nigeriji se že več mesecev soočajo z velikim izbruhom rumene mrzlice. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je poročalo o zbolelih po vsej državi. Potniki, ki potujejo v Nigerijo, se morajo cepiti proti rumeni mrzlici vsaj 10 dni pred potovanjem in se zaščiti pred piki komarjev. Cepljenja ni potrebno ponavljati. Tistim, ki proti rumeni mrzlici niso cepljeni, se potovanje v Nigerijo odsvetuje.

Preberi več

Ošpice v Evropi

V letu 2018 je bilo v Evropi zabeleženo rekordno število okužb z opšicami, saj je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zabeleženih več kot 82.000 zbolelih. Ker se številni primeri pojavljajo tudi v letošnjem letu, se potnikom, ki potujejo v evropske države z obsežnejšimi izbruhi, svetuje, da preverijo svoj cepilni status in se po potrebi cepijo proti ošpicam.

Preberi več

Rdečke na Japonskem

Na Japonskem se soočajo s povečanim številom okužb z rdečkami. Največ okuženih so zabeležili v regiji Kanto (mesta Tokijo, Kanagava, Čiba, and Saitama). Potnikom, ki potujejo na Japonsko, se svetuje, da preverijo svoj cepilni status in v kolikor niso cepljeni, da se cepijo proti rdečkam s cepivom MMR (ošpice, mumps in rdečke).

Preberi več

Priporočila potnikom za države, kjer se pojavlja otroška paraliza

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o primerih otroške paralize. Gre za cepilne seve virusa otroške paralize, ki se pojavljajo v nekaterih drugih državah Afrike in Azije. V letu 2019 se sicer divji sevi virusov otroške paralize pojavljajo le še v Pakistanu in Afganistanu.

Preberi več

Zaradi pandemije virusa SARS-CoV-2 se potovanj ne priporoča

Že skoraj celo leto 2020 se celoten svet sooča z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19.

Preberi več

Priporočila potnikom za države, kjer se pojavlja otroška paraliza

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o primerih otroške paralize. V zadnjih tednih so o bolezni poročali predvsem v državah Azije in tudi Afrike.

Preberi več

Na potovanjih ne pozabimo na varno spolnost

Število spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe itd. po vsem svetu narašča.

Preberi več

Pred dopustom uredimo zdravstvene listine za tujino

Preden odidemo na potovanje, moramo poleg ostalega poskrbeti, da bomo v tujino odnesli veljavne dokumente, med katere spadajo tudi listine za tujino.

Preberi več

V potovalko ali torbo za na pot naj gre tudi potovalni načrt

Ko se potnik pripravlja na potovanje, si mora zastaviti (vsaj) pet spodnjih vprašanj in poiskati odgovore nanje.

Preberi več

Uporabne informacije za potnike

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve so objavljene koristne informacije za potnike, vključno s kontaktnimi podatki konzulatov, na katere se lahko obrnejo slovenski državljani na potovanjih v tujini.

Preberi več

Cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022

V oktobru se je v Sloveniji začelo cepljenje proti gripi. Cepljenje se priporoča vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Preberi več

Prehajanje meja v pandemiji virusa SARS-CoV-2

Širjenje okužbe z novim koronavirusom poskušamo zajeziti tudi z omejitvami in ukrepi na mejah ob vstopu v Slovenijo. S tem želimo zagotoviti čim večjo varnost prebivalcev in potnikov.

Preberi več

Akcije dokumenta
  • Polnenje RSS
  • Natisni to stran
Osebna orodja