Nahajate se tu: Domov Obvestila Izbruhi ošpic po Evropi

Izbruhi ošpic po Evropi

Zaradi izbruha ošpic in nevarnosti širjenja v številnih evropskih državah in tudi v Slovenijo, priporočamo vsem, da preverijo, ali so proti ošpicam zaščiteni.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov.

Bolnik je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja, torej še pred pojavom prvih bolezenskih znakov.

Proti ošpicam so zaščiteni:

  • tisti, ki ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR);
  • tisti, ki ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah;
  • tisti, ki ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščiten proti ošpicam;
  • tisti, ki so bili rojeni pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

 

Če proti ošpicam niste zaščiteni in tudi vaši otroci niso bili cepljeni, pred potovanjem na Kosovo opravite cepljenje proti ošpicam.

Če  ste se vrniliiz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic ali pa ste bili pred kratkim v stiku z bolnikom z ošpicami,  in se pri vas pojavijo značilni bolezenski znaki(visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice izcedek iz nosu, značilen izpuščaj) , o tem po telefonu takoj obvestite izbranega zdravnika, ki vam bo podal ustrezna navodila.

Če zbolite, ostanite doma in ne hodite v čakalnico, da ne boste širili okužbe.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja