Nahajate se tu: Domov Obvestila Izbruh rumene mrzlice v Braziliji

Izbruh rumene mrzlice v Braziliji

V Braziliji se spopadajo z največjim izbruhom rumene mrzlice v svoji zgodovini, saj so v zadnjega pol leta potrdili več kot 700 primerov rumene mrzlice in prek 200 smrtnih primerov.

Največ bolnikov je iz držav São Paulo, Rio de Janeiro in Minas Gerais. Za rumeno mrzlico je zbolelo tudi pet potnikov iz evropskih držav (Nizozemska, Francija, Romunija, Švica, Nemčija), ki so potovali v Brazilijo, dva od teh sta zaradi rumene mrzlice tudi umrla.

Rumena mrzlica je virusna nalezljiva bolezen tropskega sveta. Ime je dobila po zlatenici, ki se pogosto pojavi pri tej bolezni. Izvor virusa so opice in nekatere druge živali pragozda, okuženi komarji pa bolezen lahko prenesejo na človeka. Pojavlja se v nekaterih predelih Afrike in Južne Amerike, običajno zaradi stika človeka z naravnimi žarišči okužbe v gozdovih (gozdna oblika) ali v mestnem okolju (urbana oblika rumene mrzlice).

Več o rumeni mrzlici si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zaradi večjega število primerov rumene mrzlice pri necepljenih potnikih, ki se vračajo iz Brazilije svetuje vsem potnikov, ki potujejo v Brazilijo, da obiščejo ambulanto za potnike, kjer bodo prejeli potrebna priporočila za zaščito. Kontaktni podatki ambulant so dostopni na naslednji povezavi: http://www.nijz.si/sl/ambulante.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja