Nahajate se tu: Domov Obvestila Na potovanjih ne pozabimo na varno spolnost

Na potovanjih ne pozabimo na varno spolnost

Število spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe itd. po vsem svetu narašča.

Ker se pogosto zgodi, da med počitnicami in dopustom ljudje, zlasti pa mladi, še pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter imajo intimne stike, so lahko premalo pozorni na ustrezno zaščito. Zato svetujemo dosledno uporabo zaščite, še posebej kondoma.

Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja.V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje za virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.

Kako se zaščititi?

Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja. Od vsakega posameznika je odvisno, kaj bo izbral, pomembno pa je, da izbere tisto zaščito, ki mu osebno najbolj ustreza. Polega neželene nosečnosti je treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se zaščitimo s kondomom. Zato je pred izbiro metode zašite dobro razmisliti o pravilu ABC, ki ponuja recept za zdravo, brezskrbno in osrečujočo spolnost.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja