Nahajate se tu: Domov Obvestila Otroška paraliza v Ukrajini
Otroška paraliza v Ukrajini
 

Otroška paraliza v Ukrajini

V Ukrajini so zabeležili dva primera otroške paralize. Zato se vsem potnikom, ki potujejo v to državo, svetuje, da naj imajo opravljeno popolno cepljenje proti tej bolezni.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve. Prvi znaki bolezni se pri paralitični obliki najpogosteje pojavijo enem do dveh tednih po okužbi, lahko tudi v razponu od 3 do 35 dni. Poliovirusi se nahajajo v iztrebkih okuženih ljudi. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Virus vstopi v telo skozi usta in se razmnožuje v žrelu in prebavilih. Nato vstopi v krvni obtok in lahko prodre v nekatere živčne celice, ki jih poškoduje ali uniči.

Specifičnega zdravljenja za otroško paralizo ni. Podporno zdravljenje ob pojavu simptomov vključuje lajšanje bolečin in umetno predihavanje ob dihalnem zastoju bolnika. Potrebna je dobra fizioterapija in včasih uporaba opornic ali celo ortopedska operacija.

Za preventivo otroške paralize je poleg cepljenja najpomembnejša osebna higiena.

Več o sami bolezni, načinu prenosa, možnostih zaščite je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja