Nahajate se tu: Domov Obvestila Potnikom, ki potujejo v Egipt, priporočilo zaradi ptičje gripe v Egiptu
Potnikom, ki potujejo v Egipt, priporočilo zaradi ptičje gripe v Egiptu
 

Potnikom, ki potujejo v Egipt, priporočilo zaradi ptičje gripe v Egiptu

Po navedbah egiptovskega ministrstva za zdravje se je v Egiptu od novembra 2014 do sedaj več kot 120 ljudi okužilo s ptičjo gripo H5N1. Zato potnikom, ki potujejo v Egipt, svetujemo, naj se izogibajo stikom z divjimi pticami in njihovim telesnim tekočinam, izogibajo pa naj se tudi nekuhani prerutnini.

Kaj je ptičja gripa?

Aviarna influenca ali ptičja gripa je nalezljiva bolezen ptic, ki jo povzroča virus influence tipa A. Strokovnjaki so ugotovili, da se vsi tipi virusov influence tipa A pojavljajo pri pticah. Obstajajo različni sevi oziroma podtipi virusa influence tipa A. Nekateri so izrazito kužni in povzročijo visoko umrljivost perutnine. Vsi virusi, kužni za ptice, se ne prenašajo na ljudi. Mnoge divje ptice (npr. race) prenašajo te viruse, ne da bi same zbolele. Virus se razmnožuje v njihovih prebavilih in lahko okuži domačo perutnino, ki pride v stik z divjimi pticami.

Kadar se z virusom ptičje gripe okuži domača perutnina, je proti njemu neodporna in bolezen se naglo razvije. Skoraj vsa perutnina zato pogine v zelo kratkem času (48 urah). Virus se pri oboleli domači perutnini zelo naglo razmnožuje, tako da je smrtnost skoraj 100 odstotna.

Prenos ptičje gripe na človeka je redek in se zgodi v nehigienskih okoliščinah. Med ljudmi se bolezen za zdaj ne prenaša. Zboleli ljudje se okužijo z neposrednim, tesnim in dolgotrajnim stikom (več ur) z okuženo in obolelo perutnino (perjem, krvjo in izločki).

Oboleli ljudje imajo največkrat vročino, kašelj, nahod in bolečine v žrelu. Vendar pa se ti znaki pojavljajo tudi pri drugih boleznih, zato mora o vzroku bolezni presoditi strokovnjak. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je inkubacijska doba od 2 do 8 dni. Če je od stika z obolelo ptico preteklo več časa, okužba ni verjetna. Potek bolezni pri ptičih je lahko različen, in sicer se lahko kaže le z blagimi znaki, na primer z našopirjenim perjem in manjšo proizvodnjo jajc, lahko pa se razvije huda oblika, ki jo poznamo kot »visoko patogeno aviarno gripo«, zaradi katere ptica pogine. 

Potnikom, ki potujejo na področja, kjer se pojavlja ptičja gripa, priporočamo:

  • da pred potovanjem preverijo, kaj se dogaja s ptičjo gripo v državi, kamor potujejo; 

  • da se pred potovanjem v ambulantah za potnike posvetujejo glede cepljenj;

  • da uredijo zdravstveno zavarovanje, »potovalno lekarno« za bivanje v tujini; 

  • da so seznanjeni, kje v tujini lahko dobijo zdravniško pomoč; 

  • da se med potovanjem ne dotikajo (žive ali mrtve) perutnine, površin, na katerih je perutnina, da se izogibajo mest, kjer gojijo oz. prodajajo perutnino;

  • da uživajo samo toplotno dobro obdelano perutnino; 

  • da si pogosto in temeljito umivajo roke;

  • da po vrnitvi s potovanja 10 dni spremljajo zdravstveno stanje in poiščejo zdravniško pomoč ob pojavu vročine, kašlja ali težkega dihanja oziroma drugih znakov.
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja