Nahajate se tu: Domov Obvestila Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika

Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika

Virus Zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom Zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope.

Nasvet za potnike

Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer je virus Zika, svetujemo, naj se izognejo potencialnemu prenosu virusa z zaščito pred piki komarjev in imajo varne spolne odnose.

Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja, kažejo simptome, značilne za okužbo z virusom Zika, se svetuje, da se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki bi jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu.

Priporočila za nosečnice
Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Nosečnicam, zlasti v prvi in drugi tretjini nosečnosti, pa se svetuje, da razmislijo o potovanju na okužena področja oziroma potovanje odložijo za kasnejši čas zaradi možnosti, da bi imela okužba z virusom Zika negativen vpliv na izhod nosečnosti.

Več o virusu Zika, prenosu, zdravljenju in priporočih je dostopno na naslednji povezavi.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja