Nahajate se tu: Domov Obvestila Priporočila potnikom za države, kjer se pojavlja otroška paraliza
Priporočila potnikom za države, kjer se pojavlja otroška paraliza
 

Priporočila potnikom za države, kjer se pojavlja otroška paraliza

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o primerih otroške paralize. Gre za cepilne seve virusa otroške paralize, ki se pojavljajo v nekaterih drugih državah Afrike in Azije. V letu 2019 se sicer divji sevi virusov otroške paralize pojavljajo le še v Pakistanu in Afganistanu.

 Zato Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) redno pripravlja ocene tveganja za te države in pripravlja priporočila za cepljenje proti poliomielitisu ob odhodih iz posameznih držav, ki veljajo za vse potnike, ki v teh državah bivajo štiri tedne ali več. Gre za naslednje države Afganistan, Pakistan, Nigerijo, Somalijo, Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo.

Vse potnikom v te države se zato priporoča, da pred odhodom opravijo poživitveno cepljenje proti otroški paralizi (če v zadnjih 12 mesecih niso bili cepljeni proti tej bolezni). Cepljenje se zabeleži v Mednarodno spričevalo o cepljenju. V kolikor potnik nima dokazila o opravljenem cepljenju proti otroški paralizi v zadnjem letu dni, ga lahko cepijo ob odhodu iz države, saj morajo te države zagotoviti, da so njihovi državljani in dolgotrajni potniki ob izhodu iz teh držav cepljeni. Cepljenje proti poliomielitisu pa se priporoča tudi potnikom, ki za več kot štiri tedne potujejo v DR Kongo, Kenijo, Niger ali Mozambik, saj se za državljane teh držav in potnike, ki so tam bivali več kot štiri tedne, od izhodu iz države priporoča izvedba cepljenja. 

Več o otroški paralizi je na voljo na naslednji spletni povezavi.

 

 

 
Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja