Nahajate se tu: Domov Obvestila Ošpice v Bosni in Hercegovini
Ošpice v Bosni in Hercegovini
 

Ošpice v Bosni in Hercegovini

30. novembra 2010 bomo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana organizirali strokovno srečanje z naslovom "Zdravi na pot + nazaj". «. Izobraževanje je namenjeno vsem zdravnikom v osnovnem zdravstvu, zdravnikom splošne medicine, družinske medicine, pediatrom in šolskim zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju.

Proti ošpicam se zaščitimo s cepljenjem. V Sloveniji  uporabljamo kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR), ki vsebuje živ oslabljen sev virusa ošpic, mumpsa in rdečk. Proti ošpicam se lahko cepimo na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (http://www.nijz.si/ambulante ) ali pri izbranem zdravniku, predšolski otroci, šolarji, študenti pa se cepijo pri izbranem pediatru ali šolskem zdravniku. Za popolno cepljenje sta potrebna dva odmerka cepiva, pri čemer mora med prvim in drugim odmerkom miniti najmanj en mesec.

 

Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja.

Več o ošpicah na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

O ošpicah vse pogosteje poročajo tudi iz drugih držav, kot npr. Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije itd., pa tudi nekoliko daljnih držav, kot so Angola, Etiopija, Vietnam, Filipini in drugih.

 

 

 

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja