Nahajate se tu: Domov Obvestila Začasna priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza
Začasna priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza
 

Začasna priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je z namenom, da bi okrepila aktivnosti in pospešila napredek proti izkoreninjenju otroške paralize, v letu 2014 razglasila, da širjenje virusa otroške paralize predstavlja grožnjo mednarodnih razsežnosti za javno zdravje (PHEIC).

Virus otroške paralize se je namreč v letu 2014 ponovno pojavljal še v 10 državah. Od takrat se vsake tri mesece sestane Odbor SZO (WHO Emergency Committee on Polio) in oceni trenutno epidemiološko situacijo in glede na to posodobi začasna priporočila za te države.

Napori za izkoreninjenje otroške paralize so nas približali cilju. V letu 2015 je bil divji poliovirus zaznan le še v Pakistanu in Afganistanu. Zadnji primer polia v Afriki je bil zabeležen v Somaliji v avgustu 2014, v Nigeriji pa v juliju 2014. Kljub temu Odbor SZO (WHO Emergency Committee on Polio) na zadnjem srečanju v avgustu 2015 ni spremenil ocene, da tveganje za mednarodno širjenje polia še vedno predstavlja grožnjo mednarodnih razsežnosti za javno zdravje (PHEIC), do nadaljnjega so še vedno v veljavi začasne dodatne zahteve za cepljenje proti poliu ob izhodu iz prizadetih držav. 

V skladu s priporočili SZO za prizadete države, je tudi za potnike, ki za več kot 4 tedne potujejo  v Afganistan, Pakistan, Nigerijo ali Somalijo, priporočljivo, da pred odhodom opravijo poživitveno cepljenje proti otroški paralizi (če v zadnjih 12 mesecih niso bili cepljeni proti otroški paralizi). Potniki naj imajo pri potovanju v te države pri sebi dokazilo o cepljenju proti otroški paralizi, tj. Mednarodno spričevalo o cepljenju ali profilaksi („rumena knjižica“).

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja