Nahajate se tu: Domov Obvestila Sezona gripe v Evropi in Združenih državah Amerike
Sezona gripe v Evropi in Združenih državah Amerike
 

Sezona gripe v Evropi in Združenih državah Amerike

Na severni polobli je vse več potrjenih primerov gripe, tako v Evropi, ZDA kot tudi v Sloveniji.

V Evropi v dveh tretjinah prevladuje virus influence A (med temi virusi je bistveno več virusa influence A(H3N2) kot virusa influence A(H1N1)pdm09. V slabi tretjini primerov je tudi virus influence B.

V Evropi in ZDA, zaznavajo različnost med značilnostmi virusa influence A(H3N2), ki je bil uporabljen za izdelavo cepiva, in virusom influence A(H3N2), ki kroži med prebivalstvom v Evropi in ZDA. Neujemanje kaže na možnost slabše zaščitne učinkovitosti za eno od treh komponent cepiva letošnje sezone.

Sezona gripe v ZDA je že v teku, prevladuje virus influence A(H3N2). Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC, Atlanta) je izdal opozorilo, da se več kot polovica krožečega virusa influence A(H3N2) slabo ujemanja s cepivom virusa za sezono 2014/2015 in s tem slabšo zaščitno učinkovitost za to komponento cepiva.

Kljub temu CDC priporoča cepljenje proti gripi in ga ne gre opuščati, saj neujemanja niso našli pri ostalih krožečih virusih.

Gripa je akutna okužba dihal, ki se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju, z neposrednim stikom z obolelim (poljubljanje, objemanje) in s posrednim stikom preko onesnaženih površin in predmetov.
Znaki gripe so: povišana telesna temperatura, bolecine v mišicah, kosteh in žrelu, suh kašelj, mrazenje, izcrpanost, vcasih
tudi bruhanje in driska.

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. Širjenje lahko omejimo tudi s skrbnim upoštevanjem higienskih priporocil. To pomeni, da kihamo in kašljamo v robcek, ki ga po uporabi zavržemo, ali v zgornji del rokava. Roke si umivamo pogosto in temeljito, z milom in s toplo vodo, najmanj 20 sekund. Ko zbolimo, po telefonu poklicemo svojega zdravnika in ostanemo doma, da bolezni ne širimo naprej.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja