Nahajate se tu: Domov Obvestila Meningokokna bolezen v Nigru in Nigeriji
Meningokokna bolezen v Nigru in Nigeriji
 

Meningokokna bolezen v Nigru in Nigeriji

Iz afriške države Niger poročajo, da so do sedaj zabeležili že skoraj 5.900 meningokokne bolezni v različnih predelih države. Trenutno v državi poteka kampanja za cepljenje, da bi kar se da omejili izbruh, ki trenutno poteka. O bolezni poročajo tudi iz Nigerije, kjer so zabeležili prek 1.300 zbolelih, od teh tudi 50 smrti. Vsem, ki potujejo v omenjeni državi, se svetuje cepljenje.

Invazivna  meningokokna  bolezen se lahko kaže kot bakteriemija, sepsa ali kot meningitis, ki je najpogostejša oblika te bolezni. Gnojni  meningitis, ki ga povzroča N.  meningitidis, je  bakterijsko vnetje možganskih ovojnic, ki poteka naglo in se brez zdravljenja izteče s smrtjo bolnika. Bolniki zbolijo z vročino, glavobolom, bruhanjem, zmedenostjo in motnjo zavesti. Meningokokni  meningitis  se  pojavlja  sporadično  ali epidemično.  Epidemiološki  rezervoar  je človek: bolnik ali prenašalec. Način prenosa je  neposreden - kapljičen in zelo redko posreden - prenos preko predmetov. Inkubacijska doba traja 2 do 10 dni, običajno 3–4 dni.

Invazivno meningokokno bolezen, ki jo povzroča Neisseria  meningitidis  skupine A,  C,  Y ali W135, je možno preprečiti s cepljenjem. Cepljenje se opravi v skladu z letnim programom cepljenja in zaščite z zdravili in  je  namenjeno  osebam,  pri  katerih  je  tveganje  za  pojav  meningokoknega meningitisa večje ter potnikom v endemična področja. Trenutno za meningokokno bolezen, ki jo povzroča Neisseria  meningitidis  skupine B še ni cepiva.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja