Nahajate se tu: Domov Obvestila
Obvestila
 

Obvestila

Interaktivni svetovni zemljevid o tveganjih zaradi različnih nalezljivih boleznih

Interaktivni svetovni zemljevid o tveganjih zaradi različnih nalezljivih boleznih

Svetovna zdravstvena organizacija ima na svojih spletnih straneh objavljen interaktiven svetovni zemljevid, na katerem si lahko vsak posameznih za številne nalezljive bolezni ogleda, kje obstaja večje tveganje za prenos posameznih bolezni (od hepatitisa, denge, malarije, Q vročite itd.). tiven svetovni zemljevid o tveganjih zaradi različnih nalezljivih boleznih.

Preberi več

Ošpice v Vietnamu

Ošpice v Vietnamu

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo do 20. novembra 2014 v Vietnamu potrjenih več kot 5.500 primerov ošpic, poročajo pa tudi o dveh smrtih. Ameriški CDC zato potnikom, ki potujejo v Vietnam, priporoča, da se pred potovanjem v to državo zaščitijo s cepljenjem, in sicer otroci, stari 6–11 mesecev, z enim odmerkom cepiva, vsi ostali pa z dvema odmerkoma cepiva.

Preberi več

Spletna stran z informacijami o defibrilatorjih

Spletna stran z informacijami o defibrilatorjih

Spletna stran www.aed-baza.si ponuja zbirko lokacij po celotni Sloveniji, kje so nameščeni AED (avtomatski zunanji defibrilatorji). Na spletni strani je mogoče najti tudi zelo uporabne informacije o tem, kaj je AED, kako deluje in zakaj je pomemben.

Preberi več

Čikungunja v Južni Ameriki

Čeprav velja čikungunja za bolezen tropskega pasu, pa o primerih te bolezni poročajo številne države, med njimi kar nekaj Južnoameriških, in sicer so do sedaj o potrjenih primerih poročale: Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Ekvador,, Francoska Gvajana, Gvajana, Paragvaj, Surinam in Venezuela. Virus čikungunje prenaša tigrasti komar iz roda Aedes Albopictus.

Preberi več

Kolera v več državah Latinske Amerike

V več državah Srednje in Južne Amerike (Kuba, Dominikanska republike, Mehika) v zadnjih letih zaznavajo primere kolere.

Preberi več

Ošpice v Bosni in Hercegovini

30. novembra 2010 bomo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana organizirali strokovno srečanje z naslovom "Zdravi na pot + nazaj". «. Izobraževanje je namenjeno vsem zdravnikom v osnovnem zdravstvu, zdravnikom splošne medicine, družinske medicine, pediatrom in šolskim zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju.

Preberi več

Potnikom, ki potujejo v Egipt, priporočilo zaradi ptičje gripe v Egiptu

Po navedbah egiptovskega ministrstva za zdravje se je v Egiptu od novembra 2014 do sedaj več kot 120 ljudi okužilo s ptičjo gripo H5N1. Zato potnikom, ki potujejo v Egipt, svetujemo, naj se izogibajo stikom z divjimi pticami in njihovim telesnim tekočinam, izogibajo pa naj se tudi nekuhani prerutnini.

Preberi več

Meningokokna bolezen v Nigru in Nigeriji

Iz afriške države Niger poročajo, da so do sedaj zabeležili že skoraj 5.900 meningokokne bolezni v različnih predelih države. Trenutno v državi poteka kampanja za cepljenje, da bi kar se da omejili izbruh, ki trenutno poteka. O bolezni poročajo tudi iz Nigerije, kjer so zabeležili prek 1.300 zbolelih, od teh tudi 50 smrti. Vsem, ki potujejo v omenjeni državi, se svetuje cepljenje.

Preberi več

Mumps na Škotskem

Po podatkih Health Protection Scotland so Škotskem v letošnjem letu zabeležili že 242 potrjenih primerov mumpsa, kar je precej več kot v lanskem letu v istem obdobju, ko so zabeležili le 45 primerov. Potnikom, ki potujejo na Škotsko se zato svetuje, da preverijo, ali so cepljeni proti mumpsu in če niso, naj se pred potovanjem v to deželo zaščitijo s cepljenjem.

Preberi več

Izbruh ošpic v Berlinu

Iz Nemčije poročajo o izbruhu ošpic, kjer so do sedaj zabeležili že skoraj 1.000 primerov. Večina obolelih je iz Berlina in njene okolice, o nekaj primerih pa poročajo tudi iz drugih nemških dežel. Potnikom, ki potujejo v Nemčijo, še posebej pa v Berlin, se svetuje, da se zaščitijo pred okužbo s cepljenjem.

Preberi več

Mers v Južni Koreji

V Južni Koreji so zabeležili več primerov smrtnih žrtev zaradi okužbe z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (MERS-om). V dveh tednih so tako poročali o skoraj 90 primerih okužb, v prihodnjih dneh pričakujejo še povečanje števila okužb. Po zadnjih podatkih so doslej vse okužbe bile omejene na bolnišnice - prenašale so se med bolniki, osebjem in njihovimi družinami.

Preberi več

Na pozabite na varno spolnost na potovanjih

Po vsem svetu narašča število spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge. Med počitnicami in dopustu pa ljudje, zlasti pa mladi, še pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa pozabijo na zaščito. Zato svetujemo dosledno uporabo zaščite, še posebej kondoma.

Preberi več

Ne pozabite poskrbeti za zdravstvene listine za tujino

Preden odidemo na potovanje, moramo poleg ostalega poskrbeti, da bomo v tujino odnesli veljavne dokumente, med katere spadajo tudi listine za tujino.

Preberi več

Pred potovanjem naj si potnik pripravi potovalni načrt

Ko se potnik pripravlja na potovanje, si mora zastaviti (vsaj) pet spodnjih vprašanj.

Preberi več

Prenovljeni podatki glede priporočene in obvezne zaščite po državah

Na Sekciji za preventivno medicino so strokovnjaki pripravili prenovljeno tabelo s podatki glede priporočenih in obveznih cepljenjih za veliko večino držav sveta.

Preberi več

Med obvezni del prtljage dodajmo potovalno lekarno

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti.

Preberi več

Začasna priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je z namenom, da bi okrepila aktivnosti in pospešila napredek proti izkoreninjenju otroške paralize, v letu 2014 razglasila, da širjenje virusa otroške paralize predstavlja grožnjo mednarodnih razsežnosti za javno zdravje (PHEIC).

Preberi več

Otroška paraliza v Ukrajini

V Ukrajini so zabeležili dva primera otroške paralize. Zato se vsem potnikom, ki potujejo v to državo, svetuje, da naj imajo opravljeno popolno cepljenje proti tej bolezni.

Preberi več

Številni primeri denge v Mehiki

V zadnjih mesecih iz Mehike poročajo o številih primerih denge, saj so jih zabeležili že okoli 15.000. Največ okužb so zabeležili v državah: Guerrero, Michoacan, Veracruz, Oaxaca in Colima. Potnikom, ki potujejo na ta območja in tudi sicer v Mehiko, se priporoča, da se zaščitijo pred piki komarjev, ki so še posebej aktivni v nočnem času.

Preberi več

Redni letni strokovni posvet

Sekcija za preventivno medicino vas vabi na REDNI LETNI STROKOVNI POSVET, ki bo v petek, 13. novembra 2015, v hotelu Sava v Rogaški Slatini.

Preberi več

Kolera v Tanzaniji

Po podatkih tanzanijskih zdravstvenih oblasti je bilo do sredine oktobra 2015 zabeleženih skoraj 4.500 primerov okužb s kolero, pri čemer je umrlo 68 ljudi. Okužbo so zabeležili v več različnih regijah države, najbolj pa je prizadela mesto Dar es Salaam.

Preberi več

Zika virus v Južni Ameriki

Iz mesta Puero Riko v Portoriku so poročali o prenosu virusa Zika iz komarjev na ljudi. O prenosu so poročali tudi iz Brazilije, pa tudi drugih področij Južne in Srednje Amerike, območja Karibov in Mehike. Za to območje se zato priporoča zaščita pred piki komarjev.

Preberi več

Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa Zika

Virus Zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom Zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope.

Preberi več

Rumena mrzlica v Angoli

Po podatkih angolskega Ministrstva za zdravje so v njihovi provinci Luanda zabeležili izbruh rumene mrzlice. Do sedaj so zabeležili vsaj 430 primerov bolezni in kar 118 smrti.

Preberi več

Ponovno Mers v Savdski Arabiji

Iz Savdske Arabije so poročali, da so februarja 2016 zabeležili šest novih primerov okužbe z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (MERS-om). V vseh šestih primerih gre za moške, trije od njih so zaradi bolezni umrli.

Preberi več

Za obisk Angole potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici

Iz Angole poročajo o izbruhu rumene mrzlic. Po podatkih njihovega ministrstva za zdravje so do sedaj zabeležili vsaj 1708 primerov te bolezni, pri čemer je umrlo vsaj 238 ljudi.

Preberi več

Pred potovanjem si uredimo zdravstvene listine za tujino

Preden odidemo na potovanje, moramo poleg ostalega poskrbeti, da bomo v tujino odnesli veljavne dokumente, med katere spadajo tudi listine za tujino.

Preberi več

Virus Zika v Južni in Srednji Ameriki

V državah Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja trenutno razsaja epidemija okužb z virusom Zika.

Preberi več

Izbruh ošpic v Mongoliji

Iz Mongolije poročajo o izbruhu ošpic. Zato se vsem potnikom, ki potujejo v to državo, svetuje, da se zaščitijo s cepljenjem.

Preberi več

Priporočilo potnikom, ki bodo potovali na olimpijske igre v Rio

Pred vrati so letošnje poletne olimpijske igre, ki bodo v avgustu 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru. Na prizorišče tega največjega športnega dogodka na svetu bo zagotovo potovalo tudi precej prebivalcev Slovenije, ki bodo navijali za slovenske športnike, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zanje pripravili zdravstvena priporočila.

Preberi več

Zabeležena dva primera otroške paralize v Nigeriji

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije sta bila v Nigeriji zabeležena dva primera okužbe s poliovirusom tipa 1 (WPV1). Gre za otroka iz severnega dela države. Gre za prva primera te bolezni po dveh letih brez primerov.

Preberi več

Rumena mrzlica v Angoli

Angolsko ministrstvo za zdravje še vedno poroča o izbruhu rumene mrzlice. Za zdaj so zabeležili že skoraj 3.900 primerov in skoraj 400 smrti. Večina zabeleženih primerov je iz province Luand, o posameznih primerih pa poročajo iz celotne države.

Preberi več

Davica v Indiji

Iz Indije poročajo o izbruhu davice. Po poročanju tamkajšnjih medijev je v zadnjih dneh umrlo pet otrok, še 12 pa se jih zdravi v otroških bolnišnici v Lahoreju. Izbruh davice so zabeležili na območju Kasurja, na meji s Pakistanom.

Preberi več

Legionela v severni Italiji

Zdravstvene oblasti iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja poročajo o izbruhu legioneloze. Po uradnih podatkih je zbolelo vsaj 35 oseb, od tega sta dve osebi umrli. Največ zbolelih je na območju Parme.

Preberi več

Izbruhi ošpic v Evropi

Občasno se v različnih evropskih državah pojavijo izbruhi ošpic, zato je za potnike zelo pomembno, da v primeru potovanj poskrbijo za zaščito.

Preberi več

Srečno 2017

V imenu Sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva vam v letu 2017 želimo obilo sreče in popotovalnih dogodivščin. Ob tem pa ne pozabite na zdravje na poti. Srečno!

Preberi več

Malarija v Južnoafriški republiki

Iz treh provinc Južnoafriške republike (Thabazimbi, Lephalale in Limpopo) poročajo o okužbah z malarijo. Po zadnjih podatkih so zabeležili prek 50 primerov okužb. Okužbo prenašajo komarji, zato poskuša tamkajšnji nacionalni inštutut za nalezljive bolezni z natančno preiskavo primerov zmanjšati možnost prenosa in širjenja okužbe.

Preberi več

Obsežen izbruh rumene mrzlice v Braziliji

Brazilske zdravstvene oblasti poročajo o več mesecev trajajočem izbruhu rumene mrzlice, ki se je začel v decembru 2016 v brazilski pokrajini Minas Gerais. Primere okužb pa so že potrdili tudi v drugih sosednjih pokrajinag Espirito Santo, São Paulo in Rio de Janeiro (ne pa tudi v mestu Rio de Janeiro). Primeri okužb za zdaj prihajajo predvsem iz vaških okolij, pri čemer je nekaj ljudi tudi umrlo. Za zaščito prebivalcev najbolj prizadetih držav brazilske zdravstvene oblasti trenutno izvajajo kampanjo cepljenja.

Preberi več

Ošpice v več državah Evropske unije

V več državah Evropske unije so zabeležili izbruhe ošpic. Tako o izbruhih poročajo iz Nemčije, Italije in Belgije. Vsem potnikom, ki potujejo v te države in tudi sicer, se zato priporoča, da se pred potovanjem zaščitijo s cepljenjem. Otroci, stari 6–11 mesecev, naj se zaščitijo s cepljenjem z enim odmerkom cepiva, vsi ostali pa z dvema odmerkoma cepiva.

Preberi več

Zaradi povečanega pojavljanja hepatitisa A v Evropi potnikom priporočamo cepljenje

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Tveganje za okužbo z virusom hepatitisa A je visoko pri potovanju v države s slabšimi higiensko sanitarnimi razmerami, vendar pa je zaradi obsežnega pojavljanja virusa hepatitisa A v razvitih zahodnoevropskih državah tveganje za okužbo sedaj povečano tudi pri potovanju po Evropi. Zato se potnikom svetuje, da na potovanjih vzdržujejo ustrezno higieno, upoštevajo pravila varnega uživanja hrane in imajo varne spolne odnose. Priporočamo pa tudi cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Za dolgotrajno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostaviti že v nekaj tednih po prvem cepljenju.

Preberi več

Pojav mersa na Arabskem polotoku

Iz več različnih držav Arabskega polotoka poročajo o okužbah z bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (MERS-om). Do sedaj so skupaj zabeležili že skoraj 2.000 primerov, med katerimi je tretjina zbolelih tudi umrla.

Preberi več

Otroška paraliza v Nigeriji, Kongu in Siriji

Iz več različnih držav poročajo o primerih otroške paralize, ki se pojavlja predvsem v državah z nizko precepljenostjo in nizkimi higienskimi standardi.

Preberi več

Epidemija denge na Šrilanki

Zdravstvene oblasti poročajo o obsežni epidemiji denge na območju Šrilanke, kjer so za zdaj zabeležili že prek 90.000 primerov okužb.

Preberi več

Izbruhi ošpic po Evropi

Zaradi izbruha ošpic in nevarnosti širjenja v številnih evropskih državah in tudi v Slovenijo, priporočamo vsem, da preverijo, ali so proti ošpicam zaščiteni.

Preberi več

Kuga ne Madagarskarju

Madagaskar je ena redkih držav, kjer se vsako leto še pojavlja kuga. Od letošnjega avgusta poteka izbruh kuge, ki še traja.

Preberi več

Srečno na poti in nazaj v letu 2018!

V imenu Sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva vam v letu 2018 želimo obilo sreče in popotovalnih dogodivščin. Ob tem pa ne pozabite na zdravje na poti. Srečno!

Preberi več

Izbruh rumene mrzlice v Braziliji

V Braziliji se spopadajo z največjim izbruhom rumene mrzlice v svoji zgodovini, saj so v zadnjega pol leta potrdili več kot 700 primerov rumene mrzlice in prek 200 smrtnih primerov.

Preberi več

Ebola v Demokratični republiki Kongo

Vlada Demokratične republike Kongo je 8. maja 2018 razglasila nov izbruh Ebole v Bikoroju v pokrajini Equateur na obali jezera Tumba v severozahodnem delu države blizu Republike Kongo. Izbruh so razglasili, ko sta bila laboratorijsko potrjena dva primera Ebole, ki je endemična v Demokratični republiki Kongo. To je deveti izbruh EVB od odkritja virusa v državi leta 1976. Zadnji izbruh se je zgodil leta 2017 v zdravstveni regiji Likati, provinca Bas Uele, v severnem delu države.

Preberi več

Priporočila udeležencem svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji

Med 14. junijem in 15. julijem 2018 bo v Rusiji potekalo 21. svetovno prvenstvo v nogometu 2018 (FIFA World Cup 2018). Množične prireditve, med katere sodijo tudi športne prireditve, lahko predstavljajo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni.

Preberi več

Izbruh otroške paralize v Nigeriji in drugih državah

Nigerijsko ministrstvo za zdravje je poročalo o več potrjenih primerih otroške paralize v severno-vzhodni pokrajini Borno. Na tem območju vladne oblasti izvajajo obsežno cepljenje z namenom zajezitve širjenja okužbe.

Preberi več

Srečno 2019!

V letu 2019 želimo vsem, ki potujete po svetu, obilo zadovoljstva, sreče in popotniških dogodivščin.

Preberi več

Rumena mrzlica v Nigeriji

V Nigeriji se že več mesecev soočajo z velikim izbruhom rumene mrzlice. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je poročalo o zbolelih po vsej državi. Potniki, ki potujejo v Nigerijo, se morajo cepiti proti rumeni mrzlici vsaj 10 dni pred potovanjem in se zaščiti pred piki komarjev. Cepljenja ni potrebno ponavljati. Tistim, ki proti rumeni mrzlici niso cepljeni, se potovanje v Nigerijo odsvetuje.

Preberi več

Ošpice v Evropi

V letu 2018 je bilo v Evropi zabeleženo rekordno število okužb z opšicami, saj je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zabeleženih več kot 82.000 zbolelih. Ker se številni primeri pojavljajo tudi v letošnjem letu, se potnikom, ki potujejo v evropske države z obsežnejšimi izbruhi, svetuje, da preverijo svoj cepilni status in se po potrebi cepijo proti ošpicam.

Preberi več

Akcije dokumenta
  • Polnenje RSS
  • Natisni to stran
Osebna orodja