Nahajate se tu: Domov Predstavitev

Predstavitev

Vsako leto se na pot odpravi okoli 600 milijonov ljudi. Mnogi med njimi potujejo iz razvitih držav v nerazvite in tako zapustijo svoje okolje, na katerega so navajeni. Potniki so izpostavljeni nevarnostim, ne le zaradi bolezni, ki jih lahko dobijo na poti, temveč tudi zaradi vpliva vroče ali mrzle klime, velike nadmorske višine, velike vlage, slabe preskrbe z vodo, slabih higienskih razmer, slabe varnosti v prometu itd.

Četudi nas na poti lahko doleti nevarnost, naj to popotnikov ne bi odvrnilo od obiska najbolj eksotičnih krajev našega planeta. Prav zato je treba vsako potovanje skrbno načrtovati in se nanj ustrezno pripraviti. Pozanimati se je treba o boleznih in možnostih za njihovo preprečenje. S seboj je smiselno vzeti vso potrebno zaščitno opremo in opremo za prvo pomoč, ter najnujnejša zdravila za samo zdravljenje v nujnih primerih. Osvežiti je treba osnovno znanje prve pomoči. Pravočasno je treba poskrbeti za vsa obvezna in priporočljiva cepljenja in zaščito z zdravili. Zaradi tega se svetuje obisk ambulante za potnike vsaj en mesec pred potovanjem.

V želji, da ljudem omogočimo čimbolj varno in zdravo pot, na Sekciji za preventivno, ki deluje v okviru Slovenskega zdravniškega društva vodimo preventivno promocijsko akcijo z naslovom »Zdravi na pot+nazaj«.

Glavni namen akcije je promocija preventivnega obnašanja pred potovanjem vseh vrst, podpora pravočasnemu in kompleksnemu informiranju in svetovanju pred potovanjem, napotitev na ustrezne zdravstvene ustanove.

Ciljne skupine:

  • Primarna ciljna skupina - potniki: prepričati jih želimo, da se je pametno pravočasno pozanimati o vseh preventivnih ukrepih pred potovanjem
  • Sekundarna ciljna skupina - zdravstveni delavci ter turistični delavci in vodniki: želimo jih primerno osvestiti o njihovi vlogi in jih opremiti s potrebnimi promocijskimi materiali.

Akcija je namenjena vsem, ki veliko in daleč potujejo, splošnim zdravnikom in zdravnikom družinske medicine, ki so prvi strokovnjaki pri katerih potniki iščejo informacije, turističnim agencijam oz. turističnim delavcem in vodnikom, farmacevtom, kakor tudi novinarjem in urednikom, kot sooblikovalcem javnega mnenja in posredovalcem informacij.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran
Osebna orodja