Nahajate se tu: Domov Obvestilo in priporočila za potnike v Ugando - Marburg virus disease

Obvestilo in priporočila za potnike v Ugando - Marburg virus disease

IZBRUH VROČICE MARBURG V UGANDI

Obvestilo in priporočila za potnike v Ugando - Marburg virus disease

Netopir

Ministrstvo za zdravje Ugande je SZO prijavilo izbruh Marburg hemoragične mrzlice v Kitumbi, okraj Kabale v jugozahodni Ugandi dne 19. oktobra 2012.

Do 28. oktobra 2012 je bilo skupno število 18 potrjenih in verjetnih primerov, od tega 9 smrtnih žrtev.
Iz vzorcev krvi pri 9 primerih so dokazali VHF  Marburg.

Izbruh je do sedaj zajel 5 okrožij: Kabale, Kampala (mesto), Ibanda, Mbarara in Kabarole. Med 9 smrtnimi primeri je bil en zdravstveni delavec.

Trenutno se v bolnišnici zdravi 13 bolnikov (2 v Kampali, 8 v Kabale, 3 v Ibanda), dnevno se spremljajo kontakti bolnikov. Zadnji potrjen primer je bil sprejet in izoliran v okrožju Ibanda 26. oktobra 2012.

Marburg hemoragična mrzlica je resna bolezen z veliko smrtnostjo, ki jo povzroča virus iz iste družine kot virus Ebola. Čeprav sta virusa različna, sta bolezni podobni. Obe bolezni sta redki, lahko pa povzročata dramatične izbruhe z veliko stopnjo smrtnosti med obolelimi.
Za zdravljenje obeh bolezni ni specifičnih zdravil, prav tako ni cepiva.

Virus se prenaša s človeka na človeka s tesnim kontaktom. Okužba je posledica stika z okuženo krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami z visoko koncentracijo virusa (iztrebki, izbruhanina, urin, slina in izločki dihal), še posebej, če te tekočine vsebujejo kri.

Izbruhi Marburg hemoragične mrzlice v preteklosti:


Velik izbruh je bil zabeležen v mestih Marburg v Nemčiji in Beogradu leta 1967, ko je bila bolezen prvič prepoznana. Izbruh je bil povezan z laboratorijskim delom z afriško zeleno opico (Cercopithecus aethiops), uvoženo iz Ugande.
Kasneje so se izbruhi in sporadični primeri pojavljali v Angoli, Demokratični republiki Kongo, Keniji, Južni Afriki. 
Največji izbruh je bil v Angoli v letih 2004 in 2005. Zbolelo je 368 oseb, umrlo 323 bolnikov (smrtnost 88%). Izbruh se je začel v provinci Uige in se razširili na več drugih provinc.

Pretekli izbruhi Marburg hemoragične mrzlice v Ugandi:


Od junija do avgusta 2007 so zaeležili tri potrjene primere pri rudarjih iz Kamwenge v zahodni Ugandi, eden od rudarjev, ki je skrbel za bolnika, je umrl.
V letu 2008 sta zbolela dva turista, ki sta se vrnila s počitnic v Ugandi. Prvi je bil nizozemski turist, drugi turist iz ZDA. Vira okužbe niso potrdili, znano je, da sta oba turista obiskala jame na območju zahodne Ugande, v katerih so bili prisotni netopirji.

BOLEZENSKI ZNAKI PRI  HEMORAGIČNI MRZLICI


Po inkubacijski dobi, ki traja od 5-10 dni, se nenadoma pojavijo bolezenski znaki kot so: povišana telesna temperatura, mrzlica, glavobol in bolečine v mišicah. Približno peti dan po pojavu simptomov se pojavi makulopapulozni izpuščaj, najpogosteje na trupu (prsi, hrbet, trebuh. Pojavi se slabost, bruhanje, bolečine v prsih, bolečine vžrelu, bolečine v trebuhu, lahko driska. Težave se stopnjujejo pojavi se zlatenica, vnetje trebušne slinavke, izguba telesne teže, delirij, šok, odpoved jeter, krvavitve in odpoved delovanja različnih organov.

PRIPOROČILA

 SZO ne priporoča nikakršnih omejitev potovanja ali trgovine z Ugando.

 CDC pa je izdal priporočila za potnike, ki potujejo v Ugando:

 - pomembna je dobra higiena, izogibanje stikom s krvjo in telesnimi tekočinami okuženih ali drugim      predmetom, ki so bili v stiku s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih,
 - izogibanje stikom z netopirji (vstopanje v jame/prostore, kjer se zadržujejo netopirji),
 - izogibanje stikom z drugimi živalmi, predvsem opicami.
 V skladu s Pravilnikom o prijavi NB in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje ((UR.l.  RS št. 16/99), spadajo hemoragične mrzlice v 1. skupino zelo kužnih bolezni.
 Če se pri osebi, ki se je vrnila s potovanja iz območij izbruha pojavijo bolezenski znaki, ki kažejo na   okužbo z virusom Marburg, je potrebno zagotoviti izolacijo takega bolnika in o tem obvestiti pristojno epidemiološko službo.

 

Aktualne novice o stanju lahko spremljate TUKAJ!


Več o Marburg hemoragični mrzlici :


Information on Marburg haemorrhagic fever

Marburg haemorrhagic fever - Fact sheet

Infection control recommendations for care of patients with suspected or confirmed filovirus (Ebola, Marburg) haemorrhagic fever
 

 

 

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

Knjižnica

Cepljenja

Ambulante za potnike

Slovensko zdravniško društvo
Sekcija za preventivno medicino
Dunajska 162
1000 Ljubljana

Kontakt: zdravinapoti@gmail.com

blogger   fb   twitter   rss
 
Osebna orodja