Nahajate se tu: Domov Priprava na potovanje Nosečnice na poti Kdaj potovati

Kdaj potovati

 

Potovanja v nosečnosti je potrebno skrbno načrtovati. Pri tem sta lahko nosečnicam prva svetovalca osebni zdravnik in ginekolog, ki z informacijami izdatno pripomoreta k pravilni odločitvi potovanja. Seveda se lahko pred potovanji obrnete tudi na svetovalne pisarne, ki so zainteresiranim na voljo v Ambulantah za cepljenja na regionalnih zavodih za zdravstveno varstvo. Tam opravljajo vsa preventivna cepljenja in svetujejo popotnikom pred potovanji ter odgovarjajo na vprašanja tudi preko elektronske pošte. V tem članku bomo opisali le nekaj osnovnih podatkov, ki lahko bodočim mamicam pomagajo pri prvem koraku ob načrtovanju potovanja, kot tudi podali nekaj nasvetov, ki se jih je dobro držati med samim potovanjem.
Ženskam, ki šele načrtujejo zanositev, odsvetujejo potovanja na endemska področja okužb. Odsvetovana je tudi zanositev vsaj štiri tedne po cepljenjih z živimi cepivi. Več o tem boste lahko prebrali v poglavju o zdravilih in cepljenjih.
V prvi tretjini nosečnosti je možnost spontanega splava visoka. Nosečnicam, katerim se ugotovi tvegana nosečnost, se potovanja strogo odsvetujejo.
Druga tretjina nosečnosti naj bi predstavljala ‘’idealno’’ obdobje za potovanje. Med 14. in 27. tednom je tudi najboljše obdobje, ko nosečnice lahko potujejo z letalom. V tem obdobju navadno popustijo jutranja slabost, bruhanje in utrujenost, pade pa tudi odstotek možnosti za spontani splav.
V zadnji tretjini nosečnosti se ‘’idealni’’ pogoji za potovanje spet nekoliko zmanjšajo. Razlogov je več, predvsem pa gre tu že za možnost poroda, ki je lahko prezgoden ali pa normalen (novorojenček je donošen po dopolnjenem 37. tednu nosečnosti). V tej tretjini moramo podrobneje paziti tudi, da se izognemo nevarnosti pomanjkanja kisika. V tem obdobju je nosečnica tudi bolj gibalno omejena. Nekateri letalski prevozniki izrecno prepovedujejo lete nosečnicam v zadnjem mesecu nosečnosti. Nekaj več o letenju med nosečnostjo boste lahko prebrali v enem od naslednjih poglavij.

Akcije dokumenta
  • Natisni to stran

hepatitis

 
Osebna orodja